Test: VW Beetle: Jentebilen har blitt barskere

Spørsmålet er om den nå også passer for barske karer med hår på brøstet.

Den første VW New Beetle kom i 1998. Den var en retromodell til den gamle, kjente og kjære Bobla. Under skallet var det en moderne bil som i prinsippet bygget på VW Golf, men som altså hadde fått et distinkt bobledesign.

Dette var en bil som VW-konsernet hadde stor tro på, men som på mange måter floppet.

En av grunnene er nok at bilen var litt i overkant feminin. Den var rett og slett så feminin at selv homsene styrte unna. Den ble mer eller mindre en "Barbie-bil" for litt store jentunger.

Nå er andre generasjon av New Beetle for lengst på plass. Den bygger fortsatt i stor grad på VW Golf, ser fortsatt ut som Bobla, men er blitt barskere.

Har VW lykkes bedre denne gangen?

For å finne ut av dette har vi en VW New Beetle Sport med 160 hk turbo bensinmotor til disposisjon.

Prisene på Beetle starter på 248.100 kroner, for vår 160 hk Sport starter prisene på 323.600 kroner. Nei, mer behøver ikke en annerledes bil som vekker betydelig oppsikt koste

Les vår test av helt nye VW Golf her:

Kjøreglede: 5/6

VW Beetle har blitt mye morsommere å kjøre (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle har blitt mye morsommere å kjøre (Foto: Benny Christensen)

Sittestillingen er lav, setene gode og det tykke rattet ligger godt i hendene. Den sporty følelsen er påtakelig, godt hjulpet av et karbonfarget dashbord og nymotens startknapp.

Motoren brummer nesten lydløst i gang, og man merker med en gang at også understellet har et sporty oppsett.

VW Golf-genene borger for kjøpeegenskapene. Likevel overraskes vi av presis styring, det sporty understellet, bilens fine balanse og et relativt lavt tyngdepunkt.

I sum gir dette godt veigrep og en overraskende morsom kjøreopplevelse – akkompagnert av en sprek turbomotor.

Interiør: 4/6

VW-Beetle-dashbord02 (Foto: Benny Christensen)
VW-Beetle-dashbord02 (Foto: Benny Christensen)

Dashbordet gir klare hint til opphavet, forutsatt at du er gammel nok til å huske det. Men det preges også tydelig av moderne VW-design, særlig midtpartiet med radio / navigasjonsenheten som vi kjenner igjen fra alle nyere VW.

VW Beetle er på langt nær så leken og utagerende som for eksempel Mini. Den er heller ikke like retro som Fiat 500. Det hele preges litt for mye av tysk grundighet og ergonomi. På både godt og vondt, selvfølgelig.

VW-Beetle-ex.instr (Foto: Benny Christensen)
VW-Beetle-ex.instr (Foto: Benny Christensen)

En liten takk rettes til den som fant på å plassere tre "ekstra instrumenter" på toppen av dashbordet. En litt annerledes og kul GT-greie, som fører tankene tilbake til 60- og 70-tallet... Tøft!

Setene er gode, faste i stoppen og med god støtte alle veier. Førerplassen er sporty lav, og plassen er svært god foran.

I baksetet stjeler det buede taket en del takhøyde. Er man over 170 cm høy sliter man her, med både beinplass og takhøyde. Adkomsten er heller ikke av de aller enkleste.

Bilen er registrert kun for fire personer.

Bagasjerommet rommer 310 liter. Ikke veldig stort, men på den annen side – greit nok for en bil som er lagd mer med tanke på design enn på praktiske egenskaper.

VW T2: Nå forsvinner hippiebussen – for godt

Motor: 4/6

VW-Beetle-motor (Foto: Benny Christensen)
VW-Beetle-motor (Foto: Benny Christensen)

På papiret er bilen svært effektiv. 0–100 km/t går unna bare på 8,3 sekunder, mens toppfarten er på 208 km/t. Helt klart gode tall. Særlig med tanke på at motoren er en 1,4-liter.

Takket være moderne turboteknologi er dreiemomentet på høyst anstendige 240 Nm. Så langt er alt vel.

Man skulle tro – eller i alle fall ønske – at man virkelig kjente når turboen slo inn, at man blir presset litt bakover i setet og kjenner draget. Akkurat der skuffer den litt. Effekten kommer så linjert, lydløst, udramatisk og effektivt at det store "kicket" i stor grad uteblir.

Bilen går bra den, bevare meg vel, men vi savner allikevel mer feeling, og akkurat det gjør at det største smilet og godfølelsen uteblir. Det er jo nesten bare det hele dette konseptet skal appellere til – følelsene altså – og ikke bare pene tall på et stykke papir...

Design: 4/6

Fortsatt litt femi? (Foto: Benny Christensen)
Fortsatt litt femi? (Foto: Benny Christensen)

Veldig mye handler om design her. Det er helt klart at dette har gått foran de praktiske egenskapene på mange områder, men ikke på alle.

