Det er lett å bli distrahert i trafikken. Men det er faktisk ikke hverken sinte medtrafikanter, snakking i mobiltelefon eller fikling med stereoanlegget som er mest farlig, ifølge en omfattende undersøkelse som nylig ble gjennomført i USA. (Foto: www.rac.co.uk)
Det er lett å bli distrahert i trafikken. Men det er faktisk ikke hverken sinte medtrafikanter, snakking i mobiltelefon eller fikling med stereoanlegget som er mest farlig, ifølge en omfattende undersøkelse som nylig ble gjennomført i USA. (Foto: www.rac.co.uk)

Topp 10: Det farligste du kan gjøre i trafikken

Vet du hva som er verre enn å prate i mobilen eller fikle med stereoanlegget?

Det er lett å bli distrahert når en kjører bil. En sitter i egne tanker, hører på musikk, spiser, røyker, prater i telefonen og irriterer seg over andre i trafikken.

Nå har et amerikansk forsikringsselskap, Erie Insurance, forsket på hva som kjennetegner ulykker med minst ett dødsfall.

Utgangspunktet for undersøkelsen er rapporter det amerikanske higway-politiet har sendt inn i etterkant av ulykker i perioden 2010–2011. Totalt omkom det 65.000 mennesker i trafikken i USA i løpet av denne perioden.

Basert på dette har en funnet en Topp 10-liste over de farligste distraksjonene bak rattet.

Og den farligste av dem alle, og det med god margin, er nok kanskje også den mest vanlige ...

LES OGSÅ: – Mange tungbilsjåfører er idioter

Farligere enn å bruke mobilen

For på førsteplass finner vi nemlig noe så dagligdags som å dagdrømme/være ukonsentrert. Og vi har vel alle litt å dagdrømme om – for eksempel varmere og penere vær.

Men det er altså farlig, og årsaken til flere ulykker enn noe annet, ifølge undersøkelsen til Erie Insurance.

– Med distrahert kjøring mener vi all aktivitet som tar fokus vekk fra veien. Som at man tar hendene av rattet eller begynner å tenke på andre ting enn å kjøre bil, sier Doug Smith, en talsmann for Erie Insurance.

Det å snakke i mobilen, eller sende SMS, kommer på andreplass, med 12 prosent.

LES OGSÅ: Farlig villmannskjøring blir underholdning

Hva skjer dersom ...

Med bakgrunn i at nettopp det å være ukonsentrert er såpass mye mer hyppig enn de andre, har Erie Insurance vært aktive i flere kampanjer der en har oppfordret sjåførene til å være konsentrert når de kjører.

En måte å holde seg skjerpet på er å stadig stille seg spørsmålet "hva skjer dersom...", slik at man er forberedt på det uventede.

Videre nedover på listen kommer blant annet glaning på personer eller en hendelse, snakke med og se på medpassasjer og dyr/insekter inne i bilen.

Hva synes du er den mest farlige distraksjonen når du kjører bil? Bruk kommentarfeltet under!

Her er hele Topp 10-listen:

1. Dagdrømming 62 %

2 Snakke i mobil, taste, sendes sms 12 %

3. Glaning (snu seg etter person, hendelse) 7 %

4. Snakke med/se på medpassasjer 5 %

5. Bruke eller strekke seg etter type GPS 2 %

6. Spise og drikke 2 %

7. Justere lyd eller klimaanlegg 2 %

8. Justere seter, speil el lign 1 %

9. Dyr og insekter inne i bilen 1 %

10. Fyre opp røyke 1 %

Kilde: Erie Insurance

LES OGSÅ: Denne SUV-en slaktes i krasjtest