Tesla innrømmer SUV-problemer

Klarte ikke sitt eget salgsmål.

Alt går ikke på skinner for Tesla, selv om bestillingene renner inn om dagen. SUV-en Model X har vært utsatt en rekke ganger, og produksjonen har ikke startet helt som planlagt.
Alt går ikke på skinner for Tesla, selv om bestillingene renner inn om dagen. SUV-en Model X har vært utsatt en rekke ganger, og produksjonen har ikke startet helt som planlagt.

Det er sjelden stille rundt Tesla, og den siste uken har de preget nyhetsbildet verden over med presentasjonen av nye Model 3.

Dette er bilen som skal gjøre Tesla til et volummerke. De har allerede over 300.000 bestillinger inne på den. Og lykkes Tesla her, snakker vi om en elektrisk revolusjon i bilverdenen.

Men alt går ikke bare på skinner for Tesla heller. For mens de presenterer Model 3 (som skal komme sent i 2017), har de utfordringer med produksjonen med en av dagens modeller.

Manglet deler

Dette gjelder den nye SUV-en Model X, som har fått en litt trang start.

Produksjonen av denne skulle etter planen være i gang for fullt, men det har ikke Tesla klart. Resultatet er at Tesla solgte 14,820 eksemplarer av Model S og Model X i årets første tre måneder, mot et salgsmål på 16.000 som ble bekreftet så sent som i februar.

Model X-problemene skyldes ifølge Tesla at leveransen av deler til produksjonen ikke har fungert godt nok. De har rett og slett manglet enkelte deler til bilen, og dermed har det blitt forsinkelser.

Først ute: Vi fikk tak i prisene på Model X

Model X kommer til å bli et vanlig syn på norske veier utover i 2016, men hvor mange biler de har solgt her hjemme vil ikke Tesla fortelle.
Model X kommer til å bli et vanlig syn på norske veier utover i 2016, men hvor mange biler de har solgt her hjemme vil ikke Tesla fortelle.

Rettssak om dørene

Tesla er også ærlige nok til å innrømme at Model X har endel teknologiske løsninger som kanskje har vært i overkant ambisiøse, eller overmodige som de kaller det selv. Det har skapt utfordringer i starten av produksjonen.

Dette har også vært en kilde til en rekke utsettelser underveis i dette prosjektet. Her har blant annet de meget spesielle dørene som åpner oppover vært en kilde til frustrasjon. Tesla skulle egentlig kjøpe disse fra en tysk underleverandør, men måtte til slutt bryte hele samarbeidet med tyskerne, ettersom de ikke var fornøyd med det endelige resulatet.

Akkurat det ser ut til å kunne ende i rettssak, men Tesla har funnet en ny leverandør på dørene.

LES MER: Nå kan det bli rettssak om Model X-dørene

Til Norge i sommer

Problemene i første kvartal, påvirker imidlertid ikke aksjekursen til Tesla. De gode nyhetene rundt Model 3 mer enn kompenserer for det, i tillegg får Tesla ros for åpenhet rundt problemene sine. Der er ikke alle andre bilprodusenter like gode.

De første eksemplarene av Model X kommer etter planen til Norge i sommer. Startprisen er på 709.000 kroner. Etter det Broom kjenner til, har flere tusen nordmenn bestilt bilen allerede. Noe offisielt tall går imidlertid ikke Tesla ut med.

Topp 10: Dette bør du vite om Teslas nye super-SUV

Her presenterer Tesla sin Model X hjemme i California. Produksjonsstarten av bilen har ikke gått helt etter planen. Foto: Scanpix.
Her presenterer Tesla sin Model X hjemme i California. Produksjonsstarten av bilen har ikke gått helt etter planen. Foto: Scanpix. Foto: Marcio Jose Sanchez

Blogg: Derfor kan Model 3 bli historisk i Norge