Tar en livsfarlig forbikjøring - så én til

– Skjer altfor ofte, sier UP-sjefen. Se video:

Påskeutfarten står foran oss, og i den forbindelse har Utrykningspolitiet (UP) lagt ut en videosnutt filmet fra en av sine patruljebiler. Det handler om forbikjøring av det graverende slaget – og en situasjon der det virkelig kunne gått galt.

– Vi ser dessverre altfor mye av dette, og i forbindelse med påskeutfarten vil vi gjerne sette fokus på hvor viktig det er å unngå slike situasjoner, sier UP-sjef Runar Karlsen.

To ganger

Videoen er tatt opp på E6 sør i landet. UPs patruljebil ligger i kø når den blir forbikjørt av en svært aggressiv bilist:

Her er det helt åpenbart ikke klar bane. Likevel kjører vedkommende forbi, ikke bare én men to ganger. Den første er skummel nok i seg selv. Bilen som kjører forbi, må kaste seg inn mellom to biler for å unngå kollisjon med motgående trafikk.

Men så er det rett ut igjen – og til en ny, farlig situasjon. Her må bilen som kommer mot legge seg ut helt på veiskulderen for å unngå kollisjon

Her er en annen livsfarlig forbikjøring

Ekstra skummelt

– Dette er veldig hissig og livsfarlig kjøring. Denne bilisten setter både eget og andres liv i fare. Hastigheten ligger rundt 90 km/t. En kollisjon front-mot-front i denne hastigheten vil i de aller fleste tilfeller få fatale følger, sier UP-sjef Karlsen.

Han legger til:

– Det er jo ikke akkurat perfekte kjøreforhold her heller. Det er mye vann og store dammer i veibanen. Det gjør naturligvis dette ekstra skummelt, og ekstra uansvarlig.

Eks-politimester ble stoppet av politiet

Førerkortbeslag og bot

–  Ser dine patruljer ofte så graverende eksempler?

– Dessverre altfor ofte. Vi opplever mange farlige forbikjøringer, dette er da også noe vi har fokus på. I dette tilfellet er det bare centimetre om å gjøre for at det ikke går helt galt. Det hele endte naturligvis med førerkortbeslag og en kraftig bot, forteller Karlsen.

UP-patruljene vil også denne påsken være mye på veiene for trafikkovervåkning, kriminalitetsbekjempelse på vei, og som rullende  beredskapsstøtte for politidistriktene.

Forebygge lovbrudd

– Budskapet til påsketrafikantene er å vise hensyn, unngå farlige forbikjøringer og holde fartsgrensene, samt å være rusfri, sier Karlsen.

Hovedformålet med vår politiinnsats på veiene er å forebygge lovbrudd som fører til alvorlige ulykker med drepte og hardt skadde. Våre kontroller i påsken vil som vanlig fokusere på fart, rus, bruk av bilbelte og farlig atferd, forklarer UP-sjefen.

Her tar mannen en livsfarlig forbikjøring – og møter UP: