Forgjengeren Toyota Hiace var ettertraktet også som romslig familiebil. Hvordan løser nye Toyota Proace den oppgaven?  (Foto: Benny Christensen)
Forgjengeren Toyota Hiace var ettertraktet også som romslig familiebil. Hvordan løser nye Toyota Proace den oppgaven? (Foto: Benny Christensen)

Toyota Proace: Nei - som familiebil får du den ikke

Forgjengeren Hiace var også ettertraktet som personbil - det kan du glemme nå.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Leste din test av nye Toyota Proace i går kveld. Vi har en Hiace med seks seter som familiebil. Et på mange måter veldig godt fornøyd med den. Vi har jo et hav av bagasjeplass og ungene sitter høyt og luftig i den. Vi har til og med brukt den som ”bobil”, da vi satte husteltet helt inntil bakluka og festet det på taket! Stor stas for ungene!

Men det er vel ikke til å komme ifra at den er noe gammeldags på enkelte områder. Derfor har jeg begynt å tenke litt på å bytte til Proace, men etter det jeg klarer å finne ut blir den ikke solgt som personbil i det hele tatt. Stemmer det eller er det bare jeg som misforstår? Skulle i så fall vært interessant å vite hvorfor, hvis du kan fortelle meg det?

Hilsen Jostein.

Benny svarer:

Hei Jostein. Toyota Hiace var jo en skikkelig sliter. Først og fremst som varebil, men slett ikke bare det.

Norske avgifter åpnet nemlig flere "smutthull". Dette gjaldt kombibiler og ikke minst minibusser. Også her leverte Hiace et sort antall biler til en trofast tilhengerskare av familier med stort plassbehov. Mer praktisk bil skal man rett og slett slite med å finne - og i tillegg var driftssikkerheten god.

Men som du selv er inne på – Hiace begynner å bli en aldrende legende.

Det er jo nettopp her den nye Toyota Proace kommer inn i bildet. Ny, moderne, lavere forbruk. Bedre komfort og mindre støy er også noen av forbedringene.

Valgfri som to- eller treseter.  (Foto: Benny Christensen)
Valgfri som to- eller treseter. (Foto: Benny Christensen)

Men jeg må nok dessverre skuffe deg. Den leveres kun som varebil med enten to eller tre seter. Det gjør den ikke veldig velegnet som familiebil.

Jeg tror rett og slett grunnen er at Hiace solgte veldig få stasjonsvogner, minibusser og kombibiler mot slutten. Norske myndigheter tettet igjen smutthullene som fantes og bilene ble for dyre.

Derfor var vel mer enn 99 % av Hiace-salget på slutten varebiler – når vi snakker nybilsalg. Som bruktbil er den fortsatt etterspurt med flere seter.

Men ovennevnte er nok grunnen til at Proace kun finnes i varebilutgave.

Du er nok litt borskjemt med plass, så jeg forstår at det kan være litt vanskelig å finne en bil som matcher dette.

Men om jeg helt på slutten kan få komme med et lite tips – om du er ihuga Toyota-mann – så sjekk ut nye Toyota RAV4. Den har vokst seg stor og er nå en fullverdig familiebil. Dog ikke stor nok til å brukes som bobil ...

Vår test av Toyota RAV4 leser du her:


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: