Topp 5: Kule bilspill

Broom-spillet har tatt helt av. Her kommer fem andre bilspill som også tar av!

Colin McRae DIRT2
Colin McRae DIRT2

Colin McRae DIRT 2

Colin McRae DIRT2 b
Colin McRae DIRT2 b

Colin McRae-spillene startet på PC og Playstation tilbake i 1998. De to første utgavene var klassisk bra. Så kom nedturen. Det tredje spillet i rekken mistet den utrolig gode spillbarheten. Det ble en mer arkadebasert versjon.

Etter et lite opphold kom spill fire i rekken. Navnet var nytt, og Colin McRae Dirt var født. Spillet var mer rettet mot det amerikanske markedet, med blant annet mulighet for å kjøre de brutale Trophy Truck-pickupene. Colin selv hadde stor suksess i USA, blant annet med opptreden under X-Games.

Dirt 2 kombinerer det beste med de første spillene i McRae-serien, med en utrolig lekker utforming og deilig grafikk. Det holder på den amerikanske vinklingen med Trophy Trucks, mulighet til å kjøre Pikes Peak, bruken av amerikanske Ken Blocks Subaru som hovedbil – men kombinerer dette med ”vanlig” rally.

Det har vært flere rallyspillegender: De første seriene av Colin McRae, med de første utgavene av WRC, og ikke minst Richard Burns Rally – men dette er den regjerende kongen.

Gran Turismo 5 (ventes i mars 2010)

Gran Turismo 5
Gran Turismo 5

Gran Turismo var spillet som virkelig åpnet opp simulatorgenren. Det har alltid vært en spydspiss når det gjelder grafikk, der måten detaljene speiler seg i blank lakk kan få et hvert Broom-hjerte til å bli rørt av fryd.

Gran Turismo har blitt en pengemaskin på mange måter, både i inntjening og ressurser de legger ned for å videreutvikle konseptet. Dette gjør at de ligger som en spydspiss i utviklingen for hva som er mulig.

Grafikken, den utrolige grafikken, fortsetter å imponere. Det er ikke mange årene fram i tid hvor vi vil oppleve å få problemer med å skille spill fra virkelighet. Ivrige Gran Turismo-spillere har fått en smakeprøve på den femte utgaven via det sedvanlige Prologue- eller førversjonen av spillet. Den ordentlige versjonen ventes i salg i mars neste år.

GT-serien har fått hard konkurranse, og mange vil mene at Forza Motorsport 3 har gått forbi i grafikk- og simulatorkonkurransen. Med Gran Turismo 5 er det ventet at utviklerne Polyphony Digital skal ta denne tittelen tilbake. En ekstrabonus de kommer med er at du både skal kunne bygge dine helt egne baner (hva med for eksempel å lage favorittveien?) i tillegg at du skal kunne redigere banene som allerede finnes i spillet. Dette blir ekstremt spennende!

Forza Motorsport 3

Forza Motorsport 3 Racing
Forza Motorsport 3 Racing

Det er ikke bare i Midt-Østen det er spent, det hersker en kamp blant produsenter av bilspill også. Gigantsuksessen Gran Turismo har ikke blitt forbigått i stillhet. Forza Motorsport er et spill som skal gå rett i strupen på GT-legenden. I tillegg til Turn 10, så er det ikke ukjente Microsoft som står bak.

Spillet går i mer arkaderetning enn GT, men er likevel et simulatorspill. Her er det flere hundre biler, og et vanvittig antall baner. Både biler og baner er hentet fra den virkelige verden.

Fordelen kontra Gran Turismo er at det er lettere å stige i karrieregradene, og at det er lettere å tilpasse spillets vanskelighetsgrad. Men i typisk GT-stil, er det dårlig med bulker etter krasj. Bilprodusentene som gir tillatelse til å bruke bilene sine, vil ikke at de skal bulkes – det skader imaget.

Race Driver: Grid har en funksjon der du ved en krasj kan spole tilbake, for så å starte spillet på nytt øyeblikket før det skar seg. Denne funksjonen har Forza Motorsport 3 lånt.

Forza Motorsport er nok et spill som gir deg god grunn til å holde deg innendørs, for dette blir du hektet på i månedsvis.

Et stort pluss er en meget avansert funksjon der du kan bestemme farge og dekor på racebilen din.

Et annet stort pluss er online-funksjonen i XBox Live, der du kan spille mot konkurrenter på nettet.

Denne funksjonen er så bra at noen faktisk tjener spillpenger på å selge dekor og chassisoppsett til andre spillere online!

Need for Speed: Shift

Need For Speed Shift
Need For Speed Shift

Need for Speed-serien har fått litt pepper for sine siste utgivelser. EA-games har selv innrømmet at det har skortet litt på resursene under spillutvikling, noe som har medført at de har blitt forbi- og frakjørt av sine argeste konkurrenter.

Med Shift går de en helt annen retning enn tidligere, satser på motorsport i stedet for gatebil med handling, og simulator i stedet for arkade.

Dette er et klart løft for serien, og når EA-games i tillegg lover at ting skal bli enda bedre i 2010 – kan man ikke annet enn å glede seg.

Shift er mer arkade en de typiske simulatorspillene. Noe som kan nevnes i denne sammenheng er blant annet at du får tunellsyn i høy fart, og at du blir premiert for å kjøre aggressivt (les: stygt.)

Dette er detaljer som gjør at spillet får sin egen arkade-simulator-profil – som kan appellere til de som synes de mest realistiske simulatorspillene kan bli litt mye av det gode.

Race Driver: Grid

Race Driver Grid
Race Driver Grid

Dette spillet er utviklet av de samme folkene som står bak Colin McRae: Dirt. Tanken er mye det samme. Nydelig grafikk som ikke bare er realistisk, men også visuelt lekker. I tillegg er det prioritert kjørbarhet og underholdningsverdi, kontra millimetersimulatoreffekt – uten at det blir et arkadespill.

Dette er gjort på en meget overbevisende måte, og det treffer midt i solar plexus.

I tillegg til selve banekjøringen, er det også en karrierefunksjon, der du og teamet ditt gradvis bygger seg opp. Dette uten at det tar fokus for det vi i Broom er mest glad i, nemlig det som har med gasspedalen å gjøre.

Om du liker rally eller baneracing, simulator eller arkade, så har vel aldri mulighetene vært flere og bedre.

Spillet beviser at det ikke bare er grafikk som er viktig i et bilspill, men at kjørbarheten er minst like essensiell. Grid scorer litt lavere på grafikk enn for eksempel Gran Turismo og Forza Motorsport, men tar igjen på en utrolig god spillfølelse. Absolutt et spill du bør ha klart i samlinga til en regnværsdag.

Og hvis du ikke har prøvd det ennå: Her er Broom-spillet: