Om ikke mange uker skal sommerdekkene  på bilen igjen. Her er resultatene fra årets store dekktest fra NAF. (Foto: NAF.no)
Om ikke mange uker skal sommerdekkene på bilen igjen. Her er resultatene fra årets store dekktest fra NAF. (Foto: NAF.no)

Store kvalitetsforskjeller på årets sommerdekk

Her er vinnerne - og taperne.

Skal du kjøpe nye sommerdekk til bilen i år? Da bør du være klar over at det er store forskjeller på kvaliteten på de ulike merkene.

Det får vi igjen bevist i årets rykende ferske test fra Norge Automobil Forbund som blir publisert i bladet Motor.

Del med Facebook-vennene dine

Tre vinnere

De har kjørt omfattende tester på ti ulike dekkmerker. I testen blir hvert dekk testet i åtte forskjellige del-tester. De blir testet på våt og tørr asfalt med bremsing, vannplaning og grep i kritiske manøver, i tillegg til rullemotstand, komfort og støy.

Poengskalaen går fra 10 (svært bra) til 4 (dårlig) og helt til topps går tre dekk som alle ender på totalsummen 9,2. Disse er Nokian, Pirelli og årets store overraskelse Hankook. Sistnevnte kommer fra Korea og har tradisjonelt blitt sett på som et typisk billigmerke i denne sammenhengen.

LES OGSÅ: Er dette fremtidens bildekk?

... og tre i bunnen

Continental er vanligvis å finne helt i toppen i slike tester. Her må de imidlertid finne seg i delt fjerdeplass sammen med Michelin, de to oppnår 8,7 poeng.

Deretter er det svært kort ned til Goodyear på 8,6 poeng og Dunlop på 8,5 poeng.

Tre merker skiller seg ut i bunnen, verst går det for BF Goodrich som bare får 6,2 poeng. Jinyu oppnår 6,9 poeng, mens Barum ender tredje sist, med 7,2 poeng.

LES OGSÅ: Brooms egen dekk & felg-seksjon - her får du full oversikt

Store utfordringer

NAF-bladet Motor har lagt mest vekt på egenskapene på våt vei, fordi dette er mest kritisk for sikkerheten.

På sommerføre og våt vei er utfordringene store. Man får de lengste bremsestrekningene og det er lettere å få vannplaning. Hankook ble vinner i denne deltesten, tett fulgt av de to andre vinnerne. Med kjørekomfort, støy og lav rullemotstand i fokus er det andre som vinner testen.

LES OGSÅ: - Hvorfor vil de tvinge oss til å kjøpe nye dekk?

Ulike behov

- NAF presiserer at folks dekkbehov er ulikt. Derfor oppfordrer vi alle til å gå inn på våre nettsider og sjekke deltestene av hvert dekk.

Da er det enklere å finne den dekkmodellen som passer best for deg, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF. Jan Ivar Engebretsen i en pressemelding.

LES OGSÅ: - Kan billigdekk være like gode som de dyre?

I tabellen er måleresultatene gjort om til poeng. Poengskalaen går fra 10 = svært bra - til 4 = dårlig. Sluttresultatet er en middelverdi av oppnådde poeng i hver testdisiplin (Foto: Faksimile fra NAF.no)
I tabellen er måleresultatene gjort om til poeng. Poengskalaen går fra 10 = svært bra - til 4 = dårlig. Sluttresultatet er en middelverdi av oppnådde poeng i hver testdisiplin (Foto: Faksimile fra NAF.no)

LES OGSÅ: Ett merke knuser konkurrentene i denne undersøkelsen