Think tapte 600 millioner

Årsregnskapet for Think er ikke hyggelig lesning.

Think forfra
Think forfra

Problemene fortsetter for den norske elbil-produsenten Think. I fjor var selskapet i praksis konkurs, men ble reddet av ny kapital. Nå er årsregnskapet for 2008 kjent. Det viser underskudd på hele 600 millioner kroner.

Dagens Næringsliv forteller at årsregnskapet ble sendt inn altfor sent. Derfor har ikke dette tallet kommet ut før nå.

– Disse tallene representerer ikke den operative sannheten i selskapet, sier Richard Canny, administrerende direktør i Think til Dagens Næringsliv.

Produksjonen flyttes til Finland

Etter at Think i fjor var gjennom gjeldsforhandlinger, lyktes det til slutt å få inn frisk kapital. Men dette satt langt inne. Her var det også et betydelig press på den norske staten om å bidra, men politikerne vendte tommelen ned for det.

Den siste tiden skal Think ha klart å hente inn 260 friske millioner og produksjonen av elbilen skal flyttes til Finland.

- Dette føyer seg desverre bare inn i rekken av dårlige nyheter fra Think. De er fortsatt langt fra å kunne komme opp i noen volumproduksjon. Og jeg har vanskelig for å se at Think kan klare å få noe stort oppsving med det første, sier redaktør i broom.no, Knut Skogstad.

Think er ikke den eneste norske elbilen. Les mer om Kewet.

Toget har gått

– Hva skyldes dette?

– I hovedsak at Think slik jeg ser det mangler unik teknologi. De store bilfabrikkantene har nå for alvor gått i gang med å lage elbiler. Da er det ikke lett å være en bitteliten bilfabrikk, uten økononmiske muskler eller noe som gjør at man skiller seg fra mengden.

– Think hadde et svært godt utgangspunkt for noen år siden. Men det klarte de ikke å ta vare på. Derfor er jeg redd toget har gått. Synd - men denne bransjen er en av verdens tøffeste. Og skal du lykkes, må alle forutsetningene være til stede, sier Knut Skogstad.

Se da Jan Erik fikk prøvekjøre Mitsubishi i-Miev.