Mange nordmenn har testvinner-dekket på sine biler. Nå kan det bli forbudt. Illustrasjonsfoto: Nokian.
Mange nordmenn har testvinner-dekket på sine biler. Nå kan det bli forbudt. Illustrasjonsfoto: Nokian.

Testvinner-dekk kan bli ulovlig

Dette har mange nordmenn på bilen sin.

At piggdekk er det beste på hardpakket snø og is, er noe de fleste kan enes om.

Jo flere pigger – desto bedre grep får man på nevnte underlag.

For ett par år skape finske Nokian Hakkapeliita furore da de lanserte sitt vinterdekk med 190 pigger. Dekket har siden lanseringen gjort det ikke bare godt, men svært godt i tester for vinterdekk med pigger. Det er en testvinner.

Det var bare ett problem. Et normal dekk har i underkant av 100 pigger. Dette hadde altså nesten 100 ekstra pigger. Mye av poenget her var at piggene var lettere.

Pigger gir svevestøv

Pigger skaper som mange vet svevestøv. Jo flere pigger, jo mer av det ubehagelige støvet.

Veimyndighetene ga i 2014 en midlertidig dispensasjon i to år til å benytte flere pigger. Inntil de fikk tatt sine egne svevestøv-prøver.

Disse prøvene er nå gjort. De viser at dekkene med mange, men lette pigger, skaper mer svevstøv.

Det er derfor usikkert hvor lenge produsentene får lov til å fortsette å selge dekk med ekstra mange pigger. Eller om man må tilbake til den gamle normen med i underkant av 100 pigger (avhengig av dekk-dimensjon).

I mellomtiden er det flere dekkprodusenter som har hevet seg på trenden med flere, men lettere pigger.

En million nordmenn kan ikke skifte dekk

Kan bli ulovlige i Norge

En av aktørene vi har vært i kontakt med våger ikke å si noe om utfallet her, men bekrefter at det jobbes i kulissene hos de ulike dekkprodusentene for å få til en felles nordisk plattform og standard. Uten at Norge blir noen outsider, som vi innimellom har for vane å bli på grunn av sær-regler.

Det bekreftes også det har vært stille fra myndighetene rundt dette den siste tiden, og det er liten tvil om at man er spent på utfallet i saken.

Man skal ikke se bort i fra at nordmenn i framtiden ikke får tilgang til å kjøpe like gode piggdekk som bileiere i våre naboland.

Uansett utfall, vil de som har kjøpt slike dekk under perioden med dispensasjon, fortsatt kunne bruke dem lovlig, selv om de skulle bli forbudt.

Vinterdekk: Her er årets testvinnere