Vår betyr tid for å shine bilen   og da kommer en god, gammel debatt opp igien: Hva er den beste og mest skånsomme måten å gjøre dette på? (Foto: Scanpix)
Vår betyr tid for å shine bilen og da kommer en god, gammel debatt opp igien: Hva er den beste og mest skånsomme måten å gjøre dette på? (Foto: Scanpix)

Tenk deg om før du kjører inn bilen her

Den beste metoden er sannsynligvis også den enkleste.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har akkurat lest at NAF går ut og anbefaler folk om å vaske bilen selv og ikke bruke bilvaskemaskiner. Selv har jeg alltid brukt børsteløs vask fordi jeg er rett for "vaskeripene", men er det også en type vask man fraråder? Jeg har tatt lakkbehandling på de siste bilene mine og er nøye på å holde dem finest mulig i lakken. derfor er jeg naturligvis redd for å gjøre noe som kan skade lakken på noen måte.

Benny svarer:

Hei du. Det er vår og tid for bilvask, ja! Debatten om hva som er best og mest mulig skånsom måte å vaske bilen på har vært der så lenge jeg kan huske.

Personlig har jeg alltid vært litt skeptisk til maskinvask av bil med børster. Som du er inne på, blir det fort riper og "vaskemerker" ut av dette. Og det er aldri hyggelig når det vises i lakken. I verste fall vil det også være verdiforringende for bilen din. Det har jeg sett mange eksempler på opp gjennom årene, særlig på mørke biler.

Det har skjedd mye på denne fronten de siste årene og bransjen vil nok hevde at det er helt trygt å bruke børstevasken. I mange tilfeller er det sikkert også det – men så er det det med å ta sjansen ... Dette kommer også an på hvor bra utstyret er vedlikeholdt og fulgt opp. Altså – at det vil være forskjeller. Hvis de ansatte på bensinstasjonen slurver, hjelper det ikke om utstyret i utgangspunktet er bra.

Børsteløs maskinvask er sjelden bra nok hvis bilen er skikkelig skitten. Da anbefaler jeg å heller gjøre jobben selv.

Enten om du finner en "gjør-det-selv"-vask med høytrykksspyler osv. – eller du tar det hjemme på gårdsplassen hvis du har tilgang på vann der. Det siste er min personlige favoritt!

Se video: Denne damen har virkelig misforstått ett og annet ...

Ingen fasit

Det som gjør susen her, er å dusje hele bilen med avfettingsvæske først – og la det stå noen minutter før du spyler av. Hvis det er lenge siden sist, er det så bare å finne fram bøtte og svamp. Her er det veldig viktig at svampen er helt ren og ikke minst - en svamp av god kvalitet som "slipper" støvkorn og ikke "binder / holder" på dette.

Det er nemlig også veldig fort gjort å lage riper med svampen. Du skal heller ikke bruke veldig mye krefter og gni den hardt inn i lakken, det kan fort lage små riper på en skitten bil.

Bruk også MYE vann og en god bilsjampo, ikke Zalo eller lignende.

En annen bra ting med å vaske bilen selv av og til, er at du fort oppdager eventuell steinsprut eller andre småskader i lakken.

Min påstand er også at en maskin ikke klarer å vaske en bil like ren i "kriker og kroker" som en sikkelig god gammeldags og litt nøye svampevask gjør

Husk å ikke vaske i sterkt sollys, og å spyle av bilen etter hvert som du vasker de forskjellige feltene - før sol, vær og vind tørker inn såpen og lager skjolder.

Noe annet det strides om, er om man begynner oppe eller nede på bilen. Jeg begynner øverst - rett og slett for der er bilen minst skitten. Da renner også vann og såpe nedover og løser opp møkk som jeg kommer til når jeg vasker meg nedover.

Men jeg vet at mange mener man skal begynne nederst. Det viktigste er nå tross alt at bilen blir ren...

Og så er det en ting til som er kjempeviktig: Nemlig å polere bilen minst to ganger i året. Det beskytter lakken og har også den hyggelige bieffekten at det er lettere å holde bilen ren. Skitten slipper mye lettere på en bil som er polert og vasker du ofte, slipper du kanskje unna med bare høytrykksspyler og slipper å bruke svamp.

Som du skjønner: Det er ikke noen absolutt fasit her og det skader absolutt ikke å prøve seg litt fram. Men gjør du det selv, vet du i alle fall helt sikkert hva du får!

Lykke til med vårshiningen!

LES OGSÅ: De vasker bilen – med dampStort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

God forklaring: Han skulle bare tørke bilen ...

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: