Svenske 'Toppola' var gjennom 25 år noe av det særeste man kunne kjøpe innenfor camping kategorien. Denne sjeldenheten kan du kjøpe for 60.000 svenske i Karlskrona. Faksimile: Blocket.se
Svenske "Toppola" var gjennom 25 år noe av det særeste man kunne kjøpe innenfor camping kategorien. Denne sjeldenheten kan du kjøpe for 60.000 svenske i Karlskrona. Faksimile: Blocket.se

Toppola: Slik blir du helt sjef på campingplassen

Her er tre mildt sagt spesielle måter å feriere på.

Synes du campingplassene er et endeløst gjesp av terningformede, hvite glassfiberkatedraler til gjennomsnittlighetens ære? Vemmes du av tanken på å skulle legge ut store summer for å bli én i den anonyme rekken, for så å måtte tilbringe hver ledige stund i finværet med å polere investeringen - eller snekre videre i platting-kappløpet for at alle skal misunne deg?

Det ER mulig å gjøre noe helt annet ut av campinglivet. Hvis du bokstavelig talt tenker utenfor boksen er det mye rart å finne. Farkoster som kan få deg til å bli den alle snakker om på campingplassen - men med et mer positivt fortegn enn vi husker fra gammeldans-låten om "kongen på campingplassen".

Vi har funnet noen eksempler. La deg inspirere til å bringe gleden og variasjonen inn i campinglivet - både for deg og for omgivelsene:

Del med Facebook-vennene dine!

Årgangscamping i grønn Transit

Faksimile: Veteranborsen.no
Faksimile: Veteranborsen.no

På Veteranbørsen finner vi denne 1971-modellen til salgs i Oppland, og ikke bare er den full av personlighet: Mens dagens campingbiler og -vogner er gjennomgående syntetiske, er denne 40 år gamle trotjeneren i stål og treverk svært så "grønn" på mer enn én måte. "Bærekraftig camping" - det må være noe for miljøvernerne, det...

Se annonsen her:

Parkettgulvet ser flott ut. Videre oppover finner vi et interiør med noe mer hjemmesnekret preg, men to køyesenger i furu, nedfellbart spisebord med plass for to og en kjøkkenavdeling med alt man kan trenge, skulle dekke behovene for de aller fleste.

Og det for humane 20.000 kroner, med fersk EU-godkjenning på kjøpet.

Riktignok må man finne en bensinstasjon eller et offentlig avtrede for å få dekket den slags behov, men vi kjenner for den delen mange med mer moderne innretninger som helst ikke benytter muligheten til å frakte med seg sine egne etterlatenskaper videre på turen, selv om de kan.

Les også: Denne BMC-bobilen er VIRKELIG original...

Toppola - Citroën med sneglehus

Faksimile: Blocket.se
Faksimile: Blocket.se

Disse husker du kanskje så vidt fra 80-tallet. Det var da en Finland-svenske kom på ideen, som raskt ble til en liten industri - en tid til og med i nært samarbeid med Saab, som markedsførte "Toppola" som originaltilbehør til sine kombi-modeller. Som med andre slike småindustrier var økonomien alltid et problem, og den foreløpig siste ble produsert så sent som i 2006.

Se annonsen her:

Denne var også bygget for en Saab i utgangspunktet, men ble allerede for over 20 år siden konvertert for å passe til baklukeåpningen på Citroën BX, opplyser selgeren i sydsvenske Karlskrona.

Den er også utstyrt med Wallas varmesystem, som både gjør den brukbar for vintercamping og byr på luksus som keramisk koketopp i det minimale kjøkkenet.

Den nybesiktigede BX´en, som Toppolaen henger fast i, medfølger i prisen på 60.000 svenske. Du skal nok være god til å snakke for deg for å få den komplette farkosten importert og registrert som campingbil og med tilhørende lav avgift, men med litt hell finner du en norsk Citroën som du kan transplantere Toppolaen til.

Les også: Kreative løsninger på Brooms camping-treff

GMC skapbil - "living in a box"

Faksimile: Blocket.se
Faksimile: Blocket.se

Dette er virkelig en av de mer originale løsningene vi har sett. Fra utsiden fremstår den som en helt vanlig (i hvertfall i USA) distribusjonsbil, av typen som ser ut som en van som er i ferd med å kjøre ut av garasjen sin.

Et passende firmanavn er til og med på plass. Det er rent så den virker tilpasset campingturer for under cover-agenter.

Se annonsen her:

Det er når vi kikker på de andre bildene i annonsen at vi begynner å tro på teksten om at dette er en arkitekttegnet bil, med standard litt ut over det vanlige. Med den tradisjonelle lamell-porten bak oppe ser vi en glassvegg med skyvedører, likt de vi har sett i bakkant av digre Princess-yachter ved Aker Brygge. Og på innsiden venter herlighetene:

Aluminiumsskapet er isolert, og interiøret i teak inneholder vannbåren gulvvarme, bad, toalett, TV, stereoanlegg, sofaer, soveplass for fem og et kjøkken som du knapt nok har maken til hjemme.

Del med Facebook-vennene dine!

Frister det, finner du bilen til salgs i svenske Rättvik. Men det koster, også. 120.000 kroner vil han ha - og så spørs det hvilken avgiftskategori bilen kommer i når du skal importere den.

Bonusen er at når du starter opp bilen og reiser hjemmefra, vil naboene vinke sørgmodig fra gressklipperen og tenke at "stakkar, har han aldri ferie, han der..."

Les også: Europas største bobil er selvsagt amerikansk

Har du sett noe spesielt? Skriv i kommentarfeltet under: