Tesla Model X: Gjett hvordan du skal få med deg skiene

Vippedører gir utfordring – og utradisjonell løsning!

Tesla Model X har dører som åpnes oppover, Falcondører som Tesla selv kaller dem. Det ser jo ganske spesielt ut   og byr på noen utfordringer med tanke på hvor en skal oppbevare ski.
Tesla Model X har dører som åpnes oppover, Falcondører som Tesla selv kaller dem. Det ser jo ganske spesielt ut og byr på noen utfordringer med tanke på hvor en skal oppbevare ski.

Leveringen av Teslas familiebil, Model S, er for lengst godt i gang. I helga var det sågar rene mylderet av Model S-er i hovedstaden, i forbindelse med at selskapets karismatiske grunnleger, Elon Musk, var på Norges-besøk.

Over 1000 norske Tesla-eiere var samlet i Folketeateret, og flere fikk anledning til å stille Musk spørsmål både om Model S og ikke minst den elektriske, syvseters SUV-en som kommer på markedet en gang rundt årsskiftet 2014/15 – Model X.

Noe mange nordmenn nok lurer på her er følgende: Hvor skal vi ha skiene?

Tesla Model X: Ser du hva som mangler her?

Skal skille seg ut

For Model X skal naturligvis skille seg fra alt annet den også – og på særlig et par områder også fra Model S. Tesla har blant annet søkt National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) om en lovendring som gjør at de kan slippe å bruke tradisjonelle utvendige sidespeil.

Men en større praktisk endring for alle som liker å ta med seg ski eller skiboks, er måkevingedørene som åpnes oppover. Eller Falcondører, som Tesla kaller løsningen.

Tesla Model X er om ikke så alt for lenge klar for norske veier. Den forventes å bli satt i produksjon første kvartal 2015.
Tesla Model X er om ikke så alt for lenge klar for norske veier. Den forventes å bli satt i produksjon første kvartal 2015.

LES OGSÅ: Tesla Model S: Nå er den en bestselger

Noen utfordringer

Greia er altså at bakdørene i denne bilen blir både svært breie og tar plass i høyden, ettersom de åpnes oppover. Nå dørene er åpnet vil de gi tilgang til både andre- og tredje seterad.

Og selv om løsningen kan være praktisk når en står tett parkert og vil ha lett adgang til bilen, byr den på et par utfordringer: Takhøyden i garasjen din og oppbevaringsplass til ski/tak-/skiboks er blant dem.

LES OGSÅ: Elbilen er et rent helvete å kjøre

Beholder vippedørene

Den spesielle løsningen med dørene var et av spørsmålene Musk måtte svare på da han besøkte Oslo på lørdag.

– Vi har jobbet mye med design på denne bilen. Det er vanskelig med estetikk og funksjonalitet som fungerer sammen. Det er ikke mange pene SUV-er der ute. Vi beholder helt klart Falcondørene. Man kan ikke vise folk noe veldig kult, og deretter ikke gi det til dem, forklart han.

LES OGSÅ: Nå har de "tidenes beste bil" – OG er gjeldfrie

Skiene under setene

– Men hvor skal vi gjøre av skiene våre, spurte en mann i salen.

– Under setene kan ski lagres, svarte Musk, uten å utdype dette punktet ytterligere.

Dette er en løsning som finnes i andre biler også – for eksempel i VW Caravelle.

Han påpekte også at det vil være sensorer i dørene som hindrer dem i å treffe andre biler eller dunke oppi garasjetaket.

Tesla Model S: – Dette er årets mest spennende bil

Tesla-Model-X 2
Tesla-Model-X 2

Bedre seter

Et annet område som Tesla har måttet tåle kritikk på, er setekomforten. Det er ikke like god komfort og støtte i Teslas seter som hos konkurrenter som Audi, Mercedes og BMW.

Musk er enig i at det er forbedringspotensial på dette området.

– Setene skal bli mer komfortable. Det er et oppgradert sete som vi jobber med, sa han på møtet i Oslo.

Her er noe av det andre som ble informert om på møtet:

– Med neste softwareoppgradering kan du ved hjelp av stemmestyring "bestille" og spille musikk i bilen med en gang

– De særnorske ladeproblemene skal løses

– Det jobbes med å øke toppfarten

– Det kan komme mulighet for å koble stabilitetskontrollen helt fra.

– Luftfjæringen skal utbedres ytterligere, slik at bilen kan kjøres raskere, selv om den er hevet

LES OGSÅ: Disse bilene stopper mest