Test Mercedes R-klasse: Den ultimate familiebilen

Bare synd at det er en veldig god grunn til at nesten ingen kjøper den.

Mercedes R-Klasse er på mange måter en merkelig skapning. Den har firehjulstrekk, men er liksom ikke en SUV. Ikke er den en ”vanlig” stasjonsvogn heller. Jeg vet heller ikke om det er helt riktig å putte den i samme flerbruker-bås som Ford S-Max, VW Sharan og den gjengen der heller? Den er for stor og for luksuriøs og går langt utenpå disse på alle områder. Ikke så rart – den koster det dobbelte...

Sportstourer kaller Mercedes bilen selv, og jeg tror den står alene i den båsen. Jeg vet i alle fall ikke om noe andre.

Bilen ble vist første gang i 2005 i USA hvor den også bygges – og ikke minst har sitt største marked. Den finnes i to utgaver, kort og lang. Den lange er nesten 5,2 meter lang, mens hos den korte stopper tommestokken på noe over 4,9 meter – ikke akkurat noen smågutt det heller, med andre ord.

Nå skal viprøve den i kraftig oppdatert 2011-utgaven. Den lange.

Og når jeg nærmer meg bilen på parkeringsplassen ,så ser jeg hvor stor den egentlig er. Bare bakdøra er enorm – og mye større enn fordøra. Den virker nesten halvannen gang større enn de andre bilene rundt.

Kjøreegenskaper: 5/6


Mercedes-Benz-R-Class_dash
Mercedes-Benz-R-Class_dash

Det er klart – med akselavstand på godt over tre meter er det ikke noe å si på stabilitet og komfort. Bilen er bare helt nydelig å kjøre på motorveien. Og så stille! Skrur du av radioen, er det helt, helt tyst i kupeen.

Bilen er lettkjørt, tross anstendig fysisk størrelse, hjuloppheng og styring heller mer mot det komfortable enn sporty, naturlig nok. Men R-Klasse oppleves også som fast og stram og den krenger minimalt.

7-trinns automatgirkasse – som betjenes med rattspak – skifter silkemykt og 3-liters dieselmotor på 211 hk byr på all den kraften du behøver – og mer til. Alt er bare vel – og det er ikke noe problem å kose seg bak rattet. Enn så lenge...

Broom-redaksjonen har kontorer midt i Oslo sentrum – i Karl Johans gate. Og parkeringsplass innerst, nederst i et trangt parkeringshus – med mange søyler... Når jeg kommer dit er det ikke så morsomt med over fem meter bil lenger. Det gjelder å holde tunga rett i munnen, for å si det slik. Og å få plassert bilen inne i den snaut tilmålte parkerings-ruten, kan man bare glemme. R-klasse er rett og slett for stor.

Redd for at noboen skal få maken? Sjekk denne:


Interiør / plass: 6/6

Sofistikert er et stikkord her. Et rent, ryddig og stramt dashbord uten unødig dilldall. Høy finish og god materialkvalitet. Ønsker du litt mer rock`n roll i interiøret, kan du kan du krysse av AMG-interiør i tilbehørslista.

Mercedes-Benz-R-Class_2011_
Mercedes-Benz-R-Class_2011_


Den elegante, lange midtkonsollen uten girstang gir interiøret særpreg. Setene er kjempegodegode og bakseteplassen er så stor at det nesten blir komisk. Også de aller bakerste setene er greie nok – men jeg ville ikke sittet der hele veien på ferie til Italia...

Slår du ned alle baksetene, får du vanvittige 2385 liter bagasjeplass. Seteryggene går i ett med gulvet, men det blir en del huller og glipper hvor småting raskt faller nedi. Flatpakkene fra IKEA derimot er ikke noe problem - og her er det plass til mange av dem...


Motor: 6/6

3-liters diesel V6 på 211 hk / og hele 540 Nm, 4Matic firehjulstrekk og Mercedes fantastiske 7-trinns automatgir – dette er en pakke som du skal være mer enn sær for ikke å like...

Mercedes-Benz-R-Class_motor
Mercedes-Benz-R-Class_motor

Motoren er støysvak, vibrasjonsfri, momentsterk og fleksibel, og passer bilen veldig godt. Girkassa og motoren utgjør en bra kombinasjon. Selv om jeg av og til leter litt etter girstanga – før jeg husker at den står ved siden av rattet. Firehjulstrekk gjør at du heller ikke behøver å bekymre deg for føret når du skal ut å kjøre – framkommeligheten er vel ivaretatt!

Selv om dette er minste motoralternativ, så er det nok til å flytte den over 2,2 tonn tunge familietralla fra 0 – 100 km/ t på under 9 sekunder, mens toppfarten er 220 km/t.

Om det ikke holder, så finnes det motoralternativer på henholdsvis 265 og 388 hk også, men regn da med solide byks oppover i prislista.


Design: 4/4

R-klasse Bakfra siden (Foto: Benny Christensen)
R-klasse Bakfra siden (Foto: Benny Christensen)


Veldig praktiske biler, er sjelden veldig vakre. Det gjelder også den nye R-klassen. Fronten er umiskjennelig Mercedes, og man ser familielikheten til bla. E-klasse, med lik grill og like lamper. Fra siden er den som før – litt flodhest. Bakstussen har fått nye lamper. Ikke for å være frekk – men kunne disse like gjerne sittet på en Kia Carnival?

Men allikevel – den utstråler både en viss klasse og autoritet der den står. Slik biler med stjerne i grillen skal gjøre.

Les også: Så mye ny Mercedes får du for 350 000,-Miljø / økonomi: 4/4

Tallene taler for seg selv. Startpris 999 000 kroner. Pris testbil, med ”nødvendig” utstyr, som blant annet. navigasjon, panorama-soltak, xenonlamper med LED-kjørelys, luftfjæring, mørke ruter bak og 21 tommers sommerhjul: 1 256 000 kroner.

Som varebil koster den fra 663 000,-

Dieselforbruket oppgis til 0,84 l/mil ved blandet kjøring, og CO2-utslippet er på 222 g/km, ikke så aller verst det, størrelsen tatt i betraktning. Men på den annen side – det er ganske lett å finne andre, anstendige familiebiler som ligger godt under dette.

R-klasse er på mange måter en genial bil, men salget har aldri tatt av. Verken her hjemme – eller i utlandet, det gjør nok at verditapet er større her enn både på E-klasse, ML og GL-modellene.


Konklusjon: 5/6

R-klasse Siden 01 (Foto: Benny Christensen)
R-klasse Siden 01 (Foto: Benny Christensen)


Det er ikke mange 27-åringer – nybakte tvillingforeldre – og med et lite barn fra før, i litt for liten OBOS-leilighet og med sprengt bleiebudsjett, som har råd til denne. Det er kanskje de som burde hatt den, men de må nok kjøre en tilårskommen Opel Zafira en stund til...

Dette er nok kanskje mer bilen for de godt bemidlede som er på runde nummer to, med dine, mine og våre barn, og som har lang vei til hytta – både den ved sjøen og den på fjellet...

Men kjører ikke disse menneskene Audi Q7, BMW X5, Volvo XC90 eller Mercedes GL - med takboks? Jeg tror det. De koster omtrent det samme, men SUV-ene har vært mer moteriktige, barskere - og rett og slett mere "in" enn en forvokst MPV.

Litt synd for R-klasse. For om du forsatt er i tvil. Med plassen, komforten og framkommeliigheten så er dette den ultimate familiebilen.

Kommer i 2012: Mercedes CLS Shooting Brake


Bilen for deg hvis:

... du har like stor lommebok, som familie

Ikke bilen for deg hvis:

...du håper at den siste bleiepakka rekker fram til neste lønningsdag

Mercedes-Benz-R-Class_bakly
Mercedes-Benz-R-Class_bakly


Hvilken utgave skal du velge:

Neida, det er ikke flaut å kjøre minste modell. Jeg hadde i alle fall valgt den og heller klint på 100 000 kronene du må betale ekstra for en 265 hk utgave i tilleggsutstyr. Dette verken er - eller skal være - noen racerbil. Og uansett så blir prisen på ”riktig” utstyr på en slik bil fort 200 000 – 300 000 kroner, hvis man skal være litt jålete...

Mitt svar er altså: R 350 BlueTEC 4Matic – en litt velutstyrt utgave.

R-klasse forfra (Foto: Benny Christensen)
R-klasse forfra (Foto: Benny Christensen)


Prøv også:

Mercedes Viano:

Det er nesten litt komisk, men det er faktisk Mercedes selv som har den nærmeste konkurrenten til denne, i Viano. Mye mer kassebil, men enda større plass. Den starter lavere i pris, men fyller du på med utstyr, motor og firehjulstrekk så passerer du glatt millionen med den også.

Les mer om nye Mercedes her:

VW Caravelle:

Dette er også en kassebil, og den matcher ikke helt verken kjøreegenskapene eller komforten til R-klasse. Men det betyr IKKE at VW-en er en dårlig bil – for det er den ikke. Dessuten er den billigere. Og tro meg – plassen er gedigen...

Les testen av den her:

Ford S-Max:

En S-Max blir helt feil i denne sammenhengen tenker du kanskje? Og jeg er enig, men på den annen side: Dette er en av de mest populære sjuseterne i Norge de siste årene. Og slett ikke uten grunn! Du får tre stk. av denne for det R-klassen koster... Er R-klassen tre ganger bedre???

Vi har kjørt S-Max, les mer om den her:


Mercedes-Benz-R-Class_solne
Mercedes-Benz-R-Class_solne

R klasse Siden 01 (Foto: Benny Christensen)
R klasse Siden 01 (Foto: Benny Christensen)
R klasse Bakfra siden (Foto: Benny Christensen)
R klasse Bakfra siden (Foto: Benny Christensen)
R klasse baklykt (Foto: Benny Christensen)
R klasse baklykt (Foto: Benny Christensen)
R klasse Forseter (Foto: Benny Christensen)
R klasse Forseter (Foto: Benny Christensen)
R klasse Bakseter (Foto: Benny Christensen)
R klasse Bakseter (Foto: Benny Christensen)
R klasse bagasjerom (Foto: Benny Christensen)
R klasse bagasjerom (Foto: Benny Christensen)
R klasse bakfra (Foto: Benny Christensen)
R klasse bakfra (Foto: Benny Christensen)
R klasse forfra (Foto: Benny Christensen)
R klasse forfra (Foto: Benny Christensen)
R klasse siden (Foto: Benny Christensen)
R klasse siden (Foto: Benny Christensen)
R klasse bakfra (Foto: Benny Christensen)
R klasse bakfra (Foto: Benny Christensen)