Stor suksess i Norge – nå er den helt ny
Kona er kraftig forbedret på en rekke punkter – men ikke alle. Bli med på test!
Hyundai Kona Electric har vært en gedigen suksess i Norge. Siden de første eksemplarene rullet ut fra forhandlerne i 2019, har bilen blitt registrert i over 20.000 eksemplarer – og den selger godt fortsatt.
Men straks kommer den i en helt ny og kraftig forbedret generasjon – og Broom er blant de første som er invitert til fabrikken i Tsjekkia for å prøvekjøre den.
Men først litt fakta om nye Kona Electric. Bilen har fått nytt og sprekere design – både på inn- og utsiden. Det er fortsatt en kompakt SUV, men den har blitt vesentlig større enn forgjengeren. I tillegg har den fått bedre rekkevidde, mer avanserte førerstøttesystemer og en rekke nye funksjoner som løfter den flere hakk.
Konkurransen i denne klassen er imidlertid tøff. «Esset i ermet» for nye Kona Electric, er kombinasjonen gunstig pris og lang rekkevidde. Long Range-utgaven har nemlig en rekkevidde på 514 kilometer (WLTP), og får en startpris på 387.900 kroner. I skrivende stund er det svært få elbiler – om noen – som byr på mer rekkevidde for pengene.
Her rullet de aller første bilene i land i Norge

Hvordan er den å kjøre?
Nye Kona Electric leveres kun med drift på forhjul, akkurat som forgjengeren. Utgaven vi tester (Premium) har det høyeste utstyrsnivået og største batteriet, som sannsynligvis blir en populær kombo i Norge. Motoren yter 218 hestekrefter og maksimalt dreiemoment på 255 newtonmeter. Det er ikke tall til å få bakoversveis av, men 7,8 sekunder fra 0-100 km/t er ikke så aller verst. Topphastigheten er 172 km/t.
I tillegg til å virke passe kvikk, er den også brukervennlig og behagelig å kjøre. Styringen er presis og vi sitter godt i de perforerte skinnsetene – som byr på både kjøling og varme. Nå skynder vi oss å legge til at testruten vår i Tsjekkia stort sett går på motorvei og asfaltert landevei, men vi får også noen hundre meter på grusvei.
19-tommerne på vår testbil håndterer alle forhold fint, og hjulstøyen er relativt lav – og vi mener bestemt at den er mindre hørbar enn på forgjengeren. Standard er forøvrig 17-tommere, som sannsynligvis vil by på enda mindre støy.
Ettpedalskjøring (i-Pedal) fungerer utmerket, særlig i bymiljø med mye start og stopp. Da behøver du knapt berøre bremsepedalen.
Med unntak av litt mye pling-pling ved dårlig filplassering og så snart du passerer fartsgrensen med én km/t (dette må eventuelt skrus av for hver tur), sitter vi igjen med et godt førsteinntrykk etter rundt 160 kilometer på tsjekkiske veier.
Kona fikk to viktige endringer

Plass og praktiske løsninger:
Nye Kona Electric har blitt hele 17,5 centimeter lengre enn forgjengeren. Det merkes først og fremst på bagasjerommet, som er på 466 liter – en økning på hele 134 liter. Det er faktisk mer enn bagasjerommet i langt større Ford Mustang Mach-E!
En annen detalj som er verdt å merke seg, er at seteryggene bak er delt 40-20-40 og kan legges ned individuelt. Dette er temmelig sjelden i denne klassen, og gjør det for eksempel mulig å legge ned midtseksjonen når du skal transportere ski og andre lange gjenstander. Da er det samtidig brukbar plass til to passasjerer på hver side bak.
I tillegg har nye Kona Electric fått frunk under panseret. Det har eget lokk og rommer 27 liter, akkurat passe til ladekabler og en verktøypose, for eksempel.
Og på nye Kona kan det fort bli aktuelt med hengerfeste for flere. Vektgrense på 750 kilo er opp 400 kilo fra forgjengeren, men merk at det er med brems på hengeren. Hvis hengeren ikke har brems, er vektgrensa fortsatt 350 kilo
Ladeluka sitter fortsatt i front. En del Kona-eiere har klaget på at denne kan bli litt kranglete om vinteren. Derfor har den nye ladeluka blitt utstyrt med et varmeelement som skal fjerne is og snø effektivt – helt ned mot 30 minusgrader, lover Hyundai.
Fikk nytt batteri, men ikke ny garanti

Hva får du med deg?
Livet i baksetet:
Bakseteplassen er ikke enorm, men absolutt bra for denne klassen. Beinplassen er akkurat god nok til at undertegnede på 180 centimeter sitter greit, uten at knærne kolliderer med setet foran (som er justert for meg selv). Hyundai har faktisk redusert tykkelsen på forsetene med 30 prosent, nettopp for å gi bedre beinplass til dem bak. Det påvirker ikke komforten foran negativt.
Det er også noen centimeter opp til taket, så man føler absolutt ikke at man sitter trangt. Det er for øvrig to Isofix-fester bak, og god plass til to barneseter.
Det er koppholdere i dørene, i midtkonsollen og på armhvileren i baksetet.
Jan Erik kjører med taket nede – uansett årstid

Bak rattet:
Forsetene kan justeres elektrisk. Vi finner raskt ønsket posisjon, og godt til rette bak rattet. De to liggende skjermene har en utforming, høy plassering og oppsett som er tilnærmet likt som på søsknene Ioniq 5 og 6.
Det meste er ganske fornuftig og brukervennlig, men hvis du skal endre på varsellydene (som vi beskriver lenger opp) er det litt mye sveip og trykk. Ikke prøv å gjøre disse endringene mens du kjører.
Videre sitter girvelgeren på rattstammen. Det er både plassbesparende og fornuftig.
Utvalget av fysiske knapper er større enn på mange av konkurrentene, men er sannsynligvis noe mange setter pris på. For eksempel styres alle funksjoner knyttet til klimaanlegg og setevarme med dedikerte knapper.
Et forbedret head up-display viser blant annet informasjon om fart og fartsgrense, samt annen relevant trafikkdate. Instrukser fra navigasjonssystemet viser også her.
Håper nye dekk kan fjerne alt bråket

Design:
Utenpå:
Nye Kona Electric er fortsatt en kompakt SUV, men lengden er altså økt med hele 17,5 centimeter. Med sine 4,355 meter, er den faktisk en av de største bilene i det såkalte B-SUV-segmentet. Den har også blitt noen centimeter bredere og fått seks centimeter lengre akselavstand.
Designmessig skiller den seg også klart fra forgjengeren, og framstår etter vår mening nå som mer tidsriktig og sportslig.
En interessant design-detalj er 45 -graders-linjen som er preget på siden fra for- til bakdør. Denne kjenner fra Ioniq 5, men på nye Kona går linjen motsatt vei.

Innvendig:
Inni er det meste endret fra fogjengeren, og vi vil påstiå til det bedre. Det er fortsatt en del hardplast som trekker kvalitetsinntrykket noe ned, men i dette segmentet hadde vi heller ikke ventet oss noe annet. Kona skal tross alt være en enklere og rimeligere bil enn Ioniq 5.
Merk at Premium-utgaven har seter i ekte skinn, samt varme i baksetet. De enklere utgavene har seter i stoff og kunstskinn og kun varme foran.
Norges dyreste bil solgt – tjente flere millioner på handelen

Tech-faktor:
Nye Kona Electric har fått en real oppjustering på tekniske funksjoner. Fører- og sikkerhetssystemene er oppdaterte, og uavhengig av utstyrsnivå har du for eksempel fått mulighet til å åpne og starte bilen med mobiltelefonen. Nye funksjoner og feilrettinger kan dessuten lastes ned OTA (over the air).
I kupeen finner du flere USB-C-porter, samt vanlig stikkontakt bakerst på midktonsollen. Sistnevnte er faktisk laget for effektuttak på inntil 3.000 watt. Her kan du med andre ord koble til stort sett hva du vil, inkludert støvsuger, høyttrykkspyler, TV og varmeovner.
Premium-utgaven har et Bose musikkanlegg av god kvalitet. En basshøyttaler i bagasjerommet sørger for god fylde, også ved temmelig høyt volum.
Hurtiglading er, som på forgjengeren, begrenset oppad til 80 kW. Det er kanskje den største skuffelsen, all den tid søsknene Ioniq 5 og 6 byr på 230-240 kW. Å lade fra 10-80 prosent kapasitet skal ifølge Hyundai ta 41 minutter under optimale forhold. Det er fort 10-15 minutter tregere enn noen av konkurrentene.
Når vi ruller inn på parkeringsplassen ved hotellet, har vi tilbakelagt 162 kilometer. Temperaturen har ligget på rundt 25-27 grader under hele turen, og forbruket ender på 15,6 kWt pr 10 mil. Ifølge Hyundai er oppgitt forbruk for Long Range-utgaven med 19-tommere 16,4 kWt pr 10 mil, inkludert ladetap. Vi ligger med stor sannsynlighet rundt det samme.
Vi skal naturligvis sjekke dette nøye når vi får bilen til test hjemme i Norge.

Topp 10: Disse bileierne er mest fornøyd
Konklusjon:
Nye Hyundai Kona Electric framstår som betydelig oppgradert fra sin noe enkle forgjenger. Særlig størrelsen er et stort pluss, og bør gjøre bilen attraktiv også for familier på fire.
Prismessig er den omtrent der den bør være, gitt at konkurransen er stor. Imidlertid er mange av konkurrentene nye og mangler den lange historikken som Kona kan vise til. Det kan fort bli et stort konkurransefortrinn for Hyundai, og vi tipper bilen raskt kommer til å markere seg på registreringslistene.
Åpenbare konkurrenter er MG4, Volkswagen ID.3, Kia Niro, Volvo EX30 og BYD Atto3 – for å nevne noen. Ingen av dem kan by på samme rekkevidde til godt under 400.000 kroner, men merk at vår testbil med Premium utstyrsnivå, nærmer seg 450.000 kroner. Er det budsjettet ditt, har du litt av hvert å velge i – inkludert Norges desidert mest solgte bil det siste året, Tesla Model Y.
Her er elbilene som gir minst og mest rekkevidde for pengene
Hyundai Kona Electric Long Range Premium
Motor og ytelser:
· Motor: Frontmontert elektrisk
· Systemeffekt: 217 hk /255 Nm
· 0-100 km/t: 7,8 sekunder
· Toppfart: 172 km/t
Batteri og rekkevidde:
· Batteripakke: 65,4 kWt
· Maks ladefart: 80 kW
· Rekkevidde: 514 kilometer
Mål, vekt og volum:
· Lengde x bredde x høyde: 435 x 182 x 158 cm
· Bagasjerom: 466 liter + frunk på 27 liter
· Vekt: 1.733 kilo
· Tilhengervekt: 750 kilo
Pris:
Fra: 387.900 kroner
Pris testbil:
442.900 kroner.
Få også med deg avdukingen av nye Kona her: