Jonas Udin, Tromsø. Foto: Privat
Jonas Udin, Tromsø. Foto: Privat

Taxi Mercedes E-klasse: Dette er favoritten til Jonas

Jonas fra Tromsø har kjørt alt fra VW Caddy til Volvo XC90.

Broom.no sjekker hvorfor norske taxi-sjåfører kjører det de gjør. Og like viktig, hvorfor de ikke kjører noe annet. Disse superbrukernes bil-erfaringer kan kanskje spare deg for ergerlige blemmer neste gang du skal kjøpe bil?

Jonas Udin i Tromsø er bare 24 år gammel, men har allerede kjørt taxi som leiesjåfør i tre år. På de årene har han logget et anseelig antall kilometer bak rattet med utgangspunkt i Tromsø sentrum. I dag kjører han Mercedes E-klasse, som han har mye positivt å si om fremfor diverse andre bilmerker han har brukt.

Bakhjulstrekk best

Som vi vet kan både vær og føreforhold være krevende i denne delen av landet, men Jonas har sjelden problemer med å ta seg frem. En del av turene innbefatter også kjøring utenfor byen, på bygdeveier av tildels varierende standard.

Men heller ikke det er noe problem med dagens bakhjulsdrift, takket være antispinn- og ESP-funksjonene. Dette visker i så godt som samtlige situasjoner ut forskjellene mellom for- og bakhjulsdrift, samtidig som man beholder bakhjulsdriftens komfort, mener den unge tromsøværingen.

Begynte tidlig

Han er svært opptatt av bil, og kjører mye også på fritiden. Følgelig er det ingen overraskelse at han trives utmerket med yrkesvalget, som han var svært bevisst på allerede på et tidlig stadium.

- Jeg visste at det var dette jeg ville holde på med, så det var bare å få tatt kjentmannsprøven og komme seg i gang så tidlig som mulig, forteller han.

Les også: For- eller bakhjulstrekk, hva er egentlig best?

Jonas Udin (24), Tromsø

Hvor lang erfaring som taxisjåfør: Jeg har kjørt drosje i tre år som leiesjåfør.

Årlig kjørelengde: Jeg kjører rundt 55.000 kilometer i året på drosjen, og ca. 25.000 kilometer i året på privatbilen.

Nåværende taxi: Nå kjører jeg en Mercedes E220 sedan, 2010-modell.

Hvor langt har den gått: 140.000 kilometer.

Har prøvd mange biler

Hvilke biler har du tidligere kjørt: Flere forskjellige. Her er en sammenfatning:

- Volvo XC90, en 2005-modell: Denne bilen er ikke å anbefale som taxi, i alle fall ikke en i by. Det er en for stor bil, som dessuten har for dårlig svingradius så den er vanskelig å snu på trange plasser. Men det var ikke mye problemer med den, bare litt elektrisk mot slutten da den hadde passert 170 000 km. På vinterføre var den helt genial med firehjulstrekken.

Les også: XC90 slaktes i kvalitetsundersøkelse

- VW Passat, 2007-modell: Bilen var grei å kjøre, men jeg likte ikke DSG-kassen. Den var irriterende treig å skifte mellom Drive og Revers. Veldig god plass, både til passasjerer og bagasje.

- Mercedes B-klasse, 2008-modell: Dette var også en grei bil å kjøre, men den ble for liten som drosje.

- Mercedes E-klasse stasjonsvogn, 2008-modell: Det var en flott bil å kjøre, med god plass til folk og bagasje. Det var også en ganske grei bil på vinterføre, så lenge man hadde gode piggdekk.

- VW Caddy, 2010-modell: Dette er en anleggsbil, og ikke en drosjebil. Gir et veldig billig inntrykk, dårlig støyisolert og mye plastikk. Man tilbringer mye tid i bilen, og da er det viktig å sitte godt og komfortabelt. Men grei nok å kjøre og god plass har den jo.

Hva er den beste taxien du har hatt: Den Mercedes E-klassen som jeg har nå. Har man litt god råd, er dette absolutt en bil jeg anbefaler. Den har blitt merkbart bedre enn forrige generasjon. Plassen er veldig god.

- Ganske ekstrem slitestyrke

Hvor fornøyd er du med nåværende bil på en skala fra 1 til 10: Det må bli 8.

Hva liker du spesielt med den: Både automaten og den generelle kjørekomforten på Mercedes synes jeg overgår de fleste andre bilmerker jeg har prøvd. Og den er like god sommer som vinter, da Mercedes har gjort en betydelig jobb med å forbedre bakhjulstrekken.

Hva kunne vært forbedret på den: Har ikke så mye å klage på. Det må være at den er litt dyr i innkjøp.

Hvor godt tåler den slitasje på en skala fra 1 til 10: Totalt sett 8. Slitestyrken på motor og automat er jo ganske ekstrem.

Hvor fornøyd er du med kostnadsnivået på service: Det er vel egentlig helt ok. Dessuten er det veldig god service hos forhandleren.

Kostbar DSG-kasse på Passat

Hva er det dyreste du har måttet reparere: Ikke noe på Mercedesen, men vi skiftet en gang DSG-kasse på Passaten etter 170.000 kilometer. Husker ikke nøyaktig summen , men det var nok i hvertfall rundt 40 000-50.000 kroner.

Hva er ditt råd til de som vurderer samme type bil: Jeg vil anbefale E-klassen til de som tilbringer en del tid i bilen, og som setter komfort i høysetet.

Hva kjøper du neste gang: Jeg regner med at det blir en E-klasse igjen, og da forhåpentligvis en stasjonsvogn. Fint med ekstra plass bak, og med litt ekstra vekt over bakhjulene blir den enda bedre på vinterføre.

Hva er din "drømme-taxi" - om penger ikke spilte noen rolle: Det må bli en Audi RS6, eller en Mercedes E-klasse som AMG har stylet og tunet.

Del med Facebook-vennene dine

Kjører du taxi? Vil du bidra? Les her hvordan:

Enig? Uenig? Diskutér Jonas´ synspunkter i kommentarfeltet under!