Mulig airbagfeil utløser nå en gigantisk tilbakalling av japanske biler, fra merkene Toyota. Honda og Nissan. Illustrasjonsfoto.
Mulig airbagfeil utløser nå en gigantisk tilbakalling av japanske biler, fra merkene Toyota. Honda og Nissan. Illustrasjonsfoto.

Tilbakekaller flere tusen biler i Norge

Airbag-feil utløser gigantisk tilbakekalling. Gjelder flere merker:

Når en og samme produsent leverer deler til flere bilmerker, blir det fort dimensjoner over det når det oppdages mulige feil.

Det får vi et nytt bevis på, når den japanske bildelprodusenten Takara Corporation går ut med melding om at det kan være feil på airbager produsert av dem fra 2000 til 2002.

Del med Facebook-vennene dine


Flere millioner

Takara har nemlig levert disse airbagene til både Toyota, Honda og Nissan. Ifølge Takara skal det være snakk om to millioner biler – men tall fra bilprodusentene indikerer at minst 3,4 millioner biler vil bli kalt tilbake.

Problemet skal være at styringssystemene til airbagene kanskje ikke fungerer som de skal. Verste konsekvens: At airbagene rett og slett eksploderer.


LES OGSÅ: Gamle airbager kan bli tregere

Etterforsket

På verdensbasis skal det være rapportert om fem tilfeller.

Amerikanske National Highway Traffic Safety Administration skal ha etterforsket dette en tid, blant annet som følge av at en amerikansk kvinne i fjor vinter mistet livet da en airbag eksploderte i ansiktet hennes.

Her er en annen airbag-feil amerikanerne har etterforsket

På verdensbasis

Toyota tilbakekaller nå 1,73 millioner biler på verdensbasis, det gjelder en rekke ulike modeller.

For Hondas del er det snakk om 1,14 millioner biler – mens vi for Nissans del bare har fått vite tallet for biler hjemme i Japan, her skal det gjelde 137.000 biler.

Kaller inn i Norge

Her hjemme bekrefter Toyota nå at de kommer til å kalle inn en rekke norsksolgte biler:

– Vi setter sikkerhet og kvalitet høyest av alt og velger derfor å kalle inn 7700 biler til verksted i Norge for å sjekke kollisjonsputen på passasjersiden, sier informasjonssjef Espen Olsen.

Mer tilbakekalling fra Toyota – her var det 7,4 millioner biler

Avtale tid

– Bakgrunn for kampanjen er at det kan være feil på tennmiddelet som blåser opp kollisjonsputen på passasjersiden. Dette kan føre til at kollisjonsputen ikke løses ut slik den var tiltenkt. Det kan også føre til unormal varmgang når airbagen utløses. Modeller som er involvert er Yaris, Corolla, og Avensis produsert i perioden november 2000 til mars 2004. Ingen feiltilfeller er rapportert i Europa.

– Bileeierne vil bli kontaktet så raskt som mulig for å avtale tid på verksted for inspeksjon og eventuell utskifting av komponenter, sier Espen Olsen.


LES OGSÅ: Folke-SUVen tilbakekalles