Tesla Roadster: Teslas sak mot Top Gear avvist

Sjefprodusent beklager at dommerne måtte se så mye av TV-programmet.

Tesla Motors har forsøkt å for å få erstatning etter at den åpne toseteres elbilen deres, Roadster, fikk slakt i det populære TV programmet Top Gear. Programleder Jeremy Clarkson (innfelt) hevdet blant annet at bilen bare kjørte 50 miles (ca 80 km) før den var tom for strøm   og at det tok svært lang tid å lade den igjen etterpå.
Tesla Motors har forsøkt å for å få erstatning etter at den åpne toseteres elbilen deres, Roadster, fikk slakt i det populære TV programmet Top Gear. Programleder Jeremy Clarkson (innfelt) hevdet blant annet at bilen bare kjørte 50 miles (ca 80 km) før den var tom for strøm og at det tok svært lang tid å lade den igjen etterpå.

Top Gear er kanskje ikke kjent for å gå mest mulig vitenskapelig til verks. Det britiske bilprogrammet blir sett av millioner av bilentusiaster – og akkurat nå går foreløpig siste sesong av serien på NRK.

Men den tidvis ganske så sleivete humoren i programmet treffer ikke alle like godt. Og da Top Gear testet Teslas åpne toseter, Roadster, tilbake i 2008, klarte Jeremy Clarkson å provosere såpass mye at det har blitt en langvarig rettssak ut av det hele.

Nå har imidlertid det britiske rettssystemet konkludert i Top Gears favør – for andre gang. Denne gangen i forbindelse med at det første nederlaget ble anket, skriver Bloomberg.

SE VIDEO: Har du sett tyrefekting med bil før?

Tapt salg i Storbritannia

Bakgrunnen for at Tesla gikk rettens vei var naturligvis at de mente Top Gear ga et feilaktig inntrykk av sportsbilen deres – og at den gikk tom for strøm raskere enn den skal.

I testen går nemlig bil tom for strøm etter 55 miles / ca. 80 kilometer, mens Tesla hevder at rekkevidden er opptil 200 miles / ca. 320 kilometer.

Resultatet skal ifølge Tesla ha vært at salget i Storbritannia har blitt lavere enn beregnet. 171.000 dollar lavere, for å være mer presis.

LES OGSÅ: Dette er Top Gear-sjefens favorittbil i 2011

Ikke egnet til å villede

Dermed var det duket for rettssak – og BBC ble stevnet for injurier. Men her får altså ikke Tesla støtte.

– Retten mener at innslaget ikke er egnet til å villede en "noenlunde oppegående seer" til å tro at rekkevidden er mindre enn "200 miles under normale kjøreforhold", uttaler dommer Martin Moore-Brick.

Dette er ikke første gangen Top Gear har irritert på seg elbilfolket

Beklagelig

– Jeg er glad at det forrige resultatet ble opprettholdt. Og jeg vil beklage for dommerne som har måttet se så mye Top Gear, sier TV-programmets sjefprodusent, Andy Wilman.

Bloomberg har forsøkt å få en av Teslas advokater i tale – uten hell.

Tesla er ellers mest aktuelle i Norge på bakgrunn av at de holder på å lansere sin andre modell, Tesla Model S, som over 1.000 nordmenn har bestilt.

SE VIDEO: Top Gear får en kjøreleksjon