Tesla Model S: Ville dekktilstander: – Har aldri opplevd maken

Se hva som fører til unik respons i årets vinterdekksesong.

Dekkhallen har fått inn   og levert ut   lass på lass med dekk og felger til Tesla Model S. Innehaveren har aldri tidligere opplevd en slik enorm pågang til en bestemt modell.
Dekkhallen har fått inn og levert ut lass på lass med dekk og felger til Tesla Model S. Innehaveren har aldri tidligere opplevd en slik enorm pågang til en bestemt modell.

Høstens store komet på nybilmarkedet, elbilen Tesla Model S, skaper ringvirkninger også på ettermarkedet. Elbilen var i september Norges mest solgte bil – og det ventes at det innen nyttår vil være registrert over 2.000 av disse bilene i Norge.

Det var lenge usikkerhet rundt hvilke vinterdekk bilen kunne leveres med fra Teslas side – fordi det manglet typegodkjenning på andre dekk en helårsdekkene som Tesla har originalt.

Nordmenn flest er ikke innstilt på å kjøre rundt på harde helårsdekk - som ikke er egnet for kalde, sørpete og snørike norske vintre.

Stort behov

Det er helt spesielle krav til dimensjonene på felgene på Model S - og det trengs egne sensorer til dekktrykkvarslingen.

Tesla selv brukte en god stund på å tilby egne dekkpakker. Men fortsatt er det leveringsutfordringer for de som får bilene sine.

Dermed ble det raskt avdekket et stort behov. De første som kastet seg rundt var dekkhallen.no.

Gjennom elbilforumet fikk de plutselig henvendelser fra hundrevis av kunder som ventet på eller nettopp hadde fått sin Model S – og dermed var et aldri så lite dekkeventyr i gang.

Daglig leder ved Dekkhallen, Ronny Stave, og driftssjef Christopher Foss har hatt en voldsom pågang fra Tesla-kunder - blant annet takket være at mange kjøpere allierte seg på et forum på Internett.
Daglig leder ved Dekkhallen, Ronny Stave, og driftssjef Christopher Foss har hatt en voldsom pågang fra Tesla-kunder - blant annet takket være at mange kjøpere allierte seg på et forum på Internett.

Suste forbi Golf - les hvor mange Model S som ble registrert

– Aldri opplevd maken

Ronny Stave, daglig leder, forteller:

– Når vi først var i gang, kom bestillingene raskt. Også gruppebestillinger, der folk hadde organisert seg gjennom elbilforumet. Flere titals personer om gangen. Det er helt unik, jeg har aldri opplevd maken hverken til pågang eller måten folk organiserte seg på og bestilte i grupper.

Vårt førsteinntrykk av Tesla Model S: Dette er en julegave fra politikerne

Millionomsetning

– Det er sånn at vi sliter med å kunne levere fort nok. På bare noen uker hadde vi kvittet oss med 76 komplette sett, og omsatt for 1,6 millioner. Det er hyggelige tall, forteller Stave.

Og det har ikke stoppet etterpå heller. Til nå er det solgt 117 pakker – og omsatt for totalt 2,2 millioner kroner bare til Tesla Model S.

Dette er de beste vinterdekkene

Sensorer

De fleste kundene har gått for full pakke – altså både dekk og felger. Bestillingene kommer fra hele landet – og for den del fra Sverige og Danmark også.

– Hva med sensorer – her er det jo også litt egne løsninger fra Tesla sin side?

– Vi tilbyr det også. Det tok en stund før vi fikk dem inn – men nå er de på plass, slik at det ikke kommer noen feilmelding på dekktrykkvarslingen.

Hakk 8 på plass snart

Dekkhallen samarbeider med Fagdekk – som samarbeider med egen distributør rundt import av dekk.

Foreløpig er det Polar-felg i 19" med Nokian vinterdekk som er mest vanlig. Men det går også en god del i 20" størrelse - ikke akkurat gjengs størrelse for vinterdekk ...

Dette er felgene flest kunder ønsker.
Dette er felgene flest kunder ønsker.

Rundt månedsskiftet november/desember blir også de nye og omdiskuterte Nokian Hakkapeliitta 8-piggdekkene tilgjengelig. Disse ble først forbudt i Norge fordi de hadde for mange pigger, men er siden blitt lovlige likevel.

Vegdirektoratet snur - tillater superdekket likevel

Ønsker eget felgdesign

Like over nyttår også kommer en helt ny felg fra Continental – Riual Lugano – som er spesialbygget for nettopp Tesla Model S.

– Det har skjedd mye på kort tid, og nå har altså felgprodusenten kastet seg rundt å få på banen egne felger til bilen, forteller Stave.

– Hvorfor er det så mange som ønsker egne felger og dekk?

– Det handler nok både om at det drøyde en stund før Tesla selv hadde dekkpakkene klare og at en del ønsket seg andre felger enn de originale.

Koppholder? Det blir 21.000 kroner, takk!

Tesla sliter

Etter hvert har også flere kommet på banen. Akkurat nå ligger det tre ulike forhandlere som tilbyr dekkpakker til Tesla Model S på finn.no. Prisene ligger mellom 19.000 kroner og 34.500 – avhengig av dimensjon og dekk.

Tesla selv har litt problemer med å levere dekk fordi deres underleverandør sliter med å holde tritt med etterspørselen. Men deres pakker, med originale felger, koster:

19" 245/45R19 Piggfritt Nokian Hakkapeliitta R2 – NOK 23.100

19" 245/45R19 Piggdekk Nokian Hakkapeliitta 7 – NOK 23.400

Slik ser de originale Tesla-felgene som brukes til vinterdekk ut.
Slik ser de originale Tesla-felgene som brukes til vinterdekk ut.

Brooms bilekspert: Model S: Kvaliteten kommer til å bli helt avgjørende