Bilen er både lengre og bredere enn sin New Beetle-forgjenger, samt at takbuen har blitt mer coupeformet. Bilen er den røde fargen til tross ikke like sukkersøt som forgjengeren. Den er mer maskulin – barskere og tøffere.

Doble eksosrør, store hjul, bredere skjermer og en "andestjert-spoiler" bidrar til det. Likevel er Beetle fortsatt ganske feminin, men slett ikke verre enn at også gutter og menn med hår på kassen kan sitte bak rattet.

Det er ikke noen tvil om at det fortsatt er en "Boble" vi snakker om. Samtidig som designet har blitt bedre har også plassen blitt bedre. "Vinn-vinn" kalles det!

En usedvanlig rikholdig tilbehørskatalog gjør også at bilen kan "skreddersys" etter dine ønsker og behov.

VW Beetle cabriolet: En av verdens mest sjarmerende blir ny


Miljø / økonomi: 3/6

VW-Beetle-side (Foto: Benny Christensen)
VW-Beetle-side (Foto: Benny Christensen)

VW Beetle bør kunne gi deg et forutsigbart og enkelt bilhold de første årene. Eierkostnadene ligger i alle fall ikke mye over gjennomsnittet takket være velkjent teknologi fra andre VW-modeller. Kvaliteten er heller ikke mye å bekymre seg over – den er blitt vesentlig bedre de siste årene.

Når det gjelder annenhåndsverdien derimot er det nok grunn til å anta at verditapet vil være noe høyere enn gjennomsnittet.

At VW er svært langt fremme når det gjelder forbruk og utslipp på mange av sine motorer gjør også at miljødelen av bilholdet blir forholdsvis hyggelig – selv om testbilen ikke er blant de beste her.

Forbruket ved blandet kjøring er oppgitt til 0,66 l/km, mens CO2-utslippet er 153 g/km. Greit nok, men heller ikke mer enn det.

VW Boble: Er dette verdens beste Herbie?


Konklusjon: 4/6

VW-Beetle-bakfra02 (Foto: Benny Christensen)
VW-Beetle-bakfra02 (Foto: Benny Christensen)

Ikke helt overraskende er konklusjonen at dette er den aller beste Bobla noensinne. Det er særlig kjøreegenskapene og det mer sporty tilsnittet som står for den største overraskelsen her. Men også selve innpakningen har blitt finere, mer praktisk og dermed bedre.

Dessuten er den sprek – men evner allikevel ikke helt å lokke fram det aller, aller siste. Det som skal til for å skape et skikkelig ha-begjær og de aller største smilene.

For deg som kjører Harley-Davidson og er medlem i Hells Angels: Velg en New Beetle i sort og med 200 hesters turbomotor, du. Den er for folk med hår på brøstet... Men kanskje er det aller tryggest å beholde den amerikanske pickupen allikevel, så slipper du å bli mobbet av gutta.

Vi tipper at andelen av kvinner bak rettet i New Beetle fortsatt vil være betydelig og da gjerne i kombinasjon med en mindre motor mellom skjermene.

Bilen for deg hvis: "Fun-faktoren" betyr mer enn de praktiske egenskapene.

Ikke bilen for deg hvis: Du synes VW Boble skal ha luftkjølt boksermotor bak.

VW-Beetle-forfra (Foto: Benny Christensen)
VW-Beetle-forfra (Foto: Benny Christensen)

Dette må være verdens tøffeste Folkevogn?

Bil: VW Modell: New Beetle 160 TSI Sport Motor: 1,4 liter besnin med turbo Effekt: 160 hk / 240 Nm 0-100 km/t: 8,3 sek. Toppfart: 208 km/t. Forbruk: 0,66 l/mil ved blandet kjøring Vekt: 1.284 kg. Pris fra: 248.100,- Pris testbil: 323.600,-

Prøv også:

Mini:

Enda mindre, enda mer upraktisk, enda mer leken, enda mer retro og enda morsommere – og billigere! Finnes i et utall av varianter, også med firehjulstrekk.

Les vår Mini-test her:


VW Scirocco:

Også VW Scirocco bygger på VW Golf og er dermed langt på vei samme bil som Beetle, men med en helt annen og allikevel sporty innpakning. Lik, men ulik blir en slags fellesnevner her.

Vi har testet VW Scirocco:


Toyota GT 86:

Også denne er en slags retrobil, men samtidig en mer seriøs sportsbil. Prismessig er det heller ikke himmelvid forskjell om man sammenligner 200 hk Beetle mot GT86-en som også har 200 hk.

Les mer om GT86 her:

Les også: Folkevogna ingen har hørt om
VW Beetle forfra02 (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle forfra02 (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle side (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle side (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle bakfra02 (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle bakfra02 (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle dashbord (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle dashbord (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle dashbord02 (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle dashbord02 (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle ex.instr (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle ex.instr (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle forseter (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle forseter (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle baksete (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle baksete (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle bagrom (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle bagrom (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle motor (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle motor (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle forfra (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle forfra (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle bakfra (Foto: Benny Christensen)
VW Beetle bakfra (Foto: Benny Christensen)