Toyota Hiace forsvinner fra markedet

En av Norges mest solgte arbeidshester blir borte

Den norske importøren vil selge så mange de klarer i år   men så er det slutt for Toyota Hiace. Foto: Benny Christensen
Den norske importøren vil selge så mange de klarer i år men så er det slutt for Toyota Hiace. Foto: Benny Christensen

Den har vært en kjent og kjær arbeidskamerat for titusener av nordmenn i over 35 år. Og mange storfamilier har også tydd til Toyota HiAce for å få veldig mye plass til en hyggelig penge.

Men nå er det slutt. Den trofaste hesten forsvinner fra det norske markedet. Importen til Norge stanses 1. januar neste år, og de siste bilene som skal selges hos oss blir produsert i Japan i oktober.

Forurenser for mye

Årsaken er at Toyota ikke vil prioritere å oppgradere modellens utslipp til kravene i Euro5-normen. Denne trer i kraft fra begynnelsen av 2012.

Importøren har nettopp gitt Toyota-forhandlerne i Norge beskjed om at det heller ikke vil komme noen umiddelbar etterfølger etter Hiace. Toyota har nemlig planer for så mange nye personbilmodeller at i kampen om ingeniører og utviklere må den 15 år gamle konstruksjonen som dagens Hiace er, vike.

Les Brooms test av Toyota Hiace her:

Sterk i Norge

Selv om vi her hjemme ser mye Hiace på veiene, er den ingen storselger på verdensbasis. Globalt sett har salget av Hiace blitt stadig svakere og i vår verdensdel er det ikke mange markeder som fører den. Norge har en nesten unik posisjon med 2882 nye biler i fjor.

En del mennesker vil nok synes det er vemodig at en av tidenes mest solgte varebiler i Norge forsvinner. Den har vært i produksjon siden 1967, og hele 110 000 eksemplarer har opp gjennom årene funnet veien til landet vårt.

Toppsalg i år?

Mange er i dag rustet bort, for modellen var i flere tiår belemret med slike problemer. Men utenom rusten har det vært lite å utsette på denne bilen. Tvert imot har mange valgt den nettopp på grunn av den nesten ekstreme slitestyrken bilen har hatt.

Den norske importøren har mål om å skaffe seg så mange Hiacer som mulig nå det siste året av bilens produksjonsliv. De håper å passere 3000 solgte biler i år, og vi tipper de klarer det fint. Mange vil nok sikre seg et eksemplar av denne sliteren før den forsvinner for godt.

Hva synes du? Er det trist at Hiace forsvinner? Bruk kommentarfeltet under:

Spør Benny om Toyota Hiace