Til fjells med Tesla – slik er det å bo i flaggskipet
Broom-Mats tester Camp Mode. Se video
Utenfor uler vinden. Gradestokken kryper mot null, og det er så vidt jeg kan skimte Gaustatoppen i horisonten.
Her inne er det derimot lunt og godt, med 20 grader og fyr på peisen.
Hyttetur? Nei, vi snakker camping i Tesla Model X. Snart skal du få bli med på det – men først litt om selve konseptet:
Latterlig rask
Tesla skal ha for at de gjør ting annerledes. Jeg har akkurat fått nøklene til Model X Performance – toppmodellen som er latterlig rask.
Den 2,5 tonn tunge SUV-en serverer 0-100 km/t på bare 2,8 sekunder. For å få tilgang på alle kreftene må du aktivere kjøreprogrammet Tesla kaller ludicrous +.
De mener denne kjøreprofilen er såpass brutal, at du må bekrefte at du virkelig ønsker å aktivere den. Eventuelt kan du ta deg et pust i bakken og heller velge «Nei, jeg vil hjem til mamma».
Jeg digger lekenheten til Tesla. Ønsker du å kjøre rolig, aktiverer du «Chill». Da legger Tesla et lokk på de eksplosive kreftene, og lar deg i stedet nyte komforten, som den adaptive luftfjæringen bidrar til.

Helikopter-vibber
Til tross for at jeg kjører verdens raskeste SUV (målt 0-100 km/t), er det ikke Rakkestad og Rudskogen som står på agendaen i dag.

I stedet er kursen satt til Telemark og majestetiske Gaustatoppen. Batteripakken er fulladet og rekkeviddemåleren viser nærmere 500 kilometer. Under gode forhold bør dette være realistisk.
Model X har verdens største panoramafrontrute i helglass. Det er ganske kult, men også litt irriterende. Jeg syns ikke det tonede feltet øverst skjermer sola helt optimalt. De klassiske solskjermene er dessuten alt for smale, og litt knotete i bruk.
Foruten det, er det lett å trives bak rattet i Model X. Og snart skal jeg altså finne ut hvordan det er å bo i bilen.

Camp mode
Med på tur er nemlig et eget Dreamcase.
Det høres kanskje eksklusivt ut, men i praksis er det snakk om en sammenleggbar madrass, inkludert dyne, puter og sengetrekk. Dreamcaset er designet for Model X og koster nesten 9.000 kroner – så forventningene til en komfortabel natt er helt klart til stede.

Etter en bratt stigning fra Tuddal til Stavsro, er alt klart for å finne en passende camp. Omgivelsene er upåklagelige. Til venstre for meg glitrer Gaustatoppen i solnedgang. Til høyre stiger frostrøyken fra vannet.
Med null grader og frisk bris, er jeg glad det er bilen som sørger for husly i natt.
Tesla har til og med utstyrt modellene sine med en egen «Camp Mode». Når du aktiverer den, sørger bilen for å holde ønsket temperatur i kupeen gjennom natten. I tillegg slås alarmen av.
For å toppe den lune stemningen, får du en aldri så liten teltleir på skjermen.

Tesla-romanse
Dreamcaset, eller den sammenleggbare madrassen, er akkurat like enkel å legge ut som man tror. Du vipper bare ned baksetene, og vipps så er dobbeltsengen klar.

Mens du venter på potetene (de tar litt tid å koke på primus) – byr Tesla på flere morsomheter som tidsfordriv. Vi snakker alt fra bilspillet «BeachBuggy Racing» til karaoke og ikke minst peiskos.
Sistnevnte får garantert en potensiell romanse til å blomstre. Ikke bare får du lyden av knitrende peis, men også nøye utvalgt musikk – sammen med behagelig temperatur.
Det eneste som mangler er egentlig to champagneglass som spretter ut av hanskerommet, så er opplevelsen komplett. (Hører du det, Elon??).

Stjeler litt strøm
Etter en bedre middag (les harde poteter og en halvblodig biff) er det på tide å ta kvelden. Inne i bilen er det 20 gode grader. På utsiden er det null, bekmørkt og saftige vindkast.

Madrassen er ikke så halvgæren den heller, men om den er verdt nesten 9.000 kroner kan virkelig diskuteres. Uansett: Det er luksus å campe i Model X.
Med 20 grader gjennom natten, tapper det naturligvis batteriet for noe strøm. Nærmere bestemt rundt 20 prosent.
Det er det verdt, når man våkner god og varm – til en helt episk utsikt mot Gaustatoppen.
Se flere bilder fra turen her:
Bli med på camping i Model X og se hvordan bilen danser midt på natten her: