Tesla kan bli solgt

Se hvem som har oppkjøpsplanene klare.

Tesla er den store kometen i bilbransjen akkurat nå   og ingen kjøper flere enn oss nordmenn.
Tesla er den store kometen i bilbransjen akkurat nå og ingen kjøper flere enn oss nordmenn.

Tesla har vært en suksesshistorie uten sidestykke i norsk bilsammenheng. Nordmenn som ellers gjerne er litt trauste og trygghetsøkende har gått mann av huse for å skaffe seg elbilen som er produsert av et merke vi knapt hadde hørt om for halvannet år siden.

Men det er ikke bare her hjemme at bilen har hatt suksess. Hele verden har lagt merke til bilen som rett og slett revolusjonerte elbilsegmentet.

Lekker, rask, romslig, luksuriøs og med en rekkevidde som går langt utenpå alt annet vi har sett av elbiler – samt priser og utmerkelser i hopetall det siste året – har gjort at alles øyne har vært rettet mot elbilprodusenten i California.

Tesla Model S: Dette vår årets bilkomet i 2013

GM vil kjøpe

Det gjelder også ikke minst andre bilprodusenter.

Det er våre svenske kolleger i nettstedet teknikensvarld.sesom nå forteller at Tesla faktisk kan bli solgt – allerede inneværende år.

Det skal være General Motors (GM) – som fra før har merker som blant annet Opel, Chevrolet, Cadillac og Buick – som nå ønsker å få kloa i Tesla.

Teknikens Värld forteller videre at GM har hatt en egen gruppe som har jobbet med å følge utviklingen hos Tesla. Det skal også være – i følge de samme ryktene – flere uavhengige ekspertrapporter i amerikanske medier som underbygger ryktene om at GM gjøre et oppkjøpsforsøk.

Sjokkert over Tesla-feberen i Norge

Billig blir det neppe

Teslas verdi på aksjemarkedet har vært like eventyrlig som suksessen med bilen. Aksjeverdien er over 100 ganger større enn selskapets resultater. Vi snakker om over 120 000 000 millioner dollar. Ikke småpenger akkurat.

Skal GM ha noen sjanse til å få på plass oppkjøpet, er det ventet at prisen må overstige dette beløpet.

Det gjenstår imidlertid å se om Tesla-grunnlegger Elon Musk i det hele tatt er interessert i å selge – det skyhøye beløpet til tross. Mannen har jo til salt i grøten allerede.

På den annen side er han en typisk gründertype. Han har allerede startet – og solgt – flere virksomheter allerede, med stor suksess og dertil hørende feit bakkonto. X.com, PayPal og SpaceX er eksempler på nettopp dette.

En eventuell overtakelse vil også medføre en ikke ubetydelig risiko for GM. Det er jo ikke lenge siden selskapet var på konkursens rand og ble reddet av den amerikanske regjeringen. Og de siste årene har de lagt ned en rekke bilmerker.

Les mer om bilmerkene GM har lagt ned her:

If you can`t beat them – join them

Vi vet jo også at andre oppkjøp ikke alltid har vært en suksess. Saab og Hummer er to eksempler på dette. Selv om utgangspunktet var ganske annerledes i de tilfellene.

Kanskje er det noe i ordtaket: If you can`t beat them – join them, allikevel?

SI DIN MENING: HVA SYNES DU OM AT GM ØNSKER Å KJØPE OPP TESLA?

Les vår test av Tesla Model-S her: