Tomme batterier og innelåste nøkler

To ting er like sikkert som at jula kommer altfor fort: Bilistene står bom fast med tomme batterier og innelåste nøkler.

naf bilde desember (Foto: NAF)
naf bilde desember (Foto: NAF)

Kombinasjonene kaldt vær/varmt vær og julestress fører til at bilbergningstjenestene har det travelt i desember. Og de klare «vinnerne» er tomme batterier og innelåste nøkler.

– I desember varierer temperaturen fra mange plussgrader til råkulde. Vær derfor forberedt på væromslaget og sørg for å ha et toppladet batteri. Blir bilen brukt mest til småkjøring, er batteriet garantert ikke toppladet og dermed ikke klar til å møte en kuldeperiode. Derfor oppfordrer vi bileierne til å ta en vedlikeholdslading av batteriet, sier Jan Ivar Engebretsen hos NAF.

Kjøp startkabler!

Kommunikasjonsrådgiveren anbefaler rett og slett å gi en førjulsgave – fra eier til bilen:

– Et sett startkabler. Det er viktig for egen sikkerhet og for å hjelpe medtrafikanter.

Bilbergingstjenstene og politiet får også daglige telefoner fra desperate bilister som har låst nøklene inne i bilene.

Kostbare nøkler

– Å dirke opp en bildør når nøkkelen er gjenglemt i tenningen er vanligvis gjort på få sekunder. Mye verre er det å miste nøkkelen. Moderne bilnøkler finner du ikke i den nærmeste jernvarehandelen. Så ta med en reservenøkkel som oppbeveres på et fast sted, sier Engebretsen.

For å få nye nøkler til nyere biler må du bevise at du er bilens rette eier, og bilforhandlerne leverer ikke ut nye nøkler uten å være sikre på eierforholdet. Dessuten kan det bli en kostbar affære i og med at en moderne bilnøkkel med funksjoner for alarm, startsperre og sentrallås gjerne koster over 2.000 kroner.

Nøkkel i snøen

Å reise på korte og lange turer med bare én nøkkel kan derfor bli både problematisk og kostbart.

– Det ligger mang en nøkkel i snøen som er tapt for bileieren. En reservenøkkel som du oppbevarer på et trygt sted kan vise seg å være verdt sin vekt i gull dersom du mister hovednøkkelen, avslutter Engebretsen.

"Ny" bruktbil til jul? Se oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: