Syntes naboen hadde nok problemer fra før

Tok på seg skylden for fyllekjøring!

Tinghus Sarpsborg (Foto: Jonny Helgesen, sa.no/ANB)
Tinghus Sarpsborg (Foto: Jonny Helgesen, sa.no/ANB)

Bilturen etter en fuktig aften på byen endte i en hage i Nordbergveien i Sarpsbog. Da politiet påtraff den kvinnelige bileieren var hun på besøk hos sin nabo i underetasjen, en sarping i 30-årene. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Sistnevnte fortalte da at det var han som hadde kjørt bilen hennes tvers gjennom en hekk og inn i en hage. Han forklarte videre at han og den kvinnelige naboen hadde vært på bytur og at han i løpet av kvelden ble veldig full.

Erkjente

Han erkjente da straffskyld for både fyllekjøring og kjøring uten førerkort. Men det skulle senere vise seg at det ikke var han som hadde holdt i rattet under promilleferden. Dette ble bekreftet av nevnte nabo allerede dagen etter promilleferden, som fant sted i februar i fjor. Hun opplyste da at det var hun som hadde vært bilfører.

Den «gode» naboen hadde tatt på seg skylden for elendigheten fordi kvinnen var småbarnsmor med nok problemer fra før.

– Jeg hadde mindre å tape enn henne, skal han uttalt til politiet.

Kvinnen er senere dømt til 90 dagers betinget fengsel og tap av førerrett i 10 måneder.

Ble belønnet

Selv ble sarpingen tiltalt for falsk forklaring. Og til tross for at han selv ga blaffen i å møte i retten, ble han der til en viss grad belønnet for sine noble hensikter. Politiadvokat Knut Erik Evju ba riktig nok om ubetinget fengselsstraff i 18 dager, noe dommerfullmektig Ingvild Solli, var enig i. Ikke minst fordi rettspraksis tilsier en ubetinget reaksjon ved pådømmelse for falsk forklaring, og fordi det etter hennes syn foreligger en sterk offentlig interesse i å ivareta et sannhetsprinsipp i rettergangen.

Tingrettens flertall, de to meddommerne, mener på sin side det foreligger særlige formildende omstendigheter i saken. Dette fordi tiltalte ved sin forklaring ikke forsøkte å unndra seg straff, men heller forsøkte å hjelpe sin nabo som var i en vanskelig livssituasjon. Og at det i lys av dette framstår som urimelig at han må sone, mens den kvinnelige naboen slapp med en betinget reaksjon for falsk anmeldelse, samt flere brudd på veitrafikkloven. I tingretten ble mannen forsvart av advokat Linda Børsand.

Mannen var lovlig stevnet til rettssaken, men møtte altså ikke.

Du kan lese mer om bil og trafikk hos sa.no - klikk her