Tidenes beste - og verste - sommerdekk

Her er resulatet fra en av verdens mest omfattende tester.

Testvinner_og_testtaper (Foto: Forbrukerrådet)
Testvinner_og_testtaper (Foto: Forbrukerrådet)

Siden 2005, og fram til nå, har Forbrukerrådet testet 210 dekk i ni ulike dimensjoner fra 45 ulike produsenter. Nå har de laget en oversikt over hvilke produsenter som lager de beste og dårligste sommerdekkene.

I løpet av de syv siste årene har Forbrukerrådets testpartner ICRT gjennomført en av verdens mest omfattende tester av sommerdekk. Felles for testene er at de er ekstremt grundige og ressurskrevende.

ICRT har testet to ulike dekkdimensjoner hvert år, og resultatet er at de har testet ni ulike dimensjoner.

Les også: Dette er årets beste sommerdekk

Beste og verste dekk

Nå har Forbrukerrådet gått gjennom testbasen sin, og går ut med hvilke produsenter som over tid har laget de aller beste sommerdekkene – og de verste.

I statistisk sammenheng er det de produsentene som er testet tre eller flere ganger som er mest interessante, her kan du finne listen med 183 dekk fra 22 produsenter.

Les også: Alle tester av bil og båt i Testbasen

Disse er best

Aller høyest på listen troner tyske Continenal med 65 poeng. Siden 2005 har de 12 Continental-modellene i snitt fått 65 av 100 oppnåelige poeng.

Dekkene er ikke bare best i gjennomsnitt, hele åtte av tolv testede dekk, har oppnådd 65 poeng eller mer. Ingen andre merker kan vise til lignende.

På andreplass på «over 65-poeng listen»finner vi Bridgestone, men selv ikke de kan skilte med mer enn 55 prosent av sine dekkmodeller på listen.

Endte på pallen

Også ni av tolv testede Continental-dekk har endt på pallen i sin klasse det året de ble testet, det er 75 prosent. Andreplass går til Pirelli, som har 55 prosent pallplassering.

Continental topper i tillegg listen over antall modeller inne på topp 5-listene med 11 av 12 testede modeller. Nestemann på listen er Bridgestone.

Se også: Flere bilbarneseter er farlige

Gull, sølv og bronse

Til sammen har Continental fått 65 poeng, japanske Bridgestone har fått 64 poeng og italienske Pirelli har fått 63 poeng i snitt.

Bridgestone har fått en meget solid sølvplass, der blant annet tre av merkets modeller har vunnet sine klasser.

Pirelli på bronseplass kan blant annet skilte med to dekkmodeller som har oppnådd 70 poeng eller mer.

Les resten av listen på Forbrukerrådets nettsider.

Les også: Nå har Pepsi Raw «floppet»

Fikk skandaløse 0 poeng

ICRT har testet dekk fra 45 produsenter, men 23 av disse er bare testet en eller to ganger. Forbrukerrådet opplever derfor at de ikke har statistisk grunnlag for å kunne konkludere med om disse merkene er gode eller dårlige.

Men tolv av disse merkene har oppnådd resultater under 30 poeng, som får Forbrukerrådets varselklokker til å ringe.

Disse merkene er Sava, Debica, Tigar, Kenda, Trayal, Goodride, Interstate, Sunny, Wanli, Chengsan og Dayton. De to sistnevntes presterte for øvrig å oppnå skandaløse 0 poeng da de var inne til test.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter