Tesla-salget til himmels – før storselgeren kommer

Øker med nesten 100 prosent fra i fjor.

Tesla har nok å gjøre – selv om de ikke har fått på plass volummodellen, Model 3, enda. Faktisk har man økt salget i Norge med hele 94 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
Tesla har nok å gjøre – selv om de ikke har fått på plass volummodellen, Model 3, enda. Faktisk har man økt salget i Norge med hele 94 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Tesla sitt eventyr i Norge fortsetter for fullt. Så langt i 2018 har salget bare økt ytterligere fra i fjor. Og ikke bare litt, heller.

Per nå ligger økningen på hele 94,4 prosent. Og det til tross for at 2017 slett ikke var noe dårlig år. Model X var blant annet fjerde mest solgte bil.

I mai ble det registrert 519 Tesla. Og den amerikanske elbilprodusenten ligger foran både Ford, Audi, Kia og Peugeot, for å nevne noe.

Verdenspremiere: Broom på eksklusiv test av Tesla Model 3

SUV-favoritt

I fjor på denne tiden hadde Tesla registrert drøyt 1.500 biler. Nå står tallet på 2.934.

Fortsatt er det SUVen Model X som drar lasset med 1.548 registrerte.

Model S henger imidlertid godt med fortsatt – selv om den bare har fått en facelift siden lanseringen i 2013.

Med 1.386 registrerte, plasserer den seg foran blant andre Skoda Octavia, Toyota C-HR og VW Passat, for å nevne noen.

– Fornøyd

Informasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland, er naturligvis strålende fornøyd med utviklingen.

– En viktig forklaring er den stadig økende interessen for og kunnskapen om elektriske biler blant norske forbrukere. Mange kommer til Tesla fordi Model S og Model X er som skapt for norske familier. Det handler blant annet om bilenes sikkerhet, bagasjekapasitet, kjøreegenskaper med firehjulstrekk, og ikke minst teknologi.

Sandvold Roland påpeker at tilgang på effektiv ladeinfrastruktur som er direkte integrert i bilen, også bidrar til at mange velger Tesla.

– Norge er et langstrakt land, og friheten til å kunne reise helelektrisk uten spesiell planlegging eller å måtte gjøre beregninger selv, er viktig for å få flere til å velge elbil. Du trenger bare å sette seg inn og velge destinasjon, så lager Model S eller Model X reiseruten inkludert lading for deg.

Supercharging-nettverket teller per dags dato 35 ladestasjoner med til sammen 438 ladeplasser i Norge, og mange flere i Europa.

Derfor er Teslas SUV ulik alle andre

Rir på bølgen

Det er ingen tvil om at Tesla rir på elbilbølgen, fortsatt. Model S var først ute med å tilby god plass, suveren rekkevidde og ekstreme ytelser – i tillegg til et design mange likte.

Etterpå var de også tidlig ute med elektrisk SUV, som dessuten har hengerfeste. Akkurat det siste, er noe mange nordmenn setter stor pris på.

Nå står imidlertid den store og avgjørende testen på trappene: Model 3. Selve volummodellen. Over 400.000 betalte depositum på denne, før de i det hele tatt visste prisen.

Brukt Tesla? Sjekk vår store kjøpeguide

Mange flere om beinet

Produksjonen av Model 3 har imidlertid gått tregt. Først nå er produksjonstakten på et slikt nivå at det virkelig monner. Rundt 5.000 biler i uka.

– Det er ingen tvil om at Model 3 blir uhyre viktig. Mange mener den er et være eller ikke være, for Tesla. Får de fart på leveringene, kan den redde økonomien. Det trengs penger i kassa nå. Enn så lenge har man hatt flere store investeringer – og så lenge man ikke leverer ut nok biler, er det vanskelig å få dekket det inn igjen, sier Broom-redaktør, Knut Skogstad.

Han følger bilmarkedet og Tesla-utviklingen tett.

Tesla Model S P90D – denne tar pusten i fra deg:

Tesla i 2019

Skogstad påpeker at elbilmarkedet har endret seg mye de siste årene. Tesla er ikke lenger enerådende med god rekkevidde, heftige ytelser og stilig design. Nå er det blitt flere om beinet. Og framover kommer stadig nye alternativer til å dukke opp i raskt tempo,

– Hvordan tror du Tesla gjør det på salgsstatistikken om ett år?

– Mye tyder vel på at man har kommet godt i gang med leveringene av Model 3 innen sommeren 2019. Dermed forventer jeg også at de vil ligge høyt på registreringsstatistikken.

Slik kommer du lengre med elbilen: