BEKYMRET: Avdelingsleder for renovasjon ved Roaf, Per Lenborg, frykter at syre fra de stjålne bilbatteriene kan lekke ut i naturen og føre til helse  og miljøskader (Foto: KAY STENSHJEMMET rb.no / ANB)
BEKYMRET: Avdelingsleder for renovasjon ved Roaf, Per Lenborg, frykter at syre fra de stjålne bilbatteriene kan lekke ut i naturen og føre til helse og miljøskader (Foto: KAY STENSHJEMMET rb.no / ANB)

Stjal 14 tonn med bilbatterier

Hvordan tror du tyvene klarte å få med seg så store mengder?

– Dette er utført av tyver på jakt etter bly, sier avdelingsleder for renovasjon ved Romerike Avfallsfordeling IKS (Roaf), Per Lenborg til rb.no

Ved å klippe hull i gjerdet, har tyvene tatt seg inn på gjenvinningsstasjonen natt til 10., 11. og 12. august. For å få med seg alle batteriene, har tyvene mest sannsynlig brukt en stor varevogn eller en lastebil.

Tung jobb

– Ett batteri veier rundt 20 kilo, så de har jobbet litt, sier Lenborg.

Med en gjennomsnittsvekt på 20 kilo er det om lag 700 batterier som er stjålet.

Tap

Bly fra batteri kan gi høy pris på det svarte markedet, ifølge Lenborg. Prisen på bly er to kroner per kilo. For Roaf betyr tyveriet et tap på 30.000 kroner.

– Vi tror at batteriene er på vei ut av landet. I Norge er det et forholdsvis rigid regelverk for salg av batteri til skraphandlere, forteller Lenborg.

Men det er ikke tapet av pengene som bekymrer Lenborg mest. Batteri som ikke lenger er i bruk, avgir gasser som både er helse- og miljøfarlige.

Miljøfarlig syre

Batteri
Batteri

– Dersom disse kommer ut i naturen, vil de kunne skade miljøet. Batterisyre er en miljøgift som kan forurense vann og grunn. Både dyr og mennesker kan bli skadelidende. Det er viktig at brukte bilbatteri resirkuleres på en ansvarlig måte. Dette er både miljø - og vinningskriminalitet, sier Lenborg.

Roaf har varslet Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) for videre etterforskning. Klif vil eventuelt opprette en sak med Tollvesenet dersom det er snakk om ulovlig eksport av farlig avfall. Forholdet er også politianmeldt.

Ukentlige tyverier

Det er ikke første gang at gjenvinningsstasjonen på Bøler utsettes for batterityveri. I november i fjor ble fire tonn kasserte bilbatteri stjålet.

– Området er kameraovervåket, men det er snakk om store arealer, rundt 200 mål bare på Berger. Alle våre sju gjenvinningsstasjoner er utsatt for tyveri, vi reparerer gjerder nesten ukentlig. Det er ikke bare bilbatteri som blir borte, forteller Lenborg.

Elektronikk skal resirkuleres

Pc-er, tv-er og annet elektronisk avfall er også populært.

– Elektronisk avfall skal også resirkuleres på en forsvarlig måte da det inneholder miljøgifter, sier Lenborg.

Han oppfordrer forbipasserende og naboer til de sju gjenvinningsanleggene til å følge med på det som foregår og varsle politiet om de ser noe mistenkelig.

Klikk her for flere bilsaker fra rb.no