Superlader fra Vestfold skal fjerne ladekøer

Mangelen på elbilladere har skapt ladeangst i stedet for rekkeviddeangst.

Spenningen er stor omkring pilottestingen hos Circle K. Blir resultatet positivt, kan det åpne for et nytt lite norsk industrieventyr. Foto: Elywhere
Spenningen er stor omkring pilottestingen hos Circle K. Blir resultatet positivt, kan det åpne for et nytt lite norsk industrieventyr. Foto: Elywhere

Den raske veksten i elbilparken bare fortsetter. Vi har for lengst passert en halv million elbiler på norske veier. Dessverre har ikke utbyggingen av offentlig tilgjengelige ladestasjoner holdt følge med veksten i bilantallet. Resultatet er at for mange har den tidligere rekeviddeangsten blitt erstattet av ladeangst.

Dette skyldes ikke bare at antallet ladestasjoner er for lavt, men også det faktum at ladesøyler overraskende ofte er ute av drift på grunn av forskjellige slags feil. Alt dette har ført til at ladekøer hører til dagens orden mange steder.

Du kobler til bilen - men nesten umulig å vite hva det koster

Internasjonal avtale med Circle K

– Vårt kunnskapsgrunnlag viser at Norge trenger mellom 6.000 og 10.000 flere hurtigladere til lette kjøretøy, og 1.500–2.500 hurtigladere til tunge kjøretøy innen 2030, uttalte vegdirektør Ingrid Dahl Hovland og miljødirektør Ellen Hambro i Statens vegvesen tidligere i år.

Situasjonen har ikke endret seg til det bedre siden da, men nå mener gründeren Kenneth Hauge i Sandefjord at han og hans team har utviklet et produkt som kan bedre situasjonen raskt.

– Det handler om en flyttbar superlader som kan bidra til å løse ladestasjonsmangelen langs veiene, forteller Hauge til Broom. Sammen med sin med-gründer Anders Rudlange har selskapet Elywhere på Borgeskogen ved Sandefjord fått på plass en internasjonal pilotavtale med Circle K.

Elywhere-løsningen er transportvennlig og settes raskt opp. Foto: Elywhere
Elywhere-løsningen er transportvennlig og settes raskt opp. Foto: Elywhere

Testes i Sør-Europa

– Vi følger spent med, og det vet vi at også Circle K gjør. Lykkes dette, kan det bli så stort som helst. Den første piloten er i drift i Ski. Alt virker som det skal, og responsen fra både bensinstasjonskjeden og kundene har vært god. På to og en halv måned har vi hatt over 3.000 ladesesjoner med over 30 MW levert, sier Kenneth Hauge.

Han legger til interessen er stor fra en rekke land.

– Ja, og vi får stadig nye henvendelser. De første superladestasjonene til et italiensk selskap skipes i disse dager for testing i Sør-Europa, forteller han.

– Ambisjonen er å levere minst 200 enheter kommende år, sier Kenneth Hauge. Foto: Maciej Krawczyk
– Ambisjonen er å levere minst 200 enheter kommende år, sier Kenneth Hauge. Foto: Maciej Krawczyk

Rask levering

– Vi mener at våre superladere kan bidra til å løse problemet med elbil-lading både i Norge og i andre land. Det er alt for få elbilladere, strømprisene er høye – og elbilparken øker i voldsomt tempo, sier Hauge.

– Hvilke markedsmål har dere for superladeren?

– Vi har ambisjoner om å levere minimum 200 enheter av ES 300 kommende år. Målet er å selge på rammeavtaler til større kunder – ikke enkeltvis.

– Hvor leveringsdyktige er dere?

– Vi kan levere ferdig produkt på 5-8 uker fra bestilling blir gjort, forutsatt at deletilgangen går normalt. Når vi får strømlinjet produksjonen, og alle underleverandører er i rute, er vi fort nede på 3-4 ukers leveringstid, forteller han.

Ifølge NAF er antallet hurtigladepunkter i Norge rundt 2.000, mens det burde ha vært over 3.000.

Krever at alle bensinstasjoner må ha elbillading

Lades fra nettet

– Resultatet er nedslående, og betyr at elbilister mangler hvert tredje hurtigladepunkt. Dette ser vi daglig skaper kø, venting og frustrasjoner hos et økende antall elbilister, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Tallene baserer seg på at litt over halvparten av alle elbileiere bruker en hurtiglader minst én gang i måneden eller oftere. NAF-tallene tar ikke hensyn til Tesla, som har sitt eget ladenettverk.

Det Elywhere leverer, er i praksis en flyttbar ladestasjon – ES 300 - med to hurtigladere som kan lade opptil fire biler samtidig. Hvert ladeuttak har en kapasitet på 150 kW, men dersom alle plassene er i bruk reduseres effekten noe. Laderen har et batteri på 300 kWt som. lades opp via strøm fra nettet fortløpende.

De ytre målene er som for en 20 fots container, og vekten er 7 tonn.

Slik presenterer den mobile superladeren seg hos Circle K i Ski. Foto: Elywhere
Slik presenterer den mobile superladeren seg hos Circle K i Ski. Foto: Elywhere

Søknadsfri

– Vi jobber hele tiden med videreutvikling, og effekten blir doblet til 600 kWt batteri om kort tid. Løsningen kan dessuten seriekobles, og den kan forsynes med ytterligere batterikapasitet ved behov, sier Kenneth Hauge.

Han legger til at det er snakk om en «plug and play»- løsning.

– Ladestasjonen trenger ingen installasjon. Den plasseres på flatt underlag og kobles til nettet. Under transport er batteriene i enheten tappet ned til det minimale. Etter at den er tilkoblet strøm vil den være fullt operativ og klar til å lade innen to timer.

En annen viktig fordel er at det ikke er nødvendig med langvarige søknadsprosesser for å kunne sette opp en slik ladestasjon. Plasseres den i tråd med reguleringsplanen for området, kan den være i drift på kort varsel, understreker Kenneth Hauge.

Lade elbil? Her er det en skikkelig pris-jungel

De fleste tar 150 kW

– Den trenger minimum 400 Volt og 63 Ampere for å sikre kontinuerlig opplading. Da slipper man å flytte laderen hver gang den er tom.

– Kan alle elbiler benytte denne type ladestasjon?

– I utgangspunktet ja, men det er opp til våre kunder hvilken konfigurasjon de velger på ladeuttakene. Vi har mulighet for både CCS2 og ChaDeMo. Betalingsløsninger er også valgfritt, avhengig av hva operatøren foretrekker.

Med ladehastighet opptil 150 kW løser vi også et annet problem. 50 kW, som fortsatt er ganske vanlig, er egentlig avleggs i dag, da de fleste nyere elbiler nå kan ta opptil 150 kW. En slik kapasitet regner jeg med at dekker 99 prosent av behovet i dagens marked, så det er ingen tvil om at vi kan løse mange ladeutfordringer langs norske veier på rekordtid, slutter Kenneth Hauge i Elywhere.

Gode lade-nyheter for alle med elbil

Video: Dette blir BMWs storselger neste år