Bob Lutz fra hans siste periode hos General Motors. 
Bob Lutz fra hans siste periode hos General Motors. 

– Tesla-fansen er som sekt-medlemmer

Advarer om at Tesla kan gå konkurs.

Bob Lutz er ingen hvem som helst. Han er en legende i bilindustrien, gjennom toppstillinger hos General Motors, BMW, Ford og Chrysler. Han pensjonerte seg fra GM i 2010, og er et ettertraktet intervjuobjekt, ikke minst for sin evne til å prate rett fra levra.

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNBC for noen dager siden, kom han med sin mening om Tesla, Elon Musk og Teslas supportere.

Her kan det også være viktig å legge til at Lutz ikke har noe imot elbiler, faktisk understreket han allerede i 2008 at elektriske biler var uungåelig i fremtiden. Men Teslas kjøpergruppe har han tydeligvis et problem med:

Dyrkes som en gud

– Teslafansen er som medlemmer av en religiøs sekt. Akkurat som Steve Jobs ble dyrket hos Apple. Det er på samme viset med Elon Musk, som dyrkes som en visjonær gud som lover en ultrafantastisk fremtid, en utopi av lønnsomhet og produksjonsvolum.

Sjekk hva Tom Gunnar har laget

– Men problemet her er at Steve Jobs leverte, og Elon, Gud velsigne ham, har ikke levert noe som helst, unntatt en stadig økende negativ pengeflyt, og en økende mangel på lønnsomhet, bare mer og mer kapitalutgifter. Jeg klarer rett og slett ikke å se noe ved Tesla som gir meg noen bekreftelse på at den businessen kan overleve, sa Lutz til TV-Kanalen. Da de spurte om han trodde Tesla ville gå konkurs, var svaret klart:

Bob Lutz under intervjuet på 'Squawk Box' på TV-kanalen CNBC. 
Bob Lutz under intervjuet på "Squawk Box" på TV-kanalen CNBC. 

Kan ikke fikses med volum

– Sist jeg sjekket, så var Tesla kvartalsvise pengesluk på rundt 250 millioner dollar, og for et selskap på den størrelsen, er det helt forferdelig. Hver gang Tesla får 500 millioner dollar fra et nytt børssalg eller 750 millioner dollar i innsprøytning av nye penger, så varer det to eller tre kvartaler. Det er et problem som volum ikke kan fikse.

Dette er den eneste av sitt slag i Norge

– Hvis du ikke klarer å tjene inn arbeidskostnader og materialkostnader i salgsprisen, så hjelper det ingenting å selge to eller tre, eller fire ganger så mange biler som før. Tapene blir bare større og større, sa Lutz i intervjuet med TV-kanalen.

Med Model 3 på gang, håper Elon Musk på storsalg. 
Med Model 3 på gang, håper Elon Musk på storsalg. 

Overraskende overskudd

Det hører med til historien at bare noen dager senere kunne Tesla presentere et overraskende overskudd i tredje kvartal 2016, med et resultat på 14 cents per aksje (71 cents med engangsutgifter justert). Til sammenligning tapte man 1,78 dollar per aksje i tredje kvartal 2015, og det var på forhånd ventet et tap på 22 cent per aksje. Den positive nyheten gjorde at Tesla-aksjen steg med 6 prosent.

Elon Musk reagerte for øvrig med humor etter Bob Lutz sine uttalelser på TV og Tweetet: «Dear cult members, I love you. (Kjære sektmedlemmer, jeg elsker dere)». Nå gjenstår det å se om Tesla kan følge opp med flere positive tall de neste kvartalene.

Nå skal denne bilen gjøre comeback