Hva gjør du nå? Jo, Broom har selvfølgelig rådene! (Foto: Scanpix)
Hva gjør du nå? Jo, Broom har selvfølgelig rådene! (Foto: Scanpix)

Tre gode råd når du kjører deg fast

Før du banker på hos nabo'n - eller ringer Falck: Prøv dette!

Nei, det er ikke noen hyggelig følelse: Bilen står bom fast, hjulene spinner - og du kjenner at svetteperlene pipler fram på panna.

Her er tre råd som kan spare deg den flaue turen over til naboen for å be om hjelp. Eller enda verre: Å ringe etter veihjelp som gjerne både tar tid og letter deg for en god pengesum:

1. Få hjulene fri:

Det tar utrolig kort tid før hjulene graver seg ned. Og nå starter en ond sirkel. Jo mer du gasser på, jo lenger ned kommer du. Hjulene sitter effektivt fast i dype groper, det må du gjøre noe med. Grav på begge sider av hjulet og sørg for å få det så flatt som mulig. Spade er tingen her. Har du ikke det tilgjengelig, får du sparke med skoene og bruke hendene så godt du kan.

Rett opp hjulene mest mulig. Står forhjulene på tvers, er det gjerne mye tyngre å komme seg opp. Og så må du selvfølgelig være forsiktig på gassen, det gjelder å dosere gass og kløtsj godt. Hvis ikke er du kjapt nedgravd igjen.

Begynner bilen å riste hvis det er snø i hjulene? Les mer her2. Gynge deg ut:

Godt gammelt triks som har reddet mange. Her gir du gass vekselsvis framover og bakover, og bytter mellom førstegir og revers. Poenget er å holde bilen i bevegelse og bruke momentet til å sakte, men sikkert komme deg ut av uføret.

Har du i tillegg noen som dytter bilen både foran og bak, får du ekstra dreis på sakene. Men det er viktig at bilen virkelig flytter seg, hvis ikke risikerer du at du bare graver deg enda lenger ned.

Tusenvis må ha hjelp hver uke - les mer her3. Putt noe under hjulene

Is eller hardpakket snø gir veldig lite feste. Her er trikset å få lirket noe under hjulene som gjør at de får bedre tak. Har du tilgang på sand eller grus, er det selvfølgelig det beste. Har du ikke? Da gjelder det å bruke fantasien.

Gulvmattene fra bilen har reddet mang en fastkjørt bilist. Granbar er også effektivt, ja her hjelper det meste som kan gi hjulene litt ekstra feste. Men pass på gassfoten. For mye gass og hjelpemidlene dine flyr avgårde som prosjektiler, uten å gi noen effekt. Og da er du like langt!

LES OGSÅ: Hva er best - 4x4 eller kjetting?