Noen få og veldig enkle grep kan gjør bilturen lagt mer behagelig på en varm dag. Illustrasjonsbilde.
Noen få og veldig enkle grep kan gjør bilturen lagt mer behagelig på en varm dag. Illustrasjonsbilde.

Topp 5: Dette gjør mange feil i sommervarmen

Klimaanlegg er gull verdt – men må brukes riktig.

Etter en heller spesiell vår for de fleste av oss, har sommeren gjort sitt inntog over store deler av vårt langstrakte land. Et land mange også skal feriere i nå i sommer. La oss derfor håpe at godværet og solskinnet spiller på lag.

Men i bilen kan det bli varmt. Fryktelig varmt, til og med. Heldigvis er de fleste moderne biler nå utstyrt med kjøling, enten i form av aircondition eller et automatisk klimaanlegg. Dette kom for fullt på 90-tallet.

I gjennomsnitt bruker en bilprodusent rundt tre år på å utvikle en ny bilmodells varme- og kjøleanlegg. Mye av den tiden brukes til å studere geometrien til luftkanalene og ventilasjonsdysene og til virtuelle simuleringer for å forutsi hvordan luftstrømmen vi bli inne i bilen. Alt for din og min komfort.

Likevel gjør mange av oss feil når vi bruker klimaanlegget en gloheit sommerdag.

Vi gir deg derfor våre beste tips for å få mest mulig glede og effekt av kjøleanlegget i en sommervarm bil.

1. Luft ut

Åpne dørene i ett minutt og luft skikkelig ut, før du setter deg inn i bilen. En bil som har stått i solsteiken kan holde både 60- og 70 grader innvendig. En god utlufting hjelper mye og du vil raskere få god effekt av klimaanlegget og en behagelig innetemperatur.

Perfekt for noen – bare en tullebil for andre

2. Resirkulering av luft

Mange velger å aktivere resirkuleringen på varmeapparatet for ikke å "slippe ut" kaldluften som kommer inn fra kjøleanlegget.

Dette er ikke noen god idé. Luften vil ganske fort bli dårlig og oksygenfattig inne i bilen, man kan få hodepine og vinduene kan begynne å dugge. Sett klimaanlegget på "Auto" slik at luftstrømmen regulerer seg jevnere og dermed mer effektivt.

3. Ikke sitt i trekken

Det er noe som heter aircondition-hals. Ikke uten grunn. Setter man kaldluften midt i fleisen, sitter man jo midt i trekken. Resultatet kan bli forkjølelse og vond hals.

Luftdysene bør peke oppover, da får man en mye gunstigere luftstrøm og kjøler ned hele kupeen, uten at noen utsettes for direkte trekk.

Elbilen klarer Oslo – Bergen tur/retur – uten å lade

4. Selv om det er kjølig ...

Noen sommermorgener kan være litt kjølige, for eksempel på fjellet. Ikke skru av kjølefunksjonen på bilens klimaanlegg av den grunn, men still temperaturen på en behagelig innetemperatur. Det vil hindre at vinduene dugger når ute-temperaturen stiger. Det er et smart tips å ta med seg også til vinterstid.

5. Vedlikehold

Som med mange andre av bilens komponenter krever også aircondition-anlegget vedlikehold for å yte maksimalt. Friskluftfilteret bør byttes regelmessig for å sikre maksimal gjennomstrømming av ren, frisk luft.

Kjøler anlegget dårlig, kan det være at gasstrykket er for lavt og at det er behov for etterfylling.

Verre er det ikke. Følger du disse fem, enkle rådene, vil du få enda mer glede av bilens kjøleanlegg og kan fortsatt nyte en god og varm sommer – også på biltur!

Les også: Så fort blir bilen din farlig varm i solsteiken

Video: Dette er en av årets store overraskelser på bilmarkedet