Deler så store som seter og rattstammer har de uærlige arbeiderne klart å få med seg ut fra BMW fabrikken.
Deler så store som seter og rattstammer har de uærlige arbeiderne klart å få med seg ut fra BMW fabrikken.

Stjal fra BMW - på Johnny Cash-måten

Fabrikk-ansatte smuglet ut deler - "One Piece At a Time"...

Flere ansatte ved BMWs fabrikk i München skal være arrestert etter at de gjennom flere år har smuglet ut deler fra fabrikken og solgt dem til trengende sjeler. Og fremgangsmåten minner sterkt om noe vi har hørt om før:

Husker du sangen ”One Piece At a Time” med Johnny Cash, om den ansatte ved en bilfabrikk i Detroit som hver dag stjal og tok med seg bildeler hjem? Han holdt på i flere år for å få nok deler til å bygge seg en egen bil, som dermed ble noe helt spesielt – med deler fra flere årsmodeller.

Les også: Disse tyvene nøyde seg med 14 tonn bilbatterier

30 millioner

Om ikke inspirasjonen for de tyske fabrikkarbeiderne var Johnny Cash, så var det åpenbart ”cash” i en annen form som lokket: Den initiativrike gruppen av både insidere og et eksternt "omsetningsledd”, skal gjennom flere år ha stjålet og videresolgt nye BMW-deler til en samlet verdi av rundt 30 millioner kroner.

En viktig omsetningskanal skal ha vært nettauksjoner, og via et utall forskjellige bankkonti skal gruppen ha klart å holde businessen skjult for omgivelsene – frem til nå.

Kanskje har du også gjort et kupp på nye BMW-deler fra Tyskland, og uten å vite det kjøpt tyvegods?

De fabrikknye BMW-delene har stort sett blitt solgt på nettauksjoner. Kanskje har du også handlet med tyvene?
De fabrikknye BMW-delene har stort sett blitt solgt på nettauksjoner. Kanskje har du også handlet med tyvene?

I Johnny Cash-sangen smugler den ansatte ved samlebåndet ut deler i matboksen sin. Om tyskerne gjorde det på samme måte må de ha hatt matbokser av imponerende størrelse: Alle mulige deler har de nemlig klart å underslå og få med seg ut fra fabrikkområdet, også store ting som bremsesystemer, rattstammer og bilseter!

Fiktiv kvalitetskontroll

Ikke minst seter har visstnok vært en meget lønnsom ”varegruppe”. Disse har de fått produsert ved hjelp av falske ordresedler som de senere i prosessen har kjørt gjennom en kvalitetskontroll. På denne kvalitetskontrollen har de blitt underkjent og rapportert destruert av ansatte som var med på opplegget, mens de i virkeligheten ble smuglet ut av fabrikken og solgt.

Politiet skal ha funnet en del seter, samt øvrige BMW-deler da de ransaket flere adresser ved opprullingen av saken like før jul.

Men mesteparten av byttet var forlengst omsatt – i ren cash.

Les også: Disse bensintyvene bryr seg ikke om at de blir filmet