Top Gear-Clarkson risikerer fengsel

Du vil ikke tro hva som er grunnen!

Jeremy Clarkson, som tidligere var programleder for verdens desidert mest sette bilprogram – Top Gear, risikerer nå å bli fengslet i opptil tre år. Det er i tilfelle dårlig nytt for hans nye arbeidsgiver – Amazon. FOTO: Scanpix.
Jeremy Clarkson, som tidligere var programleder for verdens desidert mest sette bilprogram – Top Gear, risikerer nå å bli fengslet i opptil tre år. Det er i tilfelle dårlig nytt for hans nye arbeidsgiver – Amazon. FOTO: Scanpix.

Det har ikke akkurat manglet på kontroverser rundt den tidligere programlederen i Top Gear, Jeremy Clarkson. Han har en rekke ganger havnet på kanten både med seere, egne kolleger og andre TV-personligheter.

Det var da også hans egen feil at han til slutt måtte si takk for seg i BBC og Top Gear, etter å ha skjelt ut og slått en annen ansatt i Top Gear-produksjonen. Det endte med at også de to andre programlederne, Richard Hammon og James May, slo følge med Clarkson ut døra.

Men alt dette er altså ikke noe han risikerer å bli fengslet i opptil 3 år for. Det henger nemlig sammen med hva om skjedde da Clarkson, Hammon og May dro til Argentina for å spille inn et spesialprogram i siste sesong av Top Gear.

Det ble nemlig langt mer dramatisk tur enn først beregnet.

Les også: Top Gear-Clarkson låner luksusbil fra Ski

Provoserte krigsveteraner

Forholdet mellom Storbritannia og Argentina er ganske skjørt, som følge av Falklandskrigen i 1982. Den varte i 74 dager, og rundt 1.000 mennesker ble drept. De fleste av dem argentinere. 

Top Gear-trioen dro avgårde med tre biler, som de pleier. Men det ble raskt opphetet, fordi Clarkson hadde registreringsnummeret H982 FKL - altså en forkortelse for 1982 og Falklandsøyene.

Dette ble sett på som en påminnelse og provokasjon om Falklandskrigen av krigsveteranene i Argentina. Det oppsto raskt protestgrupper som truet med å knuse bilen. 

Resultatet ble at skiltene på bilen til Clarkson ble byttet ut.

Risikerer fengsel

Skiltbyttet var imidlertid ikke nok til å legge lokk på konflikten – ikke fordi han kjørte med provoserende skilt i starten, men fordi han byttet til andre skilt i etterkant.

Det er nemlig i strid med argentinsk lov å bytte, gjemme eller forfalske bilens registreringsnummer.

Strafferammen er mellom seks måneder og tre år.

Les også: Så billig kan du få brukt superbil

Tar opp saken på nytt

Saken har allerede vært i retten én gang, og da bestemte dommeren at saken skulle avslås.

Men siden har denne avgjørelsen blitt anket, og tre nye dommere har valgt å åpne opp saken igjen. Dermed bør nok en viss Clarkson, som nå skal lage bilprogram sammen med Hammond og May for Amazone, holde seg minst en armlengdes avstand fra Argentina en stund framover.

Flere provoserende skilt

Det er forresten ikke sikkert at hans kolleger burde dra dit heller. Det ble nemlig spekulert i at også de hadde provoserende bilskilt på turen. Hammong kjørte en Ford Mustang som inneholdt sifferet 269, som av enkelte ble knyttet opp mot antall briter drept i krigen (255).

May hadde på sin side en Lotus Esprit med registreringsnummer som inneholdt sifferet 646 – som er antall argentinere som ble drept.

Med andre ord – du skal være litt forsiktig med hvilke registreringsnummer du har på bilen din. I alle fall om du drar til Argentina – og kommer fra England.

Les også: VW får uventet støtte av Top Gear-Clarkson