Topp 10: De tøffeste anleggsmaskinene

Skal det være - ja, da skal det virkelig være!

Caterpillar Challenger
Caterpillar Challenger

1. Caterpillar Challenger MT875B Traktor

Hvis Fasttrac fra JCB blir for puslete - se lenger ned i saken for å lese om den - har Caterpillar svaret. Den heter Challenger, eller MT875B - det kommer an på nerdefaktoren. Den gigantiske traktoren har belter. Dette har to fordeler. Den får et utrolig feste mot bakken på grunn av kontaktflaten. I tillegg får den fordelt vekta si på samme grunnlag. Ulempen er at beltene koster bittelitt mer enn dekk, for å si det mildt. Men tøffhetsskalaen går av hengslene!

2. JCB Backhoe

JCB har ikke bare fargene gult og svart til felles med Catepillar, men også det at de er i ferd med å bygge opp et varemerke som går utover bare anleggsmaskiner. Deres traktorer med grabb foran - og grabb bak på arm - har blitt en suksess. Firehjulstrekk og høy fart hjelper på. Dette er en av de mest fleksible maskinene du kan kjøpe deg.

3. Volvo A 25 Dumper

Om du skal bygge motorvei, eller utvide tomta di, så er en dumper et essensielt verktøy. Bygget opp ikke ulikt en skogsmaskin, og bygget videre på til forskjellige forsvarsremedier, er den en lastebil for vanskelige underlag. Lastekapasiteten er god, og du trenger ikke være så nøye når du kjører på med masse, her er det ikke en motivlakkering i nærheten.

4. John Deere 1510E Skogsmaskin

Når det skal bygges på ubebygde steder hender det man må felle noen trær. Hvis du har lyst til å la den elektriske motorsaga di hvile kan du se her! John Deere kjøpte opp klassiske Timberjack, og har fortsatt produksjon av skogsmaskiner under eget varemerke. Deres hogstmaskin - 1510E - bør oppfylle selv de strengeste krav. Skogsmaskiner er verdensmestere på terrengkjøring, i tillegg hogger de i et tempo du ikke har sett maken til.

5. Peterbuilt jetdrevet lastebil

Enten det er til å frakte masse, eller det er til å frakte materialer og deler til og fra, så er man på et anlegg avhengige av lastebiler. Det å kjøre lastebil er en stor Broom-glede, og det finnes haugevis med rått redskap. Om du vil avslutte krangelen mellom Scania- og Volvo-klanen en gang for alle, kan du bare bygge deg en jetdrevet amerikaner. Om drivstofforbruket er noe høyt, tar du det igjen på farta!

6. Caterpillar veiskrape

Med justering på alle mulige hjulvinkler og skjær, så er en veiskrape et must hvis du skal avrette bakken, eller bygge vei til hytta. Her kan du lage doseringer på linje med Karusellen på Nürburgring, eller utplanere naboens hage etter uoverenstemmelser om tomtegrenser. Dette sies å være den vanskeligste anleggsmaskinen å kjøre, derfor byr den på den største tilfredsstillelsen å få til ordentlig.

7. Volvo L180F hjullaster

Hjullastere er de raske og manøvrerbare, perfekt i de tilfeller en gravemaskin blir for statisk. De har også en meget god lasteevne. Firehjulsdriften og styring på midten byr på interessante kjøreegenskaper. Skal man få vekk/laste mye masse på kort tid, så er en hjullaster å foretrekke. Får du låne med deg maskinen hjem på ettermiddagene, så bør det ikke bli noe problem å få fortgang i sandkasseprosjektet til unga!

8. JCB Fastrac

Skal du ha traktor, men lider av konstant dårlig tid – så er det bare ett alternativ. JCBs Fastrac er firehjulsdrevet, byr på utmerket komfort, og gjør 70 km/t! Dette er traktoren for Schumacher-familien. Dette gjør det også lettere å kombinere det å være gårdbruker med å være entrepenør – fordi du kan bevege deg lynraskt mellom anlegg og jorder.

9. Bulldoser

Når du skal flytte på masse, eller feilparkerte biler, er en bulldoser å anbefale. Et vanvittig verktøy der kombinasjonen av mye dreimoment, belter og høy vekt gjør at dyttekapasiteten blir enorm. Skal du ta i skikkelig er det først og fremst to dosere som gjelder. Japanske Komatsu sin 575-modell og Catepillars D11R er de bøseste i verden.

10. Bobcat

Av alle anleggsmaskiner, så er det Bobcaten som er mest leken. Det er vel ikke en byggeplass som ikke har hatt sekvenser med stuntkjøring fra ivrige Bobcatere.

Om du velger en av de tolv modellene fra S70 til S330, kommer an på bruksområde og lommebok. Det viktigste er at de opperer etter Skidsteer-prinsippet, det vil si at det styrer ved å kjøre hjulparene i forskjellig hastighet, derfor kan de snu på femøringen. Med litt (les: MYE!) trening, kan du kjøre på bakhjula også!

Bonus: New Holland CR9090

451,2 tonn hvete på åtte timer sier deg kanskje ikke så mye. Men, da en New Holland høstet denne mengden i 2008 var det verdensrekord. Skurtreskere er vel mer landbruks- enn anleggsmaskiner, men de er så tøffe at de fortjener plass på hvilken som helst liste.