Panamera   den siste bilen fra Porsche under Wendelin Wiedekings ledelse.
Panamera den siste bilen fra Porsche under Wendelin Wiedekings ledelse.

TRENGER VI SUPER-SEDANENE?

Premium-produsentene står i kø med sine supersedaner. Men visste du at det finnes en supersedan til 250 000 kr?

Det er en ny trend som åpenbarer seg blant verdens superbilprodusenter. De vil inn i nye segmenter for å sikre økonomisk vekst og overskudd.

Lamborghini Estoque
Lamborghini Estoque

Porsche er en slags pioner, og om du liker den eller ikke, så har deres super-SUV Cayenne sørget for at de ikke bare overlever økonomisk - men har blitt så sterke at de har kommet i posisjon til å kjøpe opp aksjemajoriteten i Volkswagen.

Stor fallhøyde

Trendanalytikerene i Porsche har jobbet opptil flere timer overtid for å finne en økonomisk oppfølger. Det de har kommet fram til, er en ny bilklasse, vi kaller den Supersedan.

Det å lansere en ny bilklasse er det dristigste man gjør som bilprodusent, og fallhøyden er stor. Bommer man på timingen, kan det bli katastrofe. Audi A2 er et eksempel på en bil som var før sin tid, Mazda MX-5 er et eksempel på en innertier.

En ny gullkalv

For som den forhenværende, internasjonale pressesjefen i Porsche en gang sa til denne kommentatoren:

Porsche Panamera
Porsche Panamera

"Du må ikke se på Porsche som en sportsbilprodusent, men et businesscase."

Superbilprodusentene har selvfølgelig fått med seg Porsches SUV-suksess, og de følger da ekstra nøye på hva Stuttgart-firmaet foretar seg. Livredde for å gå glipp av en ny gullkalv.

Porsche viser vei

Lamborghini har SUV-historie med sin vanvittige LM002, men det er ikke den veien de har valgt å gå når de gjør verden klar for en Lambo i et nytt segment. For det er altså Porsche som viser vei også her.

For å prøve å minimere sjansen for dårlig timing, har Porsche spredt ryktet om Panamera i flere år. Dette for å skape et behov for en bilklasse som ikke finnes - og for å forberede konsumentene på utseende og en annen måte å tenke Porsche på.

Aston Martin følger etter

Panamera har vært en offentlig "hemmelighet" i mange år nå, og det er den som har ledet både Aston Martin og Lamborghini inn på supersedanveien.

Aston Martin Rapide
Aston Martin Rapide

Du lytter jo litt til hva det bilmerket som har høyest fortjeneste i hele bilverdenen foretar seg, gjør du ikke? Aston Martin kommer med Rapide, riktignok to bak skjema.

Forutsigbare

Lamborghini er altså på vei. Om de ikke har sedan-historie, så har i hvert fall Lambo erfaring med firesetere. Deres fantastiske Espada var en designperle. Den coupeaktige formen var nesten like særpreget som Countach.

Lamborghini Espada
Lamborghini Espada

Sammen med både Panamera og Rapide, er det her nye Lamborghini Estoque skuffer, sammen med sine supersedansøsken. Jo da, de er tøffe alle sammen. Sedanformen er passe coupéaktig til at den skal få et sportslig preg.

Men hvorfor lager de ikke grensesprengende og unike biler? Den ene, er mer forutsigbar og tradisjonell enn den andre.

Mazda har allerede gjort det

Likevel er det ikke grunn til fortvilelse.Hvis du er på jakt etter en sportslig fireseter, med grom motor, ekstremt gode kjøreegenskaper, og et mye mer vellykket design enn Lamborghini Estoque, Aston Martin Rapide og Porsche Panamera - så finnes den allerede!

Mazda RX-8
Mazda RX-8

I stedet for å måtte bla opp godt over 2 millioner, så går du bare inn på finn.no. De billigste starter på rundt 250 000 kroner. Hvilken bil snakker vi om? Jo, Mazda RX8. Et av de absolutte Broom-høydepunktene!

Les mer om RX-8 i Brooms bruktbilguide - klikk her

Så burde heller superbilprodusentene finne ut hvordan de kan bruke teknologi, varemerker, design og penger til å tilføre bilverden noe vi virkelig trenger!