Tøff i trynet – og det har den grunn til
Nå er nye Ranger Raptor på plass i Norge.
Ford har hatt stor suksess med siste generasjon av pickupen Ranger i Norge. Sammen med de øvrige nyttekjøretøyene var Ranger ekstra viktig i noen år der personbilsalget til Ford bare gikk én vei: Nedover.
Nå er det klart for en helt ny Ranger. Og Ford starter like godt på toppen: Først ut er nemlig spesialmodellen Ranger Raptor Her snakker vi pickup med ekstra krefter, design og 4x4-egenskaper som appellerer til dem som vil ha en bil som skiller seg ut.
Ja, den har et par party tricks på lager også. Som for eksempel at du kan justere eksoslyden i flere trinn. Begynner du tidlig på jobb og er lei av naboen? Da er det bare å starte Raptoren i det Ford kaller Baja-modus hver morgen. Så skal du se at vedkommende fort begynner å se seg om etter et annet sted å bo!
Testbilen er en Ranger Raptor Double Cab 4x4 med V6-bensinmotor på 292 hestekrefter. Startprisen er på 937.375 kroner og nei: Til den prisen får du ikke med bakseter. Vi snakker varebilutgave, på grønne skilter.
Og bare for å ha sagt det med én gang: Gjett om dette er en bil som skiller seg ut! Knallfarge (Code Orange) og litt dekor bidrar naturligvis til det. Pluss at Raptor er STOR. Og TØFF. Dette er ikke bilen for deg som gjerne vil være litt anonym og forsvinne i mengden.

Hvordan er den å kjøre?
Utviklingen går fort i de fleste deler av bilmarkedet. Men med pickupene har det gått ekstra fort de siste par tiårene.
Det som opprinnelige var ganske primitive arbeidshester med dårlig komfort og gjerne fint lite utstyr, har nå blitt biler som puster personbilene i nakken, samtidig som de har lasteplan og kan trekke tunge lass.
Ranger er et godt eksempel på hva som har skjedd her og i siste generasjon har Ford dratt til enda mer. Bak rattet kunne du like gjerne sittet i en stor SUV. Det er egentlig bare litt ekstra motstand i drivlinjen som avslører at dette er grovbygde saker. Ja, og så litt mer motorlyd enn vi er vant til å høre i personbiler. Det siste vil nok mange uansett tenke er sjarmerende.
V6 bensinmotor begynner å bli sjeldne saker. Ford har altså ikke gått for noen ladbar hybrid-løsning, det er ren bensinmotor som gjelder her. Denne er tunet av Ford Performance og yter 292 hestekrefter som mates ut via en 10-trinns automatgirkasse. Her er det i utgangspunktet myke og fine girskift, som setter opp farta skikkelig i Sport-modus.
Kreftene holder til å gi det overskuddet en bil med Raptor-merker bør ha. Den er ganske kjapp, sterk og takler tunge lass: Du kan trekke tilhenger på 2.500 kilo. Nyttelasten er på 626 kilo.

Bilen har sju ulike kjøreprogram, de ser slik ut:
På veien
- Normal – For komfort og drivstoffeffektivitet.
- Sport – Mer respons for aktiv kjøring på vanlig vei.
- Glatt – Tryggere kjøring når underlaget er glatt eller ujevnt.
I terreng
- Steinete – for optimal kontroll i lav hastighet på steinete og veldig ujevnt underlag.
- Sand – Optimaliserer girskiftene og kraftfordelingen for best mulig fremdrift i sand eller dyp snø.
- Gjørme/hjulspor – for maksimalt grep ved igangkjøring og kjøring på løse underlag.
- Baja – setter alle systemene i «angrepsposisjon», for høy hastighet i tøft terreng.
Bilen har også det Ford kaller Trail Control, cruisekontroll for kjøring i terreng. Her velger du hastighet under 32 km/t og bilen regulerer selv akselerasjon og bremsing, mens du kan konsentrere deg om å styre. Vadedybden er hele 85 centimeter, en bekk eller to skal altså ikke stoppe deg!
Sammenlignet med vanlig Ranger har Raptor-utgaven forsterkninger flere steder. Den skal rett og slett tåle mer juling. Dette inkluderer også svært god beskyttelse av understellet. Beskyttelsesplaten foran består av 2,3 millimeter tykt høyfast stål. Denne platen i kombinasjon med beskyttelse for motor og drivverk, er utviklet for å tåle røft terreng.
Og ikke minst: Dette gjør at du kan hoppe med bilen, uten å bekymre deg altfor mye om at noe kan gå i stykker. Det er ikke så veldig mange bilprodusenter som har fokus på akkurat det.

Bare størrelsen vil nok sette noen begrensninger utenfor veien. Vi snakker tross alt bil som er 5,36 meter lang her.
Ute på veien merkes vekt og kraftig understell over skarpe ujevnheter. Da virker bilen ganske stiv. Størrelsen merkes også godt i trange bygater og i parkeringshus. Sistnevnte krever litt tilvenning. Denne bilen slenger du ikke bare inn i første og beste luke.
Men når vi tar med Rangeren ut på landevei og motorvei, imponerer den. Komforten er god og underbygges av solid støydemping.
2,5 tonn firkantet og høyreist bil med 3-liters V6 bensinmotor under panseret: Tror du det gir lavt drivstofforbruk? Da tar du dessverre feil. Det offisielle forbruket er oppgitt til 1,38 liter/mil og det stemmer godt med det vi erfarer underveis.
C02-utslipp på 315 gram/kilometer er heller ikke noe du skryter av til MDG-naboen din.
Og så var det dette med naboer og støy: Raptor har det Ford kaller elektronisk kontrollert aktivt eksossystem.
En knapp på rattet gir deg muligheten til å velge mellom ulike modus: Stille, Normal, Sport og Baja. Sistnevnte er det mest høylydte. «Bare ment for bruk i terreng», ifølge Ford. Jeg er nå ikke så helt sikker på det...

Plass og praktiske løsninger:
Hva får du med deg?
Dette er en såkalt Double Cab. Det betyr at den i de aller fleste markeder har baksete. I Norge setter imidlertid avgiftene en effektiv stopper for det.
I stedet får du da et stort rom bak forsetene, der du for eksempel kan få med seriøst mye bagasje.
Lasteplanet kan blant annet romme en Europall på tvers. På testbilen er det utstyrt med rulledeksel. Dette sammen med sportsbøyle koster 32.000 kroner ekstra. Ikke akkurat superbillig, men naturligvis kjekt å ha.

Bak rattet:
Her blir vi rett og slett imponert. Forsetene er store og gode, har bra støtte alle veier og har svært effektiv varme. Mange funksjoner styres via den store skjermen, men Ford har også beholdt ganske mange fysiske knapper Det synes vi kler en bil som dette.
I og med at vi slipper skilleveggen mange andre varebiler må ha, er det ikke noe problem å skyve setene så langt tilbake at det aldri skorter på beinplass.
Pluss for flere gode oppbevaringsrom og koppholdere. Passasjeren foran har også en smart koppholder som spretter ut av dashbordet på høyre side når du trenger den. Varme i rattet er naturligvis viktig på en bil som dette.

Design:
Utenpå:
Godt over fem meter lang og nesten to meter høy: Ranger Raptor er MYE bil. Designerne har heller ikke brukt ett eneste minutt av tiden sin på å redusere det inntrykket.
Nei, de har naturligvis gjort det motsatte. Den voldsomme grillen setter standarden, komplett med F O R D bokstavert i kjempestørrelse. Ser du denne i bakspeilet, skal du ikke være i tvil. Vi tipper det går rett hjem i målgruppa.

Innvendig:
Interiøret ser moderne og ganske påkostet ut, med stor 12-tommers infotainmentskjerm i midten, fine seter og mange smarte løsninger.
Materialkvalitet og finish står absolutt ikke tilbake fra det vi finner i Fords store SUV Explorer. Det sier ganske mye om hvor fort utviklingen nå går. Litt knallfarger også innvendig frisker opp interiøret, samtidig som dette skal tåle arbeidshanske-bruk.

Konklusjon:
Ranger Raptor er en bil som virkelig skiller seg ut i Norge i 2023. Der mange andre merker faser ut alt annet enn elbiler, kommer Ford med en diger pickup med V6 bensinmotor, 292 hestekrefter og CO2-utslipp som en middels ferge. Det er politisk ukorrekt så det holder!
Samtidig har vi veldig sans for at de gjør dette. Ranger Raptor er en bil som står ut i klassen. Det er fortsatt mange som ønsker seg de egenskapene og mulighetene en pickup byr på. I Ranger Raptor får de alt det – pluss en god dose må ha-faktor på toppen.
Prisen er høy, det samme er bensinforbruket. Dette blir dermed også en bil for de som vil ha det lille (eller egentlig: Ganske mye) ekstra – og som er villige til å betale for det.

FORD RANGER RAPTOR
Motor og ytelser:
Motor: 3-liter V6 bensin
Effekt: 292 hk /491 Nm
Forbruk: 1,38 liter/mil (blandet kjøring)
0-100 km/t: 7,9 sekunder
Toppfart: 180 km/t
Mål, vekt og volum:
Lengde x bredde x høyde: 536 x 202 x 192 cm
Egenvekt: 2.454 kilo
Nyttelast: 626 kilo
Tilhengervekt: 2.500 kilo
Pris:
Fra 937.375 kroner
Pris testbil: 985.775 kroner
Video: Her tester vi Baja-modus på forrige generasjon Raptor