Tesla bekrefter: Har begynt å lage Model X

SUV-en blir først i verden med en viktig nyhet.

I disse dager bygger Tesla-fabrikken i Silicon Valley utenfor San Fransico beta-modeller av Teslas etterlengtede SUV - Model X. Illustrasjonsfoto
I disse dager bygger Tesla-fabrikken i Silicon Valley utenfor San Fransico beta-modeller av Teslas etterlengtede SUV - Model X. Illustrasjonsfoto

Tesla har mer enn nok å gjøre etter at de i høst viste at bestselgeren Model S kan leveres med 4x4, 700 hestekrefter og autopilot. Sistnevnte lar bilen kjøre av seg selv under gitte forutsetninger. 

Den ferske elbilprodusenten har opplevd eventyrlig suksess så langt - og solgt langt bedre enn en hadde våget å håpe. Og ingen steder i verden er det flere Teslaer per innbygger enn i Norge.

Mange nordmenn gleder seg også til oppfølgeren - SUVen Model X - skal komme. Opprinnelig var planen at den skulle være klar tidlig i neste år - men nå er det slått fast at den blir forsinket. Ikke før i 2016 vil den være klar for norske kunder.

Les også: Nå har de "tidenes beste bil" - og er gjeldfrie

Først i verden med ...

Men på fabrikken er de i alle fall i full gang med å produsere beta-modeller. Disse skal danne grunnlag for blant annet krasjtester i nær framtid. Så prosessen har på ingen måte stoppet opp.

I et nyhetsbrev som akkurat er sendt ut til alle som har reservert en Model X, bekreftes det også en annen svært viktig nyhet. Model X kan leveres med tilhengerfeste! 

Det ligger altså an til at Tesla skal bli først med dette på en elbil. 

Det bekreftes også at det jobbes med å finne gode løsninger med tanke på transport av ski - og diverse løsninger for takstativ.

Les også: Slik lanserte Tesla seg i Norge

Uhyggelig rask

Etterspørselen på den nye modellen har vært stor - og fortsatt strømmer det inn bestillinger.

Det er for øvrig ikke snakk om å gjøre endringer på Falcon-dørene som vippes oppover. Her poengteres det på nytt fra Teslas side at disse skal med - og at produksjonsmodellen skal overgå konseptbilen som er vist så langt.

Drivlinjen bygges på samme system som det i Model S med 4x4. Det tilsier at Performance-varianten av Model X, med rundt 700 hk, blir en av de aller raskeste SUV-ene på planeten!

Les også: Denne elbilen er historisk

Ikke sidespeil

Model X er forøvrig banebrytende på et annet område også. Planen er nemlig at den ikke skal ha konvensjonelle speil - men i stedet bare noen små kameraer. Disse filmer bakover og viser hva som skjer på den 17" store skjermen som utgjør midtkonsollen i bilen.

I utgangspunktet skulle en tro at videokamera med vidvinkel og HD-kvalitet, slik Tesla også har på ryggekameraet, enkelt og greit bare kunne settes i produksjon. Men fullt så enkelt er det ikke. Skal dette bli lovlig, må det faktisk en lovendring til i USA. Tesla har søkt om dispensasjon, men også om en endring i lovverket.

Det er kunder i Nord-Amerika som står aller først på leveringslisten når Model X endelig er klar for levering. De kan forvente å motta sine biler i tredje kvartal neste år ...

Les også: Dette er de sikreste bruktbilkjøpene