Toyota Hiace: Varebil-legenden blir likevel erstattet

Hiace kommer tilbake – på en måte ...

HiAce  10
HiAce 10

Toyota Hiace har i mange år hatt en helt unik posisjon blant norske varebilkjøpere. De første bilene kom hit til lands i 1974 – siden har over 110.000 eksemplarer rullet ut fra Toyota-forhandlerne.

Nyheten om at Hiace ville forsvinne fra markedet ble derfor tatt imot med sorg fra mange hold. I november i fjor ble siste bil skrudd sammen og forlot fabrikken. Den norske importøren sikret seg et solid lager og har derfor solgt bra med Hiace også i år.

Lanserer etterfølgeren

Toyota har ikke kunne si noe om en eventuell oppfølger til Hiace – før nå. I dag opplyser nemlig Toyota-importøren i en pressemelding at de skal lansere etterfølgeren til Hiace i andre kvartal 2013.

Noen ny Hiace i ordets riktige forstand er det imidlertid ikke snakk om. Dette er derimot et samarbeidsprosjekt med PSA Peugeot Citroën. Her skal franskmennene levere lette varebiler til Toyota for salg i Europa under varemerket Toyota.

LES OGSÅ: Denne mannen har hatt 500 Toyota Hiace:

Eksisterende modeller

I første omgang er det snakk om kassevogner basert på de eksisterende modellene Peugeot Expert og Citroën Jumpy.

Avtalen omfatter også samarbeid på neste generasjon varebiler som vil bli produsert av PSA Peugeot Citroën. Samarbeidsavtalen er forventet å ha en tidsramme utover 2020.

Les vår test av Toyota Hiace her:

Norgesbilen

– Dette er en gledens dag for titusener av fornøyde norske Hiace-kunder, kommenterer Lars-Erik Årøy, administrerende direktør hos Toyota Norge AS i pressemeldingen.

– Alle Toyotas varebiler har oppnådd ikonstatus i det norske markedet, med entusiastiske og lojale brukere og eiere. Dette gjelder både Hilux og Landcruiser, men Hiace var den modellen som virkelig ble Norgesbilen. Det ble jo nærmest landesorg da det ble kjent at produksjonen skulle innstilles i fjor, sier Årøy.

Samarbeider allerede

Så gjenstår det å se om kvaliteten kan bli noe i nærheten av så "skuddsikker" som mange av Hiace-kundene har kunnet glede seg over.

Toyota har forresten samarbeidet med PSA Peugeot Citroën i flere år allerede, de bygger nemlig søstermodellene Toyota Aygo, Citroën C1 og Peugeot 107 sammen i Tsjekkia.

HiAce_ute02 (Foto: Benny Christensen)
HiAce_ute02 (Foto: Benny Christensen)

LES OGSÅ: Hiace – en av Norges mest populære bruktbiler: