Stordalen må opp til «eksamen» – inngår heftig veddemål

– Flere tusen nordmenn må gjøre det samme! Se video:

– Jeg er sikker på at dette skal gå bra. Hvis ikke, skal du få velge en av bilene mine og kjøre så fort du bare orker på bane, smiler Petter Stordalen, som har invitert Broom til en helt spesiell dag.

Vi har tatt turen hjem til hotellkongen på Bygdøy i Oslo. Om bare få minutter braker det bokstavelig talt løs, når Petter skal kaste seg ut på sjøen – både på vannscooter og ikke minst i en heftig RIB.

– Hvis jeg derimot består prøven, må du vaske alle bilene mine én uke, sier Petter i det han fyrer opp en hissig Mercury påhengsmotor på 400 hestekrefter.

Bli med ut på sjøen og se video fra den actionfylte dagen øverst i saken.

FARTSMONSTER: Lav vekt og 400 hestekrefter. Det går utvilsomt unna når Petter Stordalen er i førerposisjon. Foto: Simen Ringen
FARTSMONSTER: Lav vekt og 400 hestekrefter. Det går utvilsomt unna når Petter Stordalen er i førerposisjon. Foto: Simen Ringen

Nytt krav

Ok. Det skal sies at vi ikke bare er her for moro og en minneverdig båttur i Oslofjorden.

Straks skal Petter Stordalen opp til «eksamen» – i form av en praktisk del for å sikre seg et høyhastighetsbevis.

Sistnevnte er et nytt krav som innføres fra 1. juni i år. Dette er obligatorisk for alle som skal føre båt eller vannscooter med toppfart på 50 knop eller høyere.

For å få høyhastighetsbeviset, må du gjennomføre et kurs som består av en teoretisk del og praktisk del.

Det er altså sistnevnte Petter skal gjennom i dag.

Lovet billigere bensin og diesel – dette svarer Vedum nå

BARNSLIG GLEDE: Smilet går nesten rundt når Petter Stordalen også må gjennomføre en praktisk test på vannscooter.
BARNSLIG GLEDE: Smilet går nesten rundt når Petter Stordalen også må gjennomføre en praktisk test på vannscooter.

Mange tusen nordmenn

– Ekskona Ingrid, hun kjører aldri mer enn 15-20 knop, men båten har kapasitet til å kjøre mye fortere. Det betyr at hun også må ha høyhastighetsbevis. Poenget er at det er veldig mange nordmenn som trenger dette beviset fra 1. juni. Og det begynner å haste for mange, forteller Stordalen.

Det anslås at det er rundt 25.000-30.000 båter og vannscooterne i Norge som går over 50 knop.

Ifølge Sjøfartsdirektoratet, er det kun registrert rundt 1.200 personer som har tatt den teoretiske delen av kurset, enda færre har tatt den praktiske delen.

– Det er ikke veldig vanskelig. Jeg satte meg ned en kveld og leste gjennom teorien. Det tok meg noen få timer. Når teorien er bestått, er det kun praksis igjen, og det er jo bare gøy, avslutter Stordalen.

Så er jo det store spørsmålet: Består den energiske hotellkongen den praktiske delen ute i Oslofjorden? Og blir det banekjøring eller bilvask for oss i Broom? Bli med hjem til Stordalen og få svaret i videoen under.

Vi kjører Norges dyreste bruktbil: – På grensen til farlig!

Høyhastighetsbevis

  • Fra 1. juni i år innføres det krav om at alle som skal føre båt eller vannscooter med toppfart på 50 knop eller høyere, må ha høyhastighetsbevis.
  • Du gjennomføre et kurs som består av en teoretisk del og praktisk del.
  • FIDL er én av flere tilbydere. De har utviklet et digitalt, spillbasert teorikurs som er godkjent av Sjøfartsdirektoratet.
  • Prøven registreres hos Sjøfartsdirektoratet umiddelbart etter bestått, og deltaker får bevis de kan vise for å ta praktisk del.