Tesla Model S fungerer helt fint på vinterføre   men nordmenn er blitt stadig mer opptatt av firehjulsdrift. Og om ikke så lenge kan det faktisk bli en realitet   faktisk så tidlig som i 2015.
Tesla Model S fungerer helt fint på vinterføre men nordmenn er blitt stadig mer opptatt av firehjulsdrift. Og om ikke så lenge kan det faktisk bli en realitet faktisk så tidlig som i 2015.

Tesla Model S 4x4: Elbil-sensasjonen kan få en stor nyhet neste år

Tesla-sjefer med hint under Norges-besøk.

Ifølge den nye Tesla-forhandleren på Skøyen i Oslo er Model S-salget virkelig i ferd med å ta seg opp igjen, etter en litt roligere periode i januar.

Interessen er tilsynelatende ikke avtakende i det hele tatt, når det kommer til fjorårets mest spennende modell.

Men nå har vi en nyhet som nok vil gjøre den enda mer interessant for nordmenn: Alt fra 2015 kan det bli aktuelt å levere Model S med firehjulsdrift!

Nordmenn vil ha 4x4

Da vi nylig var innom Tesla-forhandleren var det mange entusiastiske kunder på plass. Og selgerne rapporterte om stor aktivitet.

Men det har vært en del skepsis knyttet til hvor god bilen er på vinterføre. Tross alt er det stadig flere nordmenn som velger å gå for firehjulsdrift på bilene sine, for hanskes med et tidvis utfordrende vinterføre.

Broom har testet bilen grundig på vinterføre – over 2.000 kilometer – og konkluderer at den fungerer overraskende bra. Men det er naturligvis langt ifra samme framkommeligheten som i en bil med 4x4.

Les vår test av Teslas først bil Roadster her: Et olja lyn – uten olje

Kan være klar i 2015

Under sitt besøk i Norge, uttalte Tesla-gründer Elon Musk, at det er aktuelt med firehjulsdrift på Model S. Han uttalte at det vil ta en stund, men at det er potensial for en slik bil.

Ifølge informasjonssjef i Skandinavia, Esben Pedersen, kan det skje alt neste år – i forbindelse med at masseproduksjonen av Model X starter opp..

Den er som kjent planlagt å være i full gang i 2015.

LES OGSÅ: Tesla Model S: Nå er den en bestselger

Konkurransefortrinn

Model S har naturligvis enda større forutsetninger for å kunne hamle opp med konkurrenter som BMW med xDrive, Audi sine quattro- og Mercedes sine 4Matic-modeller når Model S også får 4x4.

Og tiden går altså fort – og når vi vet at hundrevis av nordmenn var villige til å vente i flere år på Model S med bakhjulsdrift – er det nok også mange som kan vente en stund på modellen med 4x4.

LES OGSÅ: Disse bilene stopper mest

Elbilfordelene

Det viktige med tanke på det norske markedet, er egentlig om bilen rekker å bli klar innen elbilfordelene skal vurderes på nytt.

Planen er jo at dagens ordning skal fortsette til 2017 – eller inntil det er registrert 50.000 elbiler i Norge.

Med dagens salgstempo på elbiler er det stor sannsynlighet for at det er 50.000 som skjer først. Det er ikke usannsynlig at vi når 30.000 elbiler alt i 2014.

LES OGSÅ: Så billig blir super-elbilen

Model X klar i år

Det som kanskje er aller viktigst for elbilsalget generelt, og Tesla-salget spesielt, er fritaket for avgifter ved kjøp. Blir denne ordningen borte, kan det straks bli verre å selge de dyreste elbilene.

Men Tesla har jo også planer om å få på plass en ny og mer folkelig modell – til en langt rimeligere pris enn Model S. Sistnevnte har nå en startpris på 461.800 kroner for versjonen med 60 kWh og en teoretisk rekkevidde på 390 kilometer.

Ifølge hjemmesidene til Tesla er levering på disse bilene 4–5 måneder. Der står det også at leveringene av Model X begynner alt i 2014 – mens de som reserverer nå får i 2015.

SE VIDEO: Venter eksplosjon av elbilsalget

Tesla Model S Elbil som blir laget i Fremont, California. Gründer: Elon Musk. Oppfølgeren til Tesla Roadster, med plass til opptil syv personer Priser: 60 kWh – 461.800 kroner 85 kWh – 523.000 kroner Performance – 607.800 kroner Rekkevidde: 60 kWh: 390 km 85 kWh: 502 km 0–100 km/: 60 kWh: 6,2 sekunder 85 kWh: 5,6 sekunder Performance: 4,4 sekunder

Elbil som blir laget i Fremont, California. Gründer: Elon Musk.

Oppfølgeren til Tesla Roadster, med plass til opptil syv personer

Priser:

60 kWh – 461.800 kroner

85 kWh – 523.000 kroner

Performance – 607.800 kroner

Rekkevidde:

60 kWh: 390 km

85 kWh: 502 km

0–100 km/:

60 kWh: 6,2 sekunder

85 kWh: 5,6 sekunder

Performance: 4,4 sekunder

Tesla Model S fungerer helt fint på vinterføre - men nordmenn er blitt stadig mer opptatt av firehjulsdrift. Og om ikke så lenge kan det faktisk bli en realitet - faktisk så tidlig som i 2015.
Tesla Model S fungerer helt fint på vinterføre - men nordmenn er blitt stadig mer opptatt av firehjulsdrift. Og om ikke så lenge kan det faktisk bli en realitet - faktisk så tidlig som i 2015.

LES OGSÅ: Nå har de "tidenes beste bil" – OG er gjeldfrie