TEST VW Beetle 1,2 TSI cabriolet: Sommerbilen du har råd til

Og nå er den ikke nødvendigvis en damebil lenger.

Volkswagen har kanskje et noe annerledes syn på cabriolet enn mange andre. De mener for eksempel at de skal være praktiske, slik at det kan være familiens eneste bil. Det vil si at det skal være sitteplass til fire – og et bagasjerom i tillegg.

Bobla, eller Beetle, har til tross for størrelsen vært en familiebil for mange generasjoner siden den så dagens lys første gang et par år før andre verdenskrig. Det gikk an – selv om den er trang.

Men i dagens bilverden, der det finnes så mange ulike modeller og så mange nisjer, er det vanskelig å se at den splitter nye Beetle cabriolet skal brukes til noe annet enn å nyte livet en solskinnsdag. Til dette formålet er den dessuten svært godt egnet.

Volkswagen har lang erfaring i å lage cabrioleter. Den første så dagens lys alt i 1949. Bilen til venstre er forrige generasjon Beetle cabriolet.
Volkswagen har lang erfaring i å lage cabrioleter. Den første så dagens lys alt i 1949. Bilen til venstre er forrige generasjon Beetle cabriolet.

LES OGSÅ: Vi blir lurt! Dette er ikke en cabriolet

Første gang uten tak i 1949

Men så har da også VW hatt lang tid på å perfeksjonere denne modellen. Den første Boble-cabrioleten så dagens lys allerede i 1949.

Med årene har det naturligvis skjedd mye, men ikke mer enn at slektskapet er lett å se. Vi synes den siste generasjonen har et mer vellykket design enn forrige, New Beetle, og selv om forskjellen er mindre på cabrioleten enn coupeen, er også førstnevnte en penere bil enn forgjengeren.

Her kan du lese vår hyllest til VW Boble

Lyn og torden

Vi er i et ikke akkurat Syden-varmt Nice for å teste bilen. Temperaturmåleren i bilen viser at det er 11 grader, og selv om det er betydelig bedre enn de minus 19 hjemme, er det ikke varmere enn det må være for at det skal være greit å kjøre med taket nede.

Det som er verre, er at det dessuten henger et tykt lag med skyer rundt oss, som truer med å bløtlegge hele den franske rivieraen. Her gjelder det å utnytte oppholdsværet til det fulle. I det fjerner blinker lyn og tordenskrallene nærmer seg med urovekkende volum ...

VW Beetle cab detalj i Antibes
VW Beetle cab detalj i Antibes

LES OGSÅ: Denne byttes i 70 brett med øl

Kjøreglede 4/6

Cabriolet er noe spesielt. Det å kunne sitte under åpen himmel og ikke minst kjøre rundt i vakkert landskap langs den franske rivieraen, blir aldri feil. Særlig ikke i den gamle, koselige landsbyen Antibes, litt vest for Nice. De trange gatene, med havet på den ene siden og en flott gammel borg på den andre, er som skapt for å være rammer rundt denne bilen.

Mens vi menger oss med langt dyrere statusbiler på vei til eller fra yachter og fritidsboliger – men kjenner ikke noen stor misunnelse. Vi har det helt ypperlig bak rattet i den nye Bobla.

Når regnet kommer, og her i Norge vil det være langt oftere enn i Sør-Frankrike, så er det bare å dra på taket. Og skulle dråpene komme overraskende, kan du glede deg over at taket kan heves i opptil 50 km/t.

Og med tak over hodet, og koselig tromming som minner deg på at du er beskyttet mot det våte element, kan du trygt kjøre både på landevei og motorvei uten å bekymre deg for støyen.

Bilen er utvilsomt satt opp for en bedagelig anlagt "livsnyter" som vet å sette pris på de små tingene i livet, og ikke stresser med å komme seg fra A til B. Kjøregleden er sånn sett høy, men om kjøreglede skal måles i hvor fort du kan kjøre i svingene er dette ikke bilen for deg.

Komfort kommer først – og sportslighet er knapt et tema over hodet.

VW Beetle cab detalj med tak
VW Beetle cab detalj med tak

LES OGSÅ: 40-årskrise – trenger cabriolet

Interiør 5/6

Også innvendig har Beetle fått en viktig oppgradering. Borte er blomsten i dashbordet, og takk for det, mens vi har fått tilbake det gamle hanskerommet og lister innvendig som matcher eksteriørfargen. Nytt er naturligvis infotainment-systemet, ratt og paneler. Riktig pent er det blitt.

Setene er komfortable og fine – og det er lett å finne en god kjøreposisjon.

Baksetene rommer to personer, ikke bare på papiret men også i praksis. Takhøyden er naturligvis uendelig med taket nede og slett ikke verst når du må beskytte deg mot værgudenes manglende samarbeidsvilje heller. Og tro oss, det siste fikk vi rikelig anledning til å oppleve, da himmelens sluser virkelig åpnet seg.

VW Beetle cab detalj i regnet
VW Beetle cab detalj i regnet

Det er bra med lagringsplass – men ikke helt premiumfølelse når det kommer til detaljene.

LES OGSÅ: Cabriolet-salget stuper

Motor 4/6

Den som vil selge mest her hjemme er 1,2 TSI-motoren, en bensinmotor på 105-hester. Dette er for øvrig en modell som ikke blir tilgjengelig med dieselmotor over hodet her hjemme. For alle dere som synes det er helt feil å kjenne lukten av diesel mens du står og venter på grønt lys er naturligvis dette bare sånn det skal være når det er snakk om cabriolet.

1,2-literen gjør dessuten en ypperlig jobb. Det er som de fleste kan gjette ingen bil med overdrevne fartsressurser, men ytelsene kler bilen. Det duger også fint til å holde følge med trafikken – og den har akkurat nok krefter til at du ikke blir sittende og gire hele tiden.

Vi kjører også 1,4-literen på 160 hk – og denne gjør bilen mer "lydig" når du bruker høyrefoten. Du får svar med en gang. Fortsatt er den ingen racer – men 0–100 km/t er unnagjort på 8,6 sekunder.

Det er også en 200 hestekrefters kraftpakke som sparker enda mer fra – og klokker inn 100 km/t på bare 7,6 sekunder.

Mer lyst på Golf cabriolet? Her er vår test av den

Design 4/6

Vi liker det nye formspråket på siste generasjon Beetle. Den forrige ble litt vel rund, søt og kosete. Fortsatt er det ingen tvil om at det er damene som snur seg mest etter cabrioleten. Men den er nå blitt mer elegant, og hvis du vil at den skal passe til "hår på brøstet"-imaget ditt, så kan du jo alltids bestille R-pakke. Da blir den faktisk ganske tøff.

VW Beetle cab detalj badge
VW Beetle cab detalj badge

Men mest av alt er den stilig og elegant – og det første modellåret kan du også bestille den med tre ulike temapakker, inspirert av hvert sitt tiår: 50s, 60s og 70s. Her er det blant annet egne farger, spesialfelger og krom på speilhusene.

Vi liker den best i R-pakke – men hadde også veldig sansen for den pene brunfargen i 70s-utgaven, med beige skinninteriør og lyst tak. Ønsker du et av temaene er prispåslaget rundt 20.000-30.000 kroner.

De store skjermene som har vært blant kjennetegnene på Bobla siden 1938, er i høyeste grad med å sette preg også på Beetle anno 2013. De helt runde frontlyktene er også med fortsatt – men nå har de fått xenon og LED-kjørelys.

VW Beetle cab detalj med røyk
VW Beetle cab detalj med røyk

LES OGSÅ: TEST: Cabriolet-legenden er tilbake

Miljø/økonomi 4/6

Beetle cabriolet starter på 284.000 kroner – det er et prispåslag på 46.000 kroner fra coupémodellen med samme motor. Men gjør likevel cabriolet-drømmen mer oppnåelig for mange. Mazda MX-5 er billigere, men der har du altså bare to seter.

Ønsker du deg 160 hestekrefter må du opp i 354.400 kroner – og hvis heller ikke det er nok, kan du punge ut 467.900 kroner for varianten med 200 hestekrefter.

Uansett vil annenhåndsverdien være svært usikker – her snakker vi nisjebil. Ikke bare fordi det er cabriolet, som ikke altfor mange nordmenn tenner på, men også fordi det er Beetle.

Det skal imidlertid mye til å finne en fireseters cabriolet til mindre penger.

Miljømessig er alle Boble-cabrioletene som VW-systemet vil hente til Norge svært så by- og lokalmiljøvennlige. Ettersom det kun blir bensinmotorer. Co2-utslippet er på fra 134 g/km opp til 180 g/km – mens Nox er på bare 19,4 mg/km på minste motor med DSG-kasse.

DSG-kassen koster deg for øvrig knappe 14.000 kroner. Egentlig ganske lite, med tanke på hvor god denne girkassen faktisk er.

LES OGSÅ: Duell: På tide å oppfylle cabriolet-drømmen

Plass: 5/6

Bagasjerommet tilbyr 225 liter til rådighet. Det er jo ikke så mye egentlig – men ikke verst til å være en cabriolet. Her er mye gått på bekostning av baksetene.

Vanlige Beetle har for eksempel ikke mer enn 310 liter den heller.

Der Beetle imidlertid setter mange andre cabrioleter i skyggen er når det kommer til innvendig plass til sjåfør og passasjerer. Baksetene er fullverdige plasser for to personer. Joda, det er noe trangt for bena, men slett ikke ille.

Imponerende god takhøyde gjør sitt til at det burde gå fint å tilbringe mer enn bare handleturer i baksetet også.

Det er egentlig med taket nede at baksetepassasjerene får en utfordring. Da kan det bli vel mye trekk.

Foran er det som ventet mer enn nok plass i alle retninger – og du finner lett en god kjørestilling. Dette kan VW.

VW Beetle cab detalj interiøret
VW Beetle cab detalj interiøret

LES OGSÅ: Guide: Dette må du vite før du kjøper cabriolet

Konklusjon 4/6

Vi lar oss absolutt sjarmere av denne bilen. Og det kan faktisk fylle ganske manges behov gjennom en rekke stylingpakker.

At prisen er såpass lav i kombinasjon med gode praktiske egenskaper gjør også at det bør være en attraktiv modell.

Joda, damene vil nok like den ekstra godt, men det i seg selv kan jo være et godt argument for gutta til å kjøpe den!

Og som sagt, du får den i litt barske versjoner også. Men like morsom å kjøre som for eksempel Mazda MX-5 er den ikke.

Men storselger, nei det blir det naturligvis ikke. Mest fordi vi er "velsignet" med å bo i et av verdens minst gunstige cabriolet-land. Vi skal la være å rippe opp i altfor mange triste sommerminner, men minner om at det har vært svært få solrike og varme sommerdager de siste tre årene.

LES OGSÅ: Cabriolet: Disse kan du gjøre et vårkupp på

Bilen for deg hvis: Vil kjøre rolig rundt og nyte sommerværet

Ikke bilen for deg hvis: Du er ute etter skarpe kjøreegenskaper

Prøv også:

Golf Cabriolet:

Ikke like unik – men litt bedre plass

Mazda MX-5:

Kun to seter – men et lass av gode kjøreegenskaper

Bil: VW Beetle Type: Cabriolet Motor: 1,2 TSI Effekt: 105 hk/175 nm 0–100 km/t: 11,7 Forbruk: 0,58 l/mil Bagasjerom: 225 liter Pris: Fra 284.000 kroner

VW Beetle cab rett fra siden
VW Beetle cab rett fra siden

LES OGSÅ: Cabriolet: Hvor lenge holder egentlig taketI forbindelse med nye Beetle cabriolet er det nå egne temamodeller som hyller tre ulike tiår; 50s, 60s og 70s heter de.
I forbindelse med nye Beetle cabriolet er det nå egne temamodeller som hyller tre ulike tiår; 50s, 60s og 70s heter de.
I forbindelse med nye Beetle cabriolet er det nå egne temamodeller som hyller tre ulike tiår; 50s, 60s og 70s heter de. Bilen på bildet er en "70s" modell   og tilbyr en ganske så lekker fargekombinasjon.
I forbindelse med nye Beetle cabriolet er det nå egne temamodeller som hyller tre ulike tiår; 50s, 60s og 70s heter de. Bilen på bildet er en "70s" modell og tilbyr en ganske så lekker fargekombinasjon.
VW Beetle cab detalj sandfarget i Antibes
VW Beetle cab detalj sandfarget i Antibes
VW Beetle cab med taket på
VW Beetle cab med taket på
VW Beetle cab rett fra siden
VW Beetle cab rett fra siden
VW Beetle cab skrått bakfra
VW Beetle cab skrått bakfra
VW Beetle sandfarget ovenfra og ned
VW Beetle sandfarget ovenfra og ned
VW Beetle sandfarget rett forfra
VW Beetle sandfarget rett forfra
VW Beetle cab interiør vindskjerm bakseter
VW Beetle cab interiør vindskjerm bakseter
VW Beetle cab interiør bakseter
VW Beetle cab interiør bakseter
VW Beetle cab interiør bagasjerom
VW Beetle cab interiør bagasjerom
Liten bil og liten gutt. (Foto: Sigmund Bade)
Liten bil og liten gutt. (Foto: Sigmund Bade)
Kan en Mini cabriolet duge som familiebil? Joda, den har både baksete og bagasjerom   likevel ble det tøft. (Foto: Sigmund Bade)
Kan en Mini cabriolet duge som familiebil? Joda, den har både baksete og bagasjerom likevel ble det tøft. (Foto: Sigmund Bade)
Mini Cooper cabriolet. (Foto: Sigmund Bade)
Mini Cooper cabriolet. (Foto: Sigmund Bade)
Den heter Mini, men jammen føles den stor når du bare er tre måneder gammel! (Foto: Sigmund Bade)
Den heter Mini, men jammen føles den stor når du bare er tre måneder gammel! (Foto: Sigmund Bade)
Super familiebil   så lenge du ikke skal ha med deg noe. Barnevogna får ikke bli med på tur. (Foto: Sigmund Bade)
Super familiebil så lenge du ikke skal ha med deg noe. Barnevogna får ikke bli med på tur. (Foto: Sigmund Bade)
Understellet til barnevogna er omtrent dobbelt så stort som bagasjerommet.  (Foto: Sigmund Bade)
Understellet til barnevogna er omtrent dobbelt så stort som bagasjerommet. (Foto: Sigmund Bade)
Barnevogn bagen blir temmelig flat når den pakkes sammen, likevel er det umulig å få presset den inn gjennom den bittelille bagasjeromsåpningen. (Foto: Sigmund Bade)
Barnevogn bagen blir temmelig flat når den pakkes sammen, likevel er det umulig å få presset den inn gjennom den bittelille bagasjeromsåpningen. (Foto: Sigmund Bade)
Lyst til å sette deg inn her? Bakseteplassen er minimal (Foto: Sigmund Bade)
Lyst til å sette deg inn her? Bakseteplassen er minimal (Foto: Sigmund Bade)
Retro dashbord og mange særpregete løsninger. (Foto: Sigmund Bade)
Retro dashbord og mange særpregete løsninger. (Foto: Sigmund Bade)
Å få inn barnesetet er en liten utfordring, også når taket er nede. Med taket på er det nesten umulig. (Foto: Sigmund Bade)
Å få inn barnesetet er en liten utfordring, også når taket er nede. Med taket på er det nesten umulig. (Foto: Sigmund Bade)
Vippebryterne er på plass, også oppe ved speilet.  (Foto: Sigmund Bade)
Vippebryterne er på plass, også oppe ved speilet. (Foto: Sigmund Bade)
Denne måler hvor lenge du har kjørt med taket nede. Helt meningsløst   og veldig kult! (Foto: Sigmund Bade)
Denne måler hvor lenge du har kjørt med taket nede. Helt meningsløst og veldig kult! (Foto: Sigmund Bade)
Mini Cooper cabriolet. (Foto: Sigmund Bade)
Mini Cooper cabriolet. (Foto: Sigmund Bade)
Her hadde det gjort seg med en S etter Cooper! (Foto: Sigmund Bade)
Her hadde det gjort seg med en S etter Cooper! (Foto: Sigmund Bade)
Mini Cooper cabriolet. (Foto: Sigmund Bade)
Mini Cooper cabriolet. (Foto: Sigmund Bade)
  Joda, det er jo greit å være med og teste bil, men nå begynner det å bli nok! (Foto: Sigmund Bade)
Joda, det er jo greit å være med og teste bil, men nå begynner det å bli nok! (Foto: Sigmund Bade)