Mazda_RX 8
Mazda_RX 8

Topp 10: Bilene med de rareste dørene

Det er ikke bare bare å komme seg ut og inn av en bil – i hvert fall ikke en av disse!

1) BMW Isetta

BMW-Isetta
BMW-Isetta

Her går du inn foran!

Å kåre en vinner blant bilene med de rareste dørene er kanskje ikke så lett – men bilen der du går inn foran, nemlig BMW Isetta, fortjener vel å trone øverst på pallen?

Som James May demonstrerte i en episode av det britiske bilprogrammet Top Gear, så er det en ting som kan være litt klønete med denne dørløsningen, det er nemlig kombinasjonen med at bilen mangler revers. Kjører du for eksempel helt innerst inn i garasjen – så kommer du deg ikke ut uten å bære bilen!

2) Lamborghini Countach

Lamborghini-Countach
Lamborghini-Countach

Lambodører

Lamborghini Countach har fått styling av dører oppkalt etter seg, nemlig Lambodører. Der du kan sette lignende dører på biler av mer moderate familier.

Lamborghini Countach var den første bilen etter Mercedes-Benz 300 SL som virkelig skapte hakeslippfaktor med dørpatentet sitt.

Les mer: Topp 5 – kuleste Volvo stasjonsvogner

3) Messerschmidt KR200

Messerscmitt
Messerscmitt

Som i fly

Hva gjør du når du har tjent penger og berømmelse på å bygge jagerfly til den tapende part i en krig, og får beskjed om at det fra nå av er slutt på å produsere fly for en stund..?

Jo, du kan for eksempel begynne å lage bittesmå biler, og da kan du jo ta med deg det du har lært fra flyproduksjon – blant annet at dette er den eneste riktige måten å komme seg inn og ut på – nemlig ved å lukke opp cockpiten!

4) Mercedes-Benz SL/SLS

Mercedes-Benz_SL
Mercedes-Benz_SL

Som en fugl

Måkevingedører, eller gullwing doors (les: gull som i seagull, altså måke på engelsk.)

Årsaken til at denne løsningen ble brukt i Mercedes-Benz SL har ingen ting med utseendet å gjøre, men på grunn av ønsket om å opprettholde maksimal stivhet i chassiset.

Mercedes-Benz SL ble tatt fram som en løpsmaskin, og den har et rørrammechassis med fagverkskonstruksjon. For å få maksimalt med stivhet bygget de den så bred og høy som mulig, som gjorde at åpningen for å komme inn og ut av bilen ble ganske liten.

Mercedes-Benz_SLS
Mercedes-Benz_SLS

Med en vanlig dør hadde du slitt med å komme deg inn i det hele tatt, men med en måkevingedør får du masse ekstra plass på grunn av at du også åpner deler av taket.

På dagens Mercedes-Benz SLS AMG derimot – så handler det kun om utseendet.

Les mer: Topp 5 – biler med damenavn!

5) Mazda RX-8

Mazda_RX-8
Mazda_RX-8

Pick up-dører på en sportsbil

I de aller fleste sportsbiler med fire seter er det omtrent umulig å få passasjerer ut og inn uten at de ødelegger skinninteriøret. Prøv for eksempel å sette deg i baksetet på en Porsche 911!

Men i en Mazda RX-8 er livet annerledes. Ikke bare er det overraskende stor plass i baksetet – det er også lett å komme seg ut og inn.

Den bakre døren åpner bakover som på en Opel Meriva eller en Rolls-Royce Phantom. Men det som skiller Mazda RX-8 fra disse bilene er at den ikke har noen B-stolpe, som gjør at den bakre døra egentlig er en forlengelse av den fremste.

Du finner den samme løsningen på mange pick up-er, blant annet hos Nissan Navara. Men det blir ekstra spesielt på en sportsbil!

6) Opel Meriva

Opel_Meriva
Opel_Meriva

Som Rolls-Royce

At Rolls-Royce Phantom har selvmordsdører bak er i og for seg spesielt nok, men at en smør-og-brød-bil som Opel Meriva velger denne løsningen er ekstra spesielt.

Det er smart, fordi døråpningen blir lettere tilgjengelig, og for foreldre som er mye ut og inn med barneseter så er dette helt genialt. Tommelen opp for Opel som tør satse opp noe så unikt – men skyvedørene i Mazda 5 er kanskje enda smartere!?

7) Koenigsegg

Koenigsegg_CCR
Koenigsegg_CCR

Som Lambo - bare mer

Skal du være en seriøs superbilprodusent, må du ha en unik dørløsning. Dette har Koenigsegg skjønt, og de har gått for denne varianten.

Det som skiller disse dørene fra typiske Lambodører er at de åpner utover og så oppover.

Det blir en stor og fin døråpning, men man bør passe seg for å parkere ved siden av de aller høyeste fortauskantene.

Topp 10: Tidenes raskeste biler!

8) DeLorean

De-Lorean
De-Lorean

Måkevingekopi

Av forskjellige grunner tenker man gjerne på kokainskandaler eller "Tilbake til Fremtiden" før man legger merke til de spesielle dørene.

Da amerikaneren John DeLorean startet bilfabrikken DeLorean Motor Company så var ambisjonene skyhøye.

På grunn av mange faktorer gikk det ikke helt som han hadde tenkt, men dørene er i hvert fall kjempetøffe!

9) BMW Z1

BMW-Z1
BMW-Z1

Nesten-ikke-dører

Av samme grunn som på Mercedes-Benz SL ville BMW beholde stivheten i karosseriet. Derfor er dørkarmen meget høy.

I stedet for å velge en liten dør som kunne ha svingt utover, gikk de for en unik variant der døren felles ned i karosseriet.

Ikke den enkleste bilen å komme ut og inn av, men absolutt veldig kult. Kanskje burde den vært høyere opp på lista?

10) Rolls-Royce Phantom

Rolls_Royce_Phantom
Rolls_Royce_Phantom

For privatsjåføren

Selvmordsdører blir dører som åpner bakover kalt. Denne løsningen var ganske vanlig på 1930-tallet, og fikk navnet på grunn av at hvis du fikk problemer med bilen og så det som eneste løsning å kaste deg ut, så ble du fanget av døra som stakk langt ut. Så da ble det bokstavelig talt selvmord.

På Rolls-Royce Phantom benyttes det slik at privatsjåføren kan åpne døren for deg med stil!

Les mer: Tidenes 10 største tilbakekallinger (nr. 1 er IKKE Toyota!)!

Andre rare dører? Noen vi har glemt? Skriv i kommentarfeltet under!