SUV-eiere får ikke dekket skader

Det kan fort bli fryktelig dyrt hvis forsikringen ikke gjelder.

PS suv utenfor vei (Foto: Illustrasjonsbilde)
PS suv utenfor vei (Foto: Illustrasjonsbilde)

Kjenner du at det frister å prøve firehjulstrekkeren din litt utenfor veien? Offroadkjøring er utrolig moro, men det kan også bli styggdyrt. Mange er nemlig ikke klar over at forsikringen ikke gjelder utenfor vei. Dermed risikerer du at du må betale eventuelle skader helt og holdent fra egen lommebok

– Nordmenn er lite glad i å lese forsikringsvilkår. I samtaler med kunder viser det seg at nesten ingen er klar over at kaskoforsikringen ikke gjelder for kjøring i terrenget, sier Kurt Isak Undereidet i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Setter foten ned

Veitrafikkloven definerer ikke klart hva som regnes som vei. Men en vanlig tolkning er at det må være en opparbeidet vei, med aktive inngrep i naturen, for at det skal være lov å kjøre der.

Forsikringsselskapene ser likevel litt rundere på det.

– Du skal kjøre ganske langt ut i myra før vi sier at kaskoforsikringen ikke dekker uhellet. Hvis ikke kranbilen når deg med verken vaier eller skjøtevaier, er du nokså klart utenfor veien. Da setter vi foten ned, sier Undereidet.

Slik unngår du å havne i grøfta - les rådene her

Flere terrenguhell

Det kan også skje hvis bilføreren har vist stor uforsiktighet. Andelen firehjulstrekkere på veiene øker stadig og de siste årene har det nærmest vært en eksplosjon i SUV-salget. Det gjør at mange flere får lyst til å prøve seg.

– Vi forventer at det kan bli flere terrenguhell. Men vi kommer ikke til å utvide kaskoforsikringen til å gjelde utenfor vei selv om en stadig større del av bilparken takler et røft underlag. Det blir ikke mer lov å kjøre i terrenget av den grunn, sier Undereidet.

Brukes som gummibåt

Den typiske skaden i terrenget er biler som velter eller kjører seg fast. If har også eksempler på SUV-er som har forsøkt å forsere elver, for så å ende opp med motorhavari og store vannskader.

– Mange vet ikke hvor lavt luftinntaket på bilen egentlig sitter. Dette ser vi også på steder hvor det har vært oversvømmelser. Enkelte tror visst bilen kan brukes som gummibåt, sier Undereidet.

Nå på vinteren kan det også være fristende å forsøke seg på skaresnø. Eller for den saks skyld på store åpne jorder og lignende.

To populære i duell: Skoda Yeti møter Nissan Qashqai

Vite hva du driver med

- Jeg oppfordrer absolutt alle som har en firehjulstrekker om å gjøre seg best mulig kjent med bilen og hvordan det oppfører seg under ulike forhold. Men skal du ta den med utenfor veien, bør du absolutt vite hva du driver med, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

- En ting er at du må forsikre deg om at det virkelig er lov til å kjøre der du ønsker. I tillegg bør du være ytterst forsiktig med hvor du kjører. Setter du deg fast med to tonn firehjulstrekker, er det ikke bare-bare å få deg løs igjen - for å si det mildt!

Her er SUV-en som ble Norges mest solgte i 2009