Denne menyen gir grunn til å spekulere i om det er nytt utstyr på vei til Tesla Model S.
Denne menyen gir grunn til å spekulere i om det er nytt utstyr på vei til Tesla Model S.

Tesla Model S: Hemmelig meny oppdaget på sensasjonsbilen

Gir løfter om helt nytt utstyr.

Salget av elbilen Tesla Model S går så det suser. Dette er årets store bilnyhet - og den kommer absolutt til å sette sitt preg på trafikkbildet når alle de som har bestilt får bilen sin utover sommeren.

Men det har også vanket litt kritikk - blant annet fordi bilen mangler en del utstyr flere av premiumbilene den konkurrerer mot har, som adaptiv criusecontrol, filskiftvarsling og blindsonevarsling.

Nylig er det imidlertid oppdaget en hemmelig menyi softwaresystemet på Model S. Og basert på dette spekuleres det nå i om en rekke nytt ustyr nå kan være på vei ...

LES OGSÅ: Toyota kjøper seg inn i Tesla

Mer utstyr til Norge

Tesla har allerede vist at de tar tilbakemeldingene fra presse- og kunder på alvor. Basert på blant annet disse er det gjort en rekke justeringer på modellene som nå går i produksjon, kontra de i den første "puljen".

Det betyr at alle nordmenn som har bestilt bilen, får en bedre variant enn den som har blitt sendt ut så langt.

På lista over tilgjengelig nytt utstyr finner vi for eksempel parkeringssensor, alarm, varme i baksetene og utvidet lyspakke.

LES OGSÅ: - Dette er årets mest spennende nybil

Sikkerhet

Men fortsatt mangler altså en del utstyr som flere av premiumkonkurrentene har. Og selv om adaptiv cruise control i utgangspunktet hører til under luksusutstyr, er de to varslingssystemene viktig med tanke på sikkerhet.

LES OGSÅ: Ingen kjøper flere elbiler enn nordmenn

Model S er foreløpig ikke testet hos Euro NCAP, men alt annet enn fem stjerner der vil være en stor skuffelse for en så moderne, stor og kostbar bil.

Mangelen på utstyret vi nevner her kan påvirke resultatet bilen oppnår i testen.

Hemmelig meny

Nå er det imidlertid oppdaget en hemmelig meny i bilens software - som gjør at det spekuleres i at nytt utstyr er på vei inn.

I en undermeny som heter "car configuration", står det nemlig listet opp en del fakta om bilen, blant annet liste over en del utstyr.

På denne lista står adaptiv cruise, blind spot warning og lane departure warning - foreløpig merket med "false", altså ikke aktiv/tilgjengelig.

Menyen er nok i utgangspunktet ment som et verktøy for de som skal sjekke bilen/ta service - og egentlig kun for autoriserte mekanikere. For å logge seg inn, trengs det en kode, som ikke er tilgjengelig for folk flest.

SE VIDEO: Venter eksplosjon av elbilsalget

- Stadig utvikling

Vi tok kontakt med Teslas informasjonssjef i Europa, Esben Pedersen, i Danmark.

- Avslører denne menyen nytt utstyr som er på vei inn?

- Jeg kan ikke uttale meg spesifikt om akkurat det utstyret som står nevnt i denne menyen. Men det jeg kan si at Model S er en svært avansert bil. Vi må huske at Tesla i essens er et Silicon Valley teknologifirma - og at Tesla kontinuerlig jobber med å finne nye muligheter og tester forskjellige innovative løsninger.

Les vår test av Teslas først bil Roadster her: Et olja lyn – uten olje

- Oppateres underveis

Ny teknologi og nye applikasjoner er dermed stadig aktuelt.

- Med tiden vil mye dette finne veien til bilene både som standard- og ekstrautstyr. Det fantastiske med Model S er jo nettopp at mye av det som utvikles underveis kan lastes ned i bilen etterpå. En Tesla Model S vil på sett og vis bli bedre og bedre med tiden, fordi den stadig oppdateres, mener Pedersen.

Klikk her for å se hvordan menyen hentes fram - og hva den forteller

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BLrnK2P9fXA

Hvis klippet ikke spiller av på lesebrett/mobil - klikk her

LES OGSÅ: Tesla Model S: Har solgt superelbiler for 50 millioner – nå er det slutt