Topp 10: Kjendiser som råkjører

Trond Giskes sjåfør er ikke den første - og sikkert ikke den siste heller. Her er ti andre!

Lasse Kjus (Foto: Scanpix)
Lasse Kjus (Foto: Scanpix)

220 km/t i 80-sonen: Roger Ruud

Roger Ruud (Foto: Thorberg, Erik)
Roger Ruud (Foto: Thorberg, Erik)

Hopplegenden Roger Ruud kjørte fra politiet på motorsykkel. Mannen som ikke akkurat var tam i hoppbakken, er ikke tam på MC heller.

Han konkurrerte på et høyt nivå i roadracing, selv om han der kanskje er mest kjent for å tryne baklengs på startplata. Privat kjørte han også Lamborghini Countach i en priode. Råkjøringen førte til førerkortbeslag, og Roger'n måtte også inn for å sone.

180 km/t i 80-sonen: Øystein Grødum

Øystein Grødum (Foto: Sigurdsøn, Bjørn)
Øystein Grødum (Foto: Sigurdsøn, Bjørn)

Den kjente skøyteløperen ble tatt i Nederland. I "det flate landet" er de noe mer joviale når det kommer til fartsovertredelser, og kanskje spesielt hvis du driver med nasjonalsporten deres.

Han slapp unna med 700 euro i bot. Etter dagens valutakurser er dette snaue 5900 kroner. I Norge ville denne hastigheten ført til en voldsom bot, og 75 dager bak lås og slå.

179 km/t i 80-sonen: Trond Gøran Pedersen

Trond Gøran Pedersen (Foto: CALLE TØRNSTRØM)
Trond Gøran Pedersen (Foto: CALLE TØRNSTRØM)

Apropos 75 dager bak lås og slå. Det var det som møtte landslagstrener i hopp Trond Gøran Pedersen, da han ble stoppet på sin Suzuki RF900.

Grunnen til at man gjerne "pruter opp" til 75 dager hvis man først ligger i det sjiktet, er at grensen ved å sone kun tre firedeler av dommen går på de nevnte 75 dager. Det var neppe de 75 morsomste dagene i Trond Gørans liv så langt.

170 km/t: Bård Eker

Bård Eker (Foto: Scanpix)
Bård Eker (Foto: Scanpix)

SAAB-eier (i hvert fall snart) Bård Eker ble målt i 170 km/t på E6 ved Falkenberg i Sverige. Eker er indutsridesign-gründer, og en ivrig motorentusiast.

Hvis ikke artikkelforfatteren husker helt feil, har han faktisk brukket begge kragebeina etter rundvelt under NM-løp i roadracing. Eker kjørte hverken SAAB eller Koenigsegg (der han også er medeier) da han ble tatt, men en Ferrari.

150 km/t i 90-sonen: Petter Pilgaard

Petter Pilgaard (Foto: Kyrre Lien, © JFE)
Petter Pilgaard (Foto: Kyrre Lien, © JFE)

I 2001 ble Petter Pilgaard, kjent fra realityserien Paradise Hotel, målt til 150 km/t i sin Audi.

Dette medførte førerkortbeslag og soning i 18 dager. Sannsynligvis en temmelig stor kontrast fra lukusushotellet i Mexico der TV-serien ble spilt inn.

136 km/t i 80-sonen: Ardian Gashi

Ardian Gashi (Foto: Bendiksby, Terje)
Ardian Gashi (Foto: Bendiksby, Terje)

Blir du målt i over 130 km/t i 80-sone, så betyr det ubetinget fengsel. Gashi ble målt i 136 km/t på E18 i Sandvika, og politiet mente at han måtte sone i 18 dager.

Gashi var uenig og tok saken til retten. Men anken ble avvist av Agder lagmannsrett - så det ble et ufrivillig ferieopphold for midtbaneeleganten som akkurat har rykket ned med Fredrikstad.

132 km/t: Svein Erik Bjerkrheim

Svein Erik Bjerkrheim (Foto: Hansen, Alf Ove, © PEK)
Svein Erik Bjerkrheim (Foto: Hansen, Alf Ove, © PEK)

Håndball-legenden er ikke bare hurtig på banen. Han liker tydeligvis å kjøre fort med bil også!

Bjerkrheim har sonet i alt 35 dager for råkjøring. Soningen kom etter at han ble stoppet i 127 km/t, og 132 km/t, i henholdsvis 1991 og 1994.

132 km/t i 80-sonen: Dag Erik Pedersen

Dag Erik pedersen (Foto: Richardsen, Tor, © TOR / LOCH)
Dag Erik pedersen (Foto: Richardsen, Tor, © TOR / LOCH)

Det er ikke så vanskelig å bryte fartsgrensene med sykkel og med bil det er null problem. Det har også Dag Erik Pedersen fått erfare. Sykkelhelten ble målt i 132 km/t i 80-sonen.

Dommen ble førerkortbeslag som varte halvannet år - og 21 dagers soning. Tre dager lengre soning altså enn Gashi ovenfor, som ble målt i 136 km/t.

129 km/t 80-sonen: Anette Young

Anette Young (Foto: Åserud, Lise, © JFE)
Anette Young (Foto: Åserud, Lise, © JFE)

Anette Young var en av Norges første reality-stjerner, mest kjent for sin TV-debut (i dobbel forstand) i "Big Brother". Young ble målt til 129 km/t i 80-sonen.

Dommeren fant formildende omstendigheter, så selv om politiet gikk for 21 dagers betinget fengsel og 8000 kroner i bot, "slapp hun unna" med 15 dager og 5000 kroner - i tillegg til å miste lappen.

129 km/t i 80-sonen: Lasse Kjus

Lasse Kjus (Foto: Scanpix)
Lasse Kjus (Foto: Scanpix)

Lasse Kjus har ved flere anledninger vist at han kan ratte bil, og har blant annet kjørt en Subaru Impreza WRX Sti Gruppe N-bil under rallyet Bilbyen Vest i Bærum.

Denne kjøreerfaringen holdt ikke som argumentasjon da han i 2005 ble målt i 120 km/t i 80-sonen, på vei sørover fra Kvitfjell. Det hjalp kanskje heller ikke at han tilbake i 1998 ble stoppet i 129 km/t i Gudbrandsdalen, uten gyldig førerkort.


PS: Norges kanskje mest omtalte råkjøring fant sted da kong Harald ble stoppet i 70 km/t i 60-sonen på riksvei 7 ved Gol i 2002. Kongen ble vinket videre da han etter Grunnlovens paragraf 5 har immunitet på dette området.Innspill eller kommentarer til lista? Da er det bare å skrive inn i kommentarfeltet under!