Stilig eller stygg - hva synes du?

Dette er splitter nye Mazda 5 - sannsynligvis en av de smarteste familiebilene du kan kjøpe.

mazda5_2010_3__jpg300
mazda5_2010_3__jpg300

Dagens modell er nesten definisjonen på fornuftig familietransport. Mazda 5 har truffet mange kjøpere med kombinasjonen smarte løsninger, høy kvalitet og ikke minst mye plass - uten at du trenger å kjøre rundt i en varebil-lignende bil.

Mazda har finpusset litt på bilen underveis, men de siste årene har den strengt tatt føltes gammeldags i forhold til de beste konkurrentene. Det er derfor en etterlengtet arvtaker Mazda nå slipper de første bildene av.

Les testen av dagens Mazda 5 - klikk her

Kurver og linjer

Andre generasjon 5 debuterer på bilutstillingen i Geneve i mars. Og de første bildene viser en bil som både blir større og som ikke minst får et ganske annerledes designuttrykk enn dagens modell.

Borte er de rene og nesten minimalistiske linjene. Nå pøser Mazda på med kurver og linjer - særlig bakfra og fra siden ser dette nesten i overkant rotete ut. Litt som en blanding av dagens modell og siste generasjon Toyota Previa, ispedd en dose SsangYong.

Trenger du enda større bil? Ford S-Max er vår favoritt i klassen

Tilnærmet varebil

"Nagare flow" kaller Mazda dette selv - og understreker at det nye designet bidrar til redusert drivstofforbruk som følge av mindre luftmotstand.

Er du mer nysgjerrig på hva som er innenfor de doble skyvdørene som heldigvis er beholdt? Joda, her har det også skjedd ting. Mazda 5 fortsetter med sju seter. Der dagens modell strengt tatt mer er en seksseter (det midterste baksetet er helt minimalt), tipper vi Mazda nå stiller med sju fullverdige seter.

Samtlige bakseter kan legges helt flatt ned, dermed får du tilnærmet varebil. Innvendig design og materialkvalitet skal ta mange steg opp, det trengs da også.

Tøffe konkurrenter

Nye Mazda 5 kommer med en nyutviklet 2.0 liter bensinmotor utstyrt med i-Stop og 6-trinns manuell girkasse. Bilen kan vise til ca 15 % reduksjon i CO2-utslipp, sammenlignet med 2-liters bensinmotoren den erstatter. Modellprogrammet inneholder også en 1.8-liters motor med en 6-trinns manuell girkasse.

Mazda 5 kommer salg i begynnelsen av neste år. Og fram til lanseringen, blir det absolutt ikke mindre tøft i denne klassen. VW kommer snart med en omfattende facelift av bestselgeren Touran. Dessuten er det snart klart for splitter nye Ford C-Max som er en bil vi venter oss mye av.

Den er bygget på samme plattform som Mazda 5 og kommer både som fem- og sjueseter. Bildene som har kommet ut så langt lover veldig bra. Mazda må med andre ord gjøre hjemmeleksa skikkelig hvis de skal lykkes med sin nykommer.

Klikk her for å lese mer og se bildene av nye C-Max

mazda5_2010_2__jpg300
mazda5_2010_2__jpg300