Tre måneder etter kjøpet havarerte bruktbilen

Da er gode råd dyre.

Den brukte Toyota Landcruiseren fikk motorhavari kort tid etter kjøpet og eieren må nok påregne å dekke dette selv. Illustrasjonsbilde.
Den brukte Toyota Landcruiseren fikk motorhavari kort tid etter kjøpet og eieren må nok påregne å dekke dette selv. Illustrasjonsbilde.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg har kjøpt en Toyota Landcruiser varebil som er 2010-modell. Den har gått 130,000 kilometer. Jeg kjøpte den av en privatperson og jeg ga 300.000 kroner for den.

Nå etter tre måneder og 1.000 kilometer, raste motoren for meg. Toyota sier at motoren må byttes. Bilen var helt OK på kjøpstidspunktet og selger har ikke holdt tilbake noen opplysninger om bilen og dens tilstand.

Kan jeg kreve penger tilbake? Mvh. Jan

Benny svarer:

Hei Jan! Dette er aldri hyggelig, som regel ganske ubeleilig og ikke minst kostbart å fikset. Det er dermed ikke vanskelig å forstå at du ser etter muligheter for komme unna på en litt rimeligere måte.

Jeg har selv hatt et par Landcruisere og kjenner disse som solide og svært driftssikre biler. Men jeg har også tidligere hørt om at motorhavari kan forekomme. Særlig på de litt eldre bilene, her var det noe feil med dyser og diesel kom ned i bunnpanna / oljen og motoren skar seg. Jeg har også hørt om stempler som har sprukket. Men – som nevnt, dette var på eldre biler.

Akkurat hva som forårsaker et slikt havari er ikke godt å si. Noen av disse motorene kan bruke noe olje – kan den ha vært kjørt med for lite olje? Kan det ha vært fylt på feil type olje? Og at dette er senskader? Har alle servicer blitt fulgt?

Eller er det rett og slett mekaniske slitasje? Motoren har jo snurret rundt noen ganger. 2000 omdreininger i minuttet i 130.000 kilometer – det blir noen runder det …

Uansett er det nok liten vits i å spekulere om dette. Vi må heller vende blikket framover å se etter løsninger. Motorbytte hos Toyota er neppe noen billig fornøyelse. Jeg tipper vi fort snakker en pris på minst 150.000 kroner.

På en 11 år gammel bil som har gått såpass langt, er all fabrikk- og nybilgaranti for lengst passert. Med mindre dette er en kjent feil/svakhet hos produsenten, er det ikke noe å hente der.

Du har kjøpt bilen din av privatperson. Det vil si at du har to års reklamasjonsrett. Mangelen må foreligge ved overlevering av bilen, den må altså ikke ha kommet mens du eide bilen.

Reklamasjonsretten fritar ikke kjøperen for undersøkelsesplikt, som prøvekjøring, generell kontroll av bilen og å sjekke for eksempel servicehistorikk. Alle ting som er viktige.

Skjulte feil og mangler

Slik jeg forstår deg, har selger ikke holdt tilbake noe her. Dermed er jeg redd jeg har dårlige nyheter til deg. Slik jeg vurderer det, kan du ikke kreve noe tilbake. Han har solgt en bil som var i orden da dere gjorde handelen. At du er uheldig i etterkant kan ikke vedkommende da lastes for. Den som eier problemet (deg), eier løsningen.

Men jeg skal i alle fall forsøke å hjelpe deg litt på vei. Som nevnt er nok dette er kostbar affære hos merkeforhandler, men det finnes et firma som tilbyr overhalte motorer, komplette med blokk og topplokk til disse bilene. Mens alt utenpå motoren som innsug, dynamo og dieselpumpe etc. må flyttes over. Disse motorene koster i overkant av 50.000 kroner. Det er slett ikke ille. Sjekk ut Nordic Motor Center sine nettsider for mer info og priser.

Det er nok også smart å innhente flere priser på å gjøre jobben. Bare pass på at du får seriøse og kompetente folk til å gjøre det for deg. I motsatt fall kan det bli en «never ending story». Ofte kan være smart å betale litt mer for å jobben gjort av skikkelige fagfolk med erfaring, fra lignende jobber.

Nå som grensene så smått åpnes igjen, kan man jo også vurdere å gjøre jobben i utlandet. Trolig til en rimeligere penge. Husk da at dette må tolldeklareres inn til Norge igjen.

Det er kjipt og kostbart når slike ting skjer. Du må nok ta dette på kontoen for uflaks. Når du får orden på bilen igjen, tror jeg du har en Landcruiser som er klar for flere hundre tusen nye kilometere.

Ønsker deg lykke til med å få bilen i orden igjen!

Les også: Har du levert bilen i innbytte? Da kan du sove godt om natten

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: Knut hentet campingvogn – ble sjokkert over forbruket

Video: Her kjører vi Toyota Landcruiser