Tesla bommet – Lexus har skjønt det

MARSEILLE (Broom/TV 2): Vi har testet bilen som skal doble salget i Norge.

Vi ankommer flyplassen i Marseille, på vei til lanseringen av Lexus sin viktigste nye bil: RZ450e.

Det er en elektrisk SUV som skal bidra til å doble salget i Norge. Nå snakker vi ikke enorme tall. Målet er å gå fra 1.000 til rundt 2.000 solgte biler.

Men for Lexus er det et stort steg opp og fram. Denne har de rett og slett ikke råd til å bomme med.

Da passer det selvsagt dårlig at RZ deler plattform med bilen som har skapt vinterens største rekkevidde-skandale: Toyota bZ4X.

Men Lexus har et par ting å slå i bordet med. Det er ikke bare visuelle forskjeller. RZ-en står stødig på egne bein – og den byr dessuten på et par banebrytende nyheter.

Vi skal ikke røpe konklusjonen her – men at dette er en spennende bil, er det ingen tvil om.

Pimp my ride

Flyet har tatt oss via Amsterdam og videre til Marseille. Vi er ikke langt fra Monaco og resten av Rivieraen. På sett og vis et passende sted for bilen.

For i denne delen av Frankrike er det mange som er over middels opptatt av luksus. Og akkurat det er det Lexus skal friste med.

De har tatt en bZ4X og jazzet den opp. Men det er ikke juggel. Dette er ikke et «pimp my ride»-prosjekt, som har gått dårlig.

Neida, i kjent stil gjør Lexus jobben skikkelig.

Klar for Norge: Én ting er alle spente på

BILENE: Her står et utvalg av testbilene til Lexus – klare for å testes.
BILENE: Her står et utvalg av testbilene til Lexus – klare for å testes.

Folkelig språk

De har også sendt en solid delegasjon av sjefer for å svare på de «vanskelige» spørsmålene biljournalistene kommer ladet med.

En av de som har tatt turen fra Japan, er Yushi Higashiyama. Han er en av sjefingeniørene i RZ-prosjektet. Han prater i vei. Jeg sitter og noterer så blekket spruter (noen hadde glemt Mac-en på hotellrommet) – og forsøker å forstå begreper som e-TNGA, e-AXLES, Direct4 og Tazuna.

Noe av jobben min er gjøre tekniske stammespråk som serveres av folk som Higashiyama mer folkelig. Så det skal jeg gjøre et forsøk på nå:

e-TNGA: Kort fortalt plattformen til bilen. Dette er den første elbilen fra Lexus som har en dedikert elbilplattform.

e-AXLES: RZ450e har en elmotor på hver aksel. Den største motoren på 150 kW er foran. Bak er det effekten på 80 kW. Totalt har du 313 hestekrefter og et dreiemoment på 435 Nm. Motoren bak kan kobles ut, for å spare strøm.

Direct4: Bilen scanner veien og tilpasser seg underlaget. Den veksler mellom forhjulstrekk, firehjulsdrift og bakhjulsdrift, avhengig av hva som passer best. Systemet skal reagere på millisekunder.

Lexus sitt firehjulsdriftsystem er annerledes enn Toyota sitt. Her er fokus på kjøring på vanlig vei. Mer om dette siden.

Tazuna: Dette er navnet Lexus har valgt på interiøret. Det betyr tøylene man bruker når man rir en hest. Poenget er at alt du skal bruke når du kjører er plassert innenfor rekkevidde.

Les mer om priser og utstyr på Lexuz RZ 450e her

AVANSERT: Lexus har gjort mye mer med bilen, enn noen små designjusteringer.
AVANSERT: Lexus har gjort mye mer med bilen, enn noen små designjusteringer.

Verdensnyhet

Men la oss før vi setter oss bak rattet, forklare litt mer om de tidligere nevnte nyhetene som Lexus har tryllet fram. For de er faktisk verdt å nevne!

Vi sparer ikke på kruttet, og starte like godt med den som vil vekke mest oppmerksomhet. Lexus har nemlig laget sitt eget Yoke-ratt. Det er altså et «halvt ratt» – a la det Tesla har i nye Model X og S.

Ikke så banebrytende likevel, sier du? Joda, heng med.

Higashiyama lover oss at dette er annerledes – og at Lexus er først i verden med akkurat denne løsningen.

Igjen – tilgi meg for å gjøre det litt folkelig – men kort fortalt er dette løsningen: Lexus har ingen direkte kontakt mellom ratt og hjul. I stedet er det elektrisk styring (Steer by wire).

Det skal gi noen fordeler. For eksempel skal rattet respondere veldig direkte og følsomt når du kjører sakte. Du trenger ikke stort rattutslag for å svinge skarpt.

Når du kjører fort, er rattet mindre følsomt, og det skal gjøre bilen mer stabil. Dermed må du være mer bestemt for å gjøre retningsendringer.

I tillegg blir ikke ristingen fra hjulene på ujevnt underlag formidlet videre opp i rattet.

Du skal slippe å skifte grep når du kjører. Uansett hvor mye du må svinge. Derfor har systemet fått navnet One Motion Grip.

Så glad er Daniel i bilen sin

Skeptisk

Dette høres jo kjempebra ut, ikke sant?

Nåja. Jeg må si jeg er skeptisk. Jeg har nemlig testet Teslas løsning ganske grundig – og liker den virkelig ikke. Tull og tøys, rett og slett. En gimmick som faktisk kunne vært del av en håpløs Pimp my ride-episode.

Jeg ser rett og slett ingen praktiske grunner til å kutte et ratt i to – utover at du kanskje får litt bedre sikt til instrumentene.

Men la gå. Jeg skal gi det en fair sjanse.

LEKKER: Denne fargekombinasjonen falt vi for. Kobber kombinert med svart er ekstrautstyr – bitone – men gir bilen et stort visuelt løft.
LEKKER: Denne fargekombinasjonen falt vi for. Kobber kombinert med svart er ekstrautstyr – bitone – men gir bilen et stort visuelt løft.

Usynlig varmeteppe

Men før vi stikker på tur, ofrer jeg litt spalteplass på den andre nyheten som trekkes fram. Og dette skjønner selv jeg at er en god idé: Infrarød varme.

Under dashbordet har Lexus gjort klart for dette. Infrarød varme er langt mer effektiv enn klimaanlegg. Og smarte måter å spare strøm på, er mye verdt i elbil-bransjen. Her tror vi Lexus har gjort noe veldig smart! Omtrent som en terassevarmer.

Varmen skal legge seg som et «teppe» over de som sitter i forsetene. Så effektivt er dette, at du i mange tilfeller skal kunne slå av klimaanlegget.

Den infrarøde varmen krever bare 170 watt for passasjersiden og 70 watt for førersiden. Til sammenligning kan klimaanlegget kreve 5.000 watt.

Sånt kan det bli rekkevidde av.

Toyotas rekkevidde-trøbbel: Slik vil de rydde opp

TESLA-KOPI? Neida, Lexus laget sin helt egne løsning på Yoke-rattet. Dette fungerer – helt ypperlig!
TESLA-KOPI? Neida, Lexus laget sin helt egne løsning på Yoke-rattet. Dette fungerer – helt ypperlig!

– Men i svarteste natta!?

Men nå er det på tide å komme seg opp av skolebenken – og teste ut noe av dette i praksis.

– Men i svarteste natta!? Dette her funker jo. Det funker knallbra!

Jeg sitter og prater med kollega Fred Magne Skillebæk (Elbil24) – som jeg deler testbil med. Noen timer bak Yoke-rattet, og jeg har allerede fått avkreftet min skepsis til One Motion Grip-løsningen.

Yoke-rattet er ikke noen gimmick, likevel. Gjør du det riktig, funker det nemlig fjell!

Ikke bare funker det bra, det funker bedre enn et vanlig ratt. Ja, du leste det her først.

Uansett hvor rart det måtte høres ut, så tror jeg du også kommer til å mene det samme, når du får testet det.

DIMBART: Glasstaket finnes i flere varianter. Blant annet kan du få et som er dimbart, og holder alt sollys ute.
DIMBART: Glasstaket finnes i flere varianter. Blant annet kan du få et som er dimbart, og holder alt sollys ute.

Dette vil jeg ha!

Her er hovedgrunnene til at jeg lar meg overbevise:

– Du slipper faktisk å skifte grep på rattet. Maks styreutslag er litt over halvveis rundt.

– Blinklysene er som vanlig plassert på en spake – på venstre side av rattet. Og den følger med rattet når du svinger, og gjør det enkelt å vise hvor du skal (Tesla har «knapper» på forsiden av rattet, som det er umulig å holde kontroll på når du svinger, red.anm.)

– Det fungerer ypperlig på småkjøring, på motorveien – og når du kjører aktivt

Skulle jeg hatt en RZ, hadde jeg bestilt den med Yoke-ratt! Nå står neimen ikke verden til påske ...

Mitt eneste forbehold er at styringen føles litt «nummen». Det er ikke til å unngå med en slik løsning.

Dette er luksusbil til svært hyggelig pris

LEKKERT: Konjakkfarget interiør er sjelden feil. Men vi skulle gjerne hatt svart taktrekk for å virkelig understreke premiumfølelsen.
LEKKERT: Konjakkfarget interiør er sjelden feil. Men vi skulle gjerne hatt svart taktrekk for å virkelig understreke premiumfølelsen.

Tålmodighet – i bøtter og spann

Men det er en utfordring. En stor en. Jeg nevnte at bilen jeg kjører er en prototype, ikke sant? Det er fordi løsningen ikke er klar for masseproduksjon, enda. Det blir den faktisk ikke før i 2025! Det er to år til, det.

Så på akkurat dette må du smøre deg med et tykt lag med tålmodighet.

– Nei, dessverre. Denne bilen får du ikke kjøpe!

Annerledes enn Toyota

Heldigvis har denne bilen flere gode sider, som du kan nyte godt av helt fra start. En av dem er kjøreegenskapene.

Lexus har altså vektlagt mer sporty kjøreegenskaper enn Toyota. Så her er dempere og understell tilpasset det. Den krenger uvanlig lite, og kan virkelig kjøres aktivt.

Her får du også nyte godt av at det er rundt 80 hestekrefter mer enn i bZ4X. Frasparket er langt mer potent. 0-100 km/t gjør den på 5,6 sekunder. Det er nesten halvannet sekund mer effektivt enn søstermodellen.

Bakkeklaringen er 16 cm – og noe offroad-program har du ikke her. Men du kan velge Sport – og Range. Sistnevnte er som navnet indikerer laget for å bedre rekkevidden. Da kuttes motoren bak, og du kjører med forhjulstrekk og litt mindre effekt.

Ny Lexus kan komme til å mangedoble salget

LEKKER: Denne bilen ble lagt merke til da vi kjørte rundt på veiene utenfor Marsielle.
LEKKER: Denne bilen ble lagt merke til da vi kjørte rundt på veiene utenfor Marsielle.

Rekkevidde

Timene går, men vi trives bak rattet. Det er gode seter, imponerende god støydemping og kjøreegenskapene har vi allerede nevnt. En bil du gjerne kan kjøre langt med, uten å bli sliten.

Men nå kommer vi samtidig inn på bilens akilleshæl: Rekkevidde.

Snittforbruk på 18,7 kWt per 100 kilometer høres ikke ille ut. Men batteriet er altså det vi kjenner fra Toyota bZ4X. Det betyr 71,4 kWt brutto – mens det du kan faktisk bruke er 64 kWt.

Lexus sier, som Toyota, at de med vilje ikke har valgt et større batteri. Mindre batteri sparer nemlig plass, reduserer vekt og forbruk – og koster mindre.

Rekkevidden med 20-tommers felger, og det er de bilen bør ha, er 395 kilometer. Velger du 18-tommere, som ser ganske puslete ut på en så stor bil, øker det til 440 kilometer.

Ingen av disse tallene imponerer.

Lexus RX 400h: Er dette verdens beste brukt-SUV?

Hurtiglading

Det gjør heller ikke hurtigladingen. Den er som på Toyota 150 kW. Her er flere langt raskere. Men Toyota mener det skal være mulig å lade 10-80 prosent på rundt en halvtime.

Vi har ikke fått testet rekkevidden. Men det skal vi selvsagt gjøre når vi får bilen til Norge. Det vi imidlertid kan si, er at forbruket virker å stemme ganske bra. Det er rundt 10 plussgrader og tørre veier – og vi kommer under 19 kWt per 100 kilometer. Inkludert i det tallet er en god del aktiv kjøring.

Ryktene sier også at avviket mellom WLTP og faktisk rekkevidde skal være mindre på Lexus sin bil. Men her må vi ta store forbehold, inntil det er testet i praksis.

Test Lexus GS 450h: Bilen konkurrentene bør frykte

Mye prestisje

Én ting har vi nesten glemt. Interiøret. Og det må vi ikke glemme. For her har det skjedd mye. Igjen får vi synlig bevis på hvor mye prestisje Lexus-systemet har investert i denne bilen.

Materialbruken og opplevd kvalitet er imponerende god. Få vil tenke annet enn at dette er en fullverdig premiumbil.

Det nye infotainmentsystemet er på plass – inkludert en stor 14-tommers skjerm og et nytt head up display.

Sistnevnte er veldig bra løst. Bevegelsessensorer på rattet lar deg se og velge både musikk, telefon og styre kjørecomputeren uten å ta hendene fra rattet. Akkurat denne løsningen har jeg aldri sett noen andre bruke – men også her har Lexus vært smarte.

Før var det enkelt – nå kan det være komplisert og dyrt

INFRARØD VARME: Nye strålevarmere er plassert på nivå med knærne foran føreren og passasjeren foran, under rattstammen og det nedre instrumentpanelet.
INFRARØD VARME: Nye strålevarmere er plassert på nivå med knærne foran føreren og passasjeren foran, under rattstammen og det nedre instrumentpanelet.

Praktisk

Du kan få et stilig glasstak, også. Som er dimbart – slik at du effektivt stenger alt sollys ute, men slipper inn lyset.

Bare husk at om du bestiller glasstak, så må du droppe skistativ.

Hengerfeste er på plass. 750 kilo er ikke all verdens kapasitet, men det duger om du ikke skal trekke bil, båt eller campingvogn.

Bagasjerommet er også bra. Men skiluke får du ikke – og bakseteryggen deles 60/40.

ROMSLIG: Bagasjerommet er romslig – men antall liter er ikke oppgitt. Det er ikke skiluke - og setene legges ned 40/60 – i stedet for 20/40/20.
ROMSLIG: Bagasjerommet er romslig – men antall liter er ikke oppgitt. Det er ikke skiluke - og setene legges ned 40/60 – i stedet for 20/40/20.

Konklusjon

Rekkevidden er garantert den største utfordringen. Toppmodellen, som nordmenn kommer til å kjøpe, koster fra 730.000 kroner. Men da kan du fortsatt legge til mer utstyr. Dermed må Lexus finne seg i å bli sammenlignet med en del biler som byr på til dels langt bedre rekkevidde for pengene.

Samtidig byr RZ 450e på en svært tiltalende totalpakke. Først og fremst kjører den svært bra. Komforten er imponerende – og i tillegg kan den piskes litt rundt på svingete småveier.

Den er også godt sammenskrudd. Her knirker det ikke. Det er ikke noe som er uferdig eller halvveis.

Og vet du hva – om du ruller opp utenfor et casino på Rivieraen i en RZ 450e er det ingen som vil kimse av det. Særlig om du går for bitone-utgaven i kobber/svart. Så bra ser den ut.

Som Lexus-eier vil du også være med i en eksklusiv familie av bilverdens mest fornøyde bileiere. Det handler både om kvaliteten som Lexus er kjent for – og om en kundeservice som i årevis har vært i særklasse.

Spesielt i disse dager, der det er så som så med det siste mange steder, er det verdt en god del.

Lexus RZ450e

Motor og ytelser:

Motor: Elektrisk, to motorer (150 kW foran / 80 kW bak)

Effekt: 313 hk / 435 Nm

0-100 km/t: 5,6 sek.

Toppfart: 160 km/t

Forbruk (WLTP): 18 kWt/mil

Batteri/lading:

Batteripakke: 71,4 kWt

Rekkevidde: 395 - 440 km (WLTP)

Hurtiglading: 150 kW

Ombordlader: 11 kW

Mål, vekt og volum:

Lengde x bredde x høyde: 480 x 198 x 163 cm

Bagasjerom: / liter

Vekt: 2.050 kg

Tilhengervekt: 750 kg

Taklast: 75 kg

Pris:

Startpris: 586.900 kroner

Pris testbil: 713.000 kroner

Video: Lexus RZ har faktisk vært i Norge allerede:

Lexus RX 400h: Er dette verdens beste brukt-SUV?