Topp 5: Styggeste bildesign siste 25 år

Lordens lister: Fra Porsche til Ssangyong.

Bildesign kan ofte gå veldig galt. Her er noen eksempler.
Bildesign kan ofte gå veldig galt. Her er noen eksempler.

Smaken er som baken, sier man. Det stemmer for det meste. For folk har gjerne helt ulik oppfatning av hva som er pent og hva som er stygt.

Allikevel ser man tydelig at noen biler blir oppfattet som «pene» eller som «stygge» av det generelle publikum. Jeg antar at minst 99 prosent av alle bilentusiaster syns en Lamborghini Miura er en vakker bil, og jeg antar at minst 99 prosent syns Pontiac Aztek er en stygg bil.

Men det er allikevel ingen enkel oppgave å skulle kåre de fem styggeste biler som verden har sett de siste 25 år. Man kan selvsagt følge den populære smak, og la Pontiac Aztek og Fiat Multipla få hedersplasser på en slik liste, men personlig syns jeg ikke de to er fullt så ille som de fleste skal ha det til.

Pontiac Aztek er en stygg bil, ja, derom strides ikke de lærde. Men samtidig har den en viss kultverdi, en kultverdi som bare stiger for hvert år. Dessuten kjørte Walter White en Pontiac Aztek i TV-serien «Breaking Bad», og det i seg selv gir enda mer kul-kred. Så Aztek får slippe i denne omgang.

Det samme gjelder Fiat Multipla, som så fullstendig galemattias ut da den kom i 1999. Alle klagde på designet, men hva skjedde da Fiat kom med et facelift i 2004 for å gjøre designet mindre kontroversielt? Jo, alle savnet det opprinnelige designet. Det var kanskje ikke vakkert, men det hadde et gøyalt særpreg som ingen andre biler hadde.

Noen blander også en bils øvrige kvaliteter med designet. Men det er selvsagt helt uvesentlig her. Porsche Panamera er naturlig nok ingen dårlig bil å kjøre (har Porsche noensinne laget en dårlig kjøremaskin?). Men det unnskylder ikke en designjobb som var så dårlig at Porsche senere beklaget den. Det er faktisk verre når selskaper man forventer skal lage en nydelig bil kommer opp med et shabby design, enn når en volumfabrikant gjør det. Som f.eks Ferrari med sin Enzo, et historisk lavmål innenfor italiensk sportsbildesign (men designeren var japansk, så italienerne har unnskyldningen klar).

Nå kan du bestille ditt personlige bilskilt

Ett siste ord: Dette er en totalt subjektiv liste, og er ikke ment som noen seriøs fasit. Rekkefølgen er også egentlig helt vilkårlig. Bilen på femteplass kunne like gjerne vært nummer en. Hva syns du? Hvilke andre biler burde vært med på en slik liste? BMW X6? Audi Q7? Mitsubishi i-MiEV?

En gjenganger når man snakker om tidenes styggeste bil: Ford Scorpio.
En gjenganger når man snakker om tidenes styggeste bil: Ford Scorpio.

1. Ford Scorpio

Første generasjon Ford Scorpio (1985-1994) var ingen skjønnhet, men den passet i hvert fall fint inn i åttitallets Ford-utvalg. Men i 1994 kom andre generasjon Scorpio, og verden fikk sjokk. Jeremy Clarkson var blant dem som uttalte at nå trengte man ikke lenger diskutere hva som var verdens styggeste bil, og bilen er en gjenganger på lister over tidenes styggeste biler.

Det var først og fremst den horribelt groteske fronten med en merkelig smilende grill og tidenes fæleste frontlykter som ødela alt. Bakenden var for øvrig heller ikke så vellykket med noen tynne smale lys som gikk rundt hele bakenden langt nede på karosseriet. Legg til de kjipeste hjulkapsler du kan tenke deg, og man har en bil som ser helt for jævlig ut.

Hvor skal man egentlig begynne? Ssangyong Rodius satte en ny standard.
Hvor skal man egentlig begynne? Ssangyong Rodius satte en ny standard.

2. Ssangyong Rodius

Man kan starte på et prosjekt med de beste intensjoner. For designer Ken Greenley (forhenværende leder for bildesignklassen ved Royal College of Art i London) sin del, handlet det om et oppdrag fra koreanske Ssangyong. Det resulterte i et designmål om å tegne en flerbruksbil som minnet om en luksusyacht. Det gikk ikke spesielt bra. Det ferdige resultatet, Sssangyong Rodius (2004-2013) ble en grotesk flerbruksbil, som fikk både Pontiac Aztek og Fiat Multipla til å se ut som skjønne kunstverk i forhold. Bakenden var selve mesterstykket i horribelt design. Mellom to store Mercedes-aktige baklykter gikk bakluken på skrå nedover, og formet en linje som igjen gikk over baklyktene og framover langs karosseriet. Bak siderutene på bakdørene kom en fæl avrundet siderute, med en slags BMW 5-serie GT (kom i 2009, og også en av de styggeste biler de siste 25 år) taklinje over den.

Men på toppen av det hele var det plassert et nytt parti over det som kunne vært taklinjen, med en stor bakrute, og to mindre sideruter. Det hele så fullstendig malplassert ut, og gjorde at bilen bakfra er det styggeste som er laget de siste 25 år. Blant kommentarer fra ulike aviser finner vi: «Så stygg at den skremmer små barn» og «Ser ut som en overrasket flodhest». Koreanerne tok imidlertid ikke til seg kritikken og svarte: «Bilen kommer med en sterkt emosjonell komponent som vil gjøre den til et midtpunkt for oppmerksomhet». Bare så synd at den emosjonelle komponenten som ga den oppmerksomhet, var en brekningsfornemmelse for de som så den kjøre forbi…

Styggere enn en kjønnsvorte ifølge Jeremy Clarkson.
Styggere enn en kjønnsvorte ifølge Jeremy Clarkson.

3. Porsche Panamera

En hel bilverden fikk hakeslepp da Porsche avduket sin Panamera våren 2009. Spesielt de britiske mediene slaktet designet, og Jeremy Clarkson skrev følgende om bilen da han testet den: «Det ser ut som designjobben gikk til en komite bestående av mannen som tegnet Ford Scorpio, mannen som tegnet Pontiac Aztek, Ray Charles og noen sinnssyke. Den er den fæleste bilen du kan få i dag». På TV-showet «Top Gear» uttalte han: «Den er ikke bare stygg sammenlignet med Maserati Quattroporte og Aston Martin Rapide, den er stygg sammenlignet med en kjønnsvorte».

Her får du snobbebil til folkelig pris

Og til dere som har lyst å forsvare designet til Panamera: I oktober 2014 innrømmet selv Porsche-sjefen Matthias Müller at bilen led av «feilgrep i designet», og lovte at neste generasjon ville se bedre ut (noe den da også gjorde). For å si det sånn: Du vet at ett bildesign er ille, når en tysk direktør beklager det offentlig.

Ett av de styggeste frontparti noensinne laget: Subaru Tribeca.
Ett av de styggeste frontparti noensinne laget: Subaru Tribeca.

4. Subaru Tribeca

Man kunne lett ha laget en egen liste over fæle japanske design de siste 25 år. Fra Lexus SC 430 til Nissan Micra (ikke siste generasjon), samt Subarus grøsselige andre generasjon Impreza med sine gigantiske runde frontlykter. Sistnevnte kom i 2000, og det virket som konsernet på denne tiden slet med å finne gode designere. For SUV-en Tribeca som kom i 2005, var enda styggere, med noen merkelige frontlykter som ble dratt skrått oppover, og et grillparti som så ut som tidenes verste forsøk på å lage en Alfa Romeo-aktig front.

Selv om meningen bak grillpartiet var å framstille Fuji Heavy Industries sin fortid innenfor luftfart. I og med at ikke en eneste designdetalj verken lignet på eller minnet om noe som helst som har med fly å gjøre, kan man vel slå fast at det ikke lyktes helt. Navnet Tribeca kom fra bydelen Tribeca i New York, men bilen så mer ut som en bydel i Mosul. Til Subarus fortjeneste hører det med til historien at de tok design-kritikken til seg, og allerede i 2007 presenterte man en faceliftet 2008-modell.

Den styggeste superbil noensinne laget: Ferrari Enzo.
Den styggeste superbil noensinne laget: Ferrari Enzo.

5. Ferrari Enzo / Maserati MC12

Fra Ferraris fødsel i 1947 og de neste 40 år, lagde man det ene visuelle mesterverket etter det andre. ALT av Ferrari fra denne tiden var simpelthen nydelig og utsøkt på alle mulige måter, men så kom nittitallet, og ting begynte å endre seg. Ferrari 348 kom i 1989 og så ut som en vulgær 328, og 456 fra 1992 var så kjedelig i designet at det kunne stått hvilken som helst bil-logo på panseret. F50 fra 1995 så ut som en barnslig karikatur av en superbil, som mom en 10-åring hadde prøvd å tegne en Batmobile, men det var allikevel ingenting i forhold til det grusomme synet kalt Enzo som stod klar i 2002.

Enda verre enn Ferrari Enzo? Maserati MC12.
Enda verre enn Ferrari Enzo? Maserati MC12.

Japanske Ken Okuyama stod for det rotete designet, som oset vulgaritet og en total mangel på eleganse. Panseret skrånet ned i en V, A-stolpen gikk ingensteds og den buede frontruten var malplassert. Se nøye på detaljene. Absolutt ingenting stemmer overens for et helhetlig designspråk. Ikke uventet falt amerikanske rap-artister og arabiske forretningsfolk pladask for bilen, hvis frontparti var like elegant som gulltennene og gullkjedene de fleste eierne brukte. Utrolig nok klarte Maserati å lage en kanskje enda styggere versjon kalt MC12 i 2004. Den var bygget på Enzo-chassiset, men det hvallignende karosseriet var bredere og lengre, og hadde en gigantisk vinge bak for det rette Moby Dick-stuket. Det hører med til historien at både Ferrari og Maserati har gjenreist seg hva gjelder design. Dagens modellprogram er lekkert, og for Ferrari sin del er det simpelthen magisk.

Se hvem som også har begynt å lage fly