Tre biler skuffer stort i ny krasjtest

Bare én klarer toppscore og fem stjerner.

Vi har blitt vant til at de aller fleste biler klarer maks score i kollisjonstesten hos Euro NCAP. Men i den nylig gjennomførte testrunden går det absolutt ikke slik, her får tre av fire biler skuffende tre stjerner. Renault Megane (bildet) er én av dem. Foto: euroncap.com.
Vi har blitt vant til at de aller fleste biler klarer maks score i kollisjonstesten hos Euro NCAP. Men i den nylig gjennomførte testrunden går det absolutt ikke slik, her får tre av fire biler skuffende tre stjerner. Renault Megane (bildet) er én av dem. Foto: euroncap.com.

Det europeiske krasjtest-instituttet Euro NCAP har blitt nærmest fasiten på kollisjonstester i vår del av verden. 

Midt i sommervarmen har de  kjørt fire nye biler gjennom sitt omfattende testprogram.

Og der de aller fleste nye biler nå oppnår toppscore og fem stjerner, er resultatene denne gangen langt svakere.

Golf er best

Ja, da testene var ferdige og alle poeng oppsummert, viser det seg at tre av fire biler i praksis fikk det som i denne sammenhengen må karakteriseres som strykkarakter - nemlig bare tre av fem stjerner.

De fire bilene som nå er testet er Citroën C-Elysée, MG3, Renault Megane kombi og VW Golf Sportvan.

Golfen er den eneste som kommer fra dette med æren godt i behold, den får nemlig maksimal score, fem stjerner.

Disse bilene imponerer i krasjtest

Renault skuffer

Verre går det altså for de tre andre.

Mest overraskende er det at Renault Megane ikke gjør det bedre. Renault har i mange år utmerket seg som en bilprodusentene som er aller best på sikkerhet.

Den nylig oppdaterte Megane-modellen får altså bare skuffende tre stjerner. Her hører det med til historien at bilen klarer seg bra i de fleste kategorier. Men den gjør det dårlig i fotgjengerbeskyttelse - og enda dårligere i kategorien for sikkerhetssystemer. Her er det noe så banalt som merking av sikkerhetsbeltene i baksetet som for alvor trekker ned. Det er derfor ventet at Renault vil gjøre forbedringer kjapt, og få bilen testet på nytt.

Snart kan dette være standard i bilen din

Kina-krise

I forkant av testen var det også spenning rundt hvordan MG3 ville gjøre det.

MG-navnet er fullt av erke-britiske tradisjoner, men etter at Rover-konsernet gikk konkurs for endel år tilbake, har MG-navnet havnet i Kina. Der har man ikke veldig gode tradisjoner å vise til når det gjelder kollisjonssikkerhet, og MG3 lever dessverre opp til dette. 

MG3 scorer lavt i alle test-kategorier, aller dårligst går det på sikkerhetssystemer. 

Billigbil

Sistemann i testen, Citroën C- Elysée, er en bil som tidligere bare har blitt solgt i Kina, men som nå også har kommet til enkelte land i Europa.

Dette er en utpreget billigbil, der man har presset kostnadene underveis. Det har tydeligvis også gått ut over sikkerheten, for det ender med tre stjerner også for Citroënen. 

Den gjør det ganske bra når det gjelder beskyttelse av fører og passasjerer, men faller fullstendig gjennom på sikkerhetssystemer, dermed blir det bare tre stjerner.

LES OGSÅ: Så farlig kan det være å krasje i en gammel bruktbil