miljø målgang (Foto: Lina Winge)
miljø målgang (Foto: Lina Winge)

Tesla vant miljøkampen

Men en Toyota Prius imponerte også i Zero Rally.

Ikke overraskende gikk Tesla Roadster helt til topps i Zero Rally 2010. Mats Østberg hadde med seg samboer Veronica Engan og de kapret førsteplass i en Tesla. Det ble Tesla også på andreplass - på tredje kom en bil som er langt mer "folkelig": Nemlig Toyota Prius Plug-in hybrid.

Zero Rally kjøres med elbiler, hydrogenbiler og ladbare hybrider. Rallyet inneholder ulike fartsprøver, noen på gokart-baner og autoslalom på lukket vei hvor man må kjøre raskest mulig, mens andre etapper har idealtid hvor det er viktigere å navigere og kjøre i riktig avmålt hastighet.

Totalt var rallyet på 767 kilometer med start i Oslo og målgang i Stavanger.

De har betalt en kvart million for sin Tesla - usett:

0.39 liter/mil

miljø-Prius-side (Foto: Lina Winge)
miljø-Prius-side (Foto: Lina Winge)

Prius Plug-in hybrid ble kjørt av prosjektleder Ole Henrik Hannisdahl og kartleser Espen Olsen fra Toyota Norge i Grønn Bil-teamet. De kom på tredjeplass totalt, takket være overbevisende autoslalom (3. plass) og gode idealtid-plasseringer.

Teamet maktet å kjøre bilen med et samlet bensinforbruk på 0,39 l pr. mil, på tross av krevende fartsetapper og fjelloverganger. Ved hver mulige anledning ble bilen koblet til ekstern lading, noe som ga om lag 20 km med ren elektrisk fremdrift før bensinmotoren startet i normal hybriddrift.

Slet med rekkevidden

Prius-miljørally (Foto: Lina Winge)
Prius-miljørally (Foto: Lina Winge)

– Prius Plug-in hybrid er en svært lettkjørt bil, men vi ble positivt overrasket over at vi klarte å konkurrere med Tesla sportsbiler med vår familiebil i et slikt rally, sier Ole Henrik Hannisdahl i en pressemelding.

-Rallyet viste at mange el-biler slet med rekkevidden og vi skulle gjerne hatt flere ladepunkter underveis. Samtidig viste de ladbare hybridbilene sin klare berettigelse, sa Zero-leder Einar Håndlykken etter løpet.

For folk flest

- Vi ønsket å delta i Zero Rally for å demonstrere at ladbare hybrider kan være en god løsning for folk flest, siden denne teknologien gjør det mulig å kjøre til- og fra jobb med el-drift og benytte hybrid-drift på lengre strekninger, sier Espen Olsen..

Prius Plug-in Hybrid som deltok i Zero Rally er en del av et test- og utprøvingsprogram med 600 biler på verdensbasis. Denne bilen har et CO2-utslipp på 59 g/km og rekkevidde på 20 km med ren elektrisk fremdrift og fullades på halvannen time. Prius Plug-in hybrid kommer for øvrig i 2012.

Les testen av Prius plug-in hybrid her:

miljø-tesla-bakfra (Foto: Lina Winge)
miljø-tesla-bakfra (Foto: Lina Winge